použití dřeva na uzení nebo grilování



host - 164.100 (?) 
13.4.2008 21:20, zobrazeno: 190757x
Zajímalo by mě, jestli je možné a vhodné použít na grilování a uzení dřevo z lípy. Dík
  
   
host - 215.208 (?), 8.11.2008 8:14

Lípa si moc vhodná nebude... Mě by zase zajímalo, jestli by se dala použít pěkně proschlá třešeň.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 8.11.2008 9:17

Třešeň je jedna z nejlepších. Zejména pro letní uzení, kdy není třeba vyvíjet tolik tepla jako třeba bukem či akátem.

      
host - 76.241 (?), 8.11.2008 14:36

Jeden domaci odbornik pouzil slivku na udenie klobas. Ta vona bola tak aromaticka a jedinecne pasovala na tu chut klobas... Odvtedy len slepo tuzim okostovat nieco podobne. Juro

         
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 8.11.2008 14:58

Vhodnost použití druhu dřeva je udána jeho aromatickou hodnotou při hoření (dává uzenému produktu určito chuť),v tomto případě proto platí, že se uplatní dřevo více aromatické, nežli např. uvedená lípa, která je víceméně neutrální.Osobně preferuji buk, ale i taková vrba, olše,jilma, třešeň a jabloň mají něco do sebe, dřevo švestky pasuji na místo poslední, vadí mi nepatrná štiplavost uzeného produktu

            
Lumikol - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 181.138 (?), 8.11.2008 15:15

Já tomu vůbec nerozumím, ale můj tatínek z lípy vyřezával a na uzení říkal, že je nelepší ovocné dřevo.Na švestce udil parmy, byly výborný, ale vždycky nás po nich vzal žlučník Lucka

               
host - 135.137 (?), 17.11.2008 21:15

Chtěl bych se zeptat, zda je nutné dřevo na uzení odkorovat. Nedávno jsem udil na jabloni s kůrou a bylo to bez chyby. Teď mám ale olši a tam si nejsem jistej. Vím, že dub se musí aby nezhořklo maso, ale jak je to u ostatních druhů dřev?

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 17.11.2008 22:59

Abych se přiznal, nevidím velký rozdíl v použitém druhu dřeva na chuť uzeného. Důležitější mi připadá režim uzení a druh udírny. Kůru jsem kdysi odstraňoval, ale už to nedělám, výsledek je stejný.
   Mnozí amatérští uzenáři dokonce přisypávají do ohniště piliny, přidávají trávu a jalovcové větve pro hustší kouř a aroma. K čemu pak čistota kouře z odkorněného dřeva?
   Osobně volím dřevo podle venkovní teploty. V zimě spíš dub a buk, je-li tepleji, pak ovocné dřevo.

                     
host - 131.51 (?), 17.11.2008 23:39

Já dřevo odkoruji. Domnívám se, ale bez důkazu, že do kůry se nachytá nejvíc škodlivých látek z kouře z topenišť. A když nejvíc používám na uzení dřevo z vlastní zahrady uprostřed jiných baráků...

                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 0:14

Zdravím vás "uzenáři", nejsem sice členem spolku, ale sleduji. Mám jen jeden postřeh, myslím si, že dub asi nebude to pravé. Dřevo obsahuje tolik hořkých tříslovin, že pokud se mi dostane při kácení do hu.. pilina, prskám jak křeček dost dlouho. Možná se pletu, ale tuto zkušenost mám dost bohatou.

Radek

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika