použití dřeva na uzení nebo grilování



                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?) 
18.11.2008 7:06

Nevím, jak moc hořčiny a třísloviny z dubu přejdou do kouře. V dubových sudech zraje víno i koňak a třísloviny jim naopak dodají na chuti.

  
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 7:13

Souhlasím, pane Vysloužil, jenže tam přeci právě o toto jde. Whisky, koňak, to jsou požitky chuti nahořklé, sudy jsou odkorněné a ještě povrchově upravené. Nechci debatovat bez vlastní zkušenosti, jen mne toto napadlo po kácení nějakých dubů v minulém týdnu a dříve.

Radek

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 18.11.2008 8:04

Nejsem vinař, myslím ale, že vnitřní strana sudů povrchově upravena není, snad vysířením. 
  Možná záleží i na druhu uzení. Při teplém kouři trvá poměrně krátce a chuť dřeva se tolik neprojeví. Aspoň já jsem to na mase zřetelně nepoznal,  ale nejsem taky žádný somelier. Nicméně bukové dřevo je, myslím, na uzení zlatý standart.

                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 9:24

Určitě a nejen na uzení či grilování, proto z našich původníh lesů zmizelo jako první! Jinak mám udírnu přímo v domě na chodbě i s chlebovou pecí, jde mi však proti dvířkům vývod od krbovek. Uvažoval jsem o provozu buď letním, nebo celoročním, tady však nevím jak by to fungovalo. Procházel by kouř teplý a čistý, netopím ničím jiným než dřevem. Vlastní je vlastní.

Radek

                     
host - 97.194 (?), 20.11.2008 10:42

Dobrý den. Jen tak bokem napíšu, že sudy z dubu určené pro vinaře se upravují požehem ohněm, dokonce v několika stupních. Těm vínům se potom říká bariková a jsou hodně žádaná. Barikování se používá hlavně pro červená vína. Jen pro zajímavost, 2x použitý prázdný sud o obsahu 220 litrů se prodává za 5000kč. Barikované sudy se dají použít i pro slivovici. Pohodu přeje Stanislaw.

                     
host - 236.221 (?), 25.2.2017 13:54

Som si dost isty, ze na vinne sudy dubove sa musi pouzit dub biely a nie dub cerveny a ine.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 25.2.2017 14:22

Někdo snad tvrdí něco jiného?

                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 18.11.2008 22:00

Radku, máš naprostou pravdu, stejně jak Ti nechutná čerstvé dubové, ani uzené není dobré, tříslovina dodá masu hořkost, což není dobré, zato taková vrba maso až chuťově osladí, jabloň,třešeň,jilma a buk, to jsou ty dobré chutě uzeného.

                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 22:21

Ahoj Jirko, myslel jsem si to, protože ta hořkost se musí projevit i při spalování. Opravdu jsem ze školy dlouho, ale něco z dendrologie mi v té dutině zůstalo! Možná právě ty dubové piliny, jen na ně vzpomenu brrr.

P.S. Ozvu se, pojedu k vám!

Radek

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 18.11.2008 23:21

Vrbové piliny Vám hořké nepřipadají?

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika