A až Z o uzení



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
30.12.2015 9:01

Nemáte-li možnost uložit maso při nižší teploptě než 8 st., pak ho raději uvnitř nastříkněte slaným lákem.  Čerstvě zabité a rychle zchlazené maso by patrně vydrželo i v 8 st. déle než 2 týdny, jenže kdo zná jeho původ?Teplota kolem 4 st. je navíc důležitá k probarvení masa, zejména nepoužíváte-li dusitanovou rychlosůl a vystačíte si se solí či sanytrem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.12.2015 9:01

Nemáte-li možnost uložit maso při nižší teploptě než 8 st., pak ho raději uvnitř nastříkněte slaným lákem.  Čerstvě zabité a rychle zchlazené maso by patrně vydrželo i v 8 st. déle než 2 týdny, jenže kdo zná jeho původ?Teplota kolem 4 st. je navíc důležitá k probarvení masa, zejména nepoužíváte-li dusitanovou rychlosůl a vystačíte si se solí či sanytrem.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 21.2.2016 13:45

Pro prodloužení trvanlivosti u syrových masných výrobků: cibuli, šalotku,česnek, čerstvé byliny před použitím nasekejte nadrobno a krátce osmažte na oleji, tím se sníží vlkost a zničí bakterie na jejich povrchu. Než budete toto dávat do masa, vychlaďte,nedávejte teplé.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.2.2016 14:52

Které výrobky máte na myslí? Nikdy mě nenapadlo, když česnekuji syrové maso, abych před tím česnek osmažil na oleji. Vždyť by docela změnil chuť!

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 21.2.2016 15:13

Zdravím, mám na mysli masné výrobky v syrovém stavu, tatarák,salámy sušené za syrova. Ale je to informace z knížky, u cibule bych o tom uvažoval, ale u česneku asi ne.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 21.2.2016 15:01

Roztíratelný salám

asi na 1 kg salámu

500g libového mletého masa

150g tučné slaniny bez kůže

350g vepř.bůčku bez kůže a chrupavek

1pl rychlosoli nebo soli se špetkou ledku

1čl cukru

1-2pl smetany nebo zakysané smetany

3čl koření podle chuti

Postup: suroviny dáme do mrazničky, při asi 4 st.C nameleme, promícháme, naplníme do papírových obalů a necháme vybarvit. Můžeme zatížit na ležato prkénky, aby salám byl tenčí a lépe se proudil, popř.můžeme udit kratší dobu. Podle průměru salámu udíme 2-4 hodiny při teplotě 40-60 st.C.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 21.2.2016 16:05

Nu, prodlužovat životnost tataráku osmaženou cibulkou asi moc smyslu nemá.
   Co se týče toho roztíratelného salámu (čajovka?)  Není mi jasné to dávání do mrazničky - na jak dlouho? Proč do mrazničky, vždyť to zmrzne! Ledek v soli nám maso neprobarví, maso by muselo ležet několik týdnů, aby došlo k redukci ledku na dusitan. 

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 22.2.2016 9:04

Zdar, no u tataráku asi ne, ale jak píšu, je to z knížky a na syrové směsi... K té čajovce, do mrazničky se dává maso, aby získalo ty 4 st.C, pak se to lépe mele, takže podle kousků na 20 min. Ledek neboli sanytr se uvádí běžně v mnoha návodech, ale já ho beru jako konzervant, ale četl jsem, že maso i probarví, ale chtělo by to týden v láku, já používám jen sůl... rychlosůl je karcinogenní a kvůli vzhledu ji nepotřebuji a kvůli konzervaci taky né, buď je mražák nebo se to dříve sní.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 22.2.2016 18:37

Rozumím. Přesto bych k vychlazemní masa před mletím radši použil lednici těmi 4 stupni (delší dobu). Maso není pivo, aby za 20 minut v mrazáku získalo v celém průřezu jednotnou teplotu těsně nad nulou.
    Se zauzenými salámy a podobnými řeznickými výrobky nemám moc dobré zkušenosti. Malé množství zabere neúměrně času, námahy a dřeva, u většího je problém se spotřebou a konzervací.
   Dusitan, pravda,  není zdravý, ale významným kancerogenem je již samotné červené maso.

                     
host - 179.89 (?), 22.2.2016 20:03

Nejsem chemik, ale ledek není sanytr, ledek se používá na dočištění vypraných střev, sanytr ve směsi se solí na nakládání masa na uzení nebo uzeniny.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 22.2.2016 21:05

jde o ledek draselný, salnytr,sanytr

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika