použití dřeva na uzení nebo grilování
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.100 (?), 13.4.2008 21:20, zobrazeno: 190660x
Zajímalo by mě, jestli je možné a vhodné použít na grilování a uzení dřevo z lípy. Dík
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.208 (?), 8.11.2008 8:14
Lípa si moc vhodná nebude... Mě by zase zajímalo, jestli by se dala použít pěkně proschlá třešeň.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.241 (?), 8.11.2008 14:36
Jeden domaci odbornik pouzil slivku na udenie klobas. Ta vona bola tak aromaticka a jedinecne pasovala na tu chut klobas... Odvtedy len slepo tuzim okostovat nieco podobne. Juro
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 8.11.2008 14:58
Vhodnost použití druhu dřeva je udána jeho aromatickou hodnotou při hoření (dává uzenému produktu určito chuť),v tomto případě proto platí, že se uplatní dřevo více aromatické, nežli např. uvedená lípa, která je víceméně neutrální.Osobně preferuji buk, ale i taková vrba, olše,jilma, třešeň a jabloň mají něco do sebe, dřevo švestky pasuji na místo poslední, vadí mi nepatrná štiplavost uzeného produktu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.137 (?), 17.11.2008 21:15
Chtěl bych se zeptat, zda je nutné dřevo na uzení odkorovat. Nedávno jsem udil na jabloni s kůrou a bylo to bez chyby. Teď mám ale olši a tam si nejsem jistej. Vím, že dub se musí aby nezhořklo maso, ale jak je to u ostatních druhů dřev?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.51 (?), 17.11.2008 23:39
Já dřevo odkoruji. Domnívám se, ale bez důkazu, že do kůry se nachytá nejvíc škodlivých látek z kouře z topenišť. A když nejvíc používám na uzení dřevo z vlastní zahrady uprostřed jiných baráků...
|
|
|
|
|
|
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 18.11.2008 0:14
Zdravím vás "uzenáři", nejsem sice členem spolku, ale sleduji. Mám jen jeden postřeh, myslím si, že dub asi nebude to pravé. Dřevo obsahuje tolik hořkých tříslovin, že pokud se mi dostane při kácení do hu.. pilina, prskám jak křeček dost dlouho. Možná se pletu, ale tuto zkušenost mám dost bohatou.
Radek
|
|
|
|
|
|
|
|