A až Z o uzení
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?) 22.2.2016 9:04
Zdar, no u tataráku asi ne, ale jak píšu, je to z knížky a na syrové směsi... K té čajovce, do mrazničky se dává maso, aby získalo ty 4 st.C, pak se to lépe mele, takže podle kousků na 20 min. Ledek neboli sanytr se uvádí běžně v mnoha návodech, ale já ho beru jako konzervant, ale četl jsem, že maso i probarví, ale chtělo by to týden v láku, já používám jen sůl... rychlosůl je karcinogenní a kvůli vzhledu ji nepotřebuji a kvůli konzervaci taky né, buď je mražák nebo se to dříve sní.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?), 21.2.2016 15:01
Roztíratelný salám
asi na 1 kg salámu
500g libového mletého masa
150g tučné slaniny bez kůže
350g vepř.bůčku bez kůže a chrupavek
1pl rychlosoli nebo soli se špetkou ledku
1čl cukru
1-2pl smetany nebo zakysané smetany
3čl koření podle chuti
Postup: suroviny dáme do mrazničky, při asi 4 st.C nameleme, promícháme, naplníme do papírových obalů a necháme vybarvit. Můžeme zatížit na ležato prkénky, aby salám byl tenčí a lépe se proudil, popř.můžeme udit kratší dobu. Podle průměru salámu udíme 2-4 hodiny při teplotě 40-60 st.C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 114.253 (?), 22.2.2016 9:04
Zdar, no u tataráku asi ne, ale jak píšu, je to z knížky a na syrové směsi... K té čajovce, do mrazničky se dává maso, aby získalo ty 4 st.C, pak se to lépe mele, takže podle kousků na 20 min. Ledek neboli sanytr se uvádí běžně v mnoha návodech, ale já ho beru jako konzervant, ale četl jsem, že maso i probarví, ale chtělo by to týden v láku, já používám jen sůl... rychlosůl je karcinogenní a kvůli vzhledu ji nepotřebuji a kvůli konzervaci taky né, buď je mražák nebo se to dříve sní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.89 (?), 22.2.2016 20:03
Nejsem chemik, ale ledek není sanytr, ledek se používá na dočištění vypraných střev, sanytr ve směsi se solí na nakládání masa na uzení nebo uzeniny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|