klobásy vepřové-"nedočkavci"
50-60 % libového vepřového masa, 40-50 % tučného vepřového
Koření na 10 kg masa:220-250 g kuch.soli, 15 g mletého pepře, 5 g saturejky, 3 g mleté pálivé papriky, 5-10 g mletého nového koření, 10 g mleté sladké papriky, 2g mletého kmínu, 30-250 g utřeného česneku, 4 dl netučného vývaru z kostí a kůží nebo vody.
Klobásy se připravují z ořezů masa při nakládání, ze sádla, kýty, ramínka, boku, krkovice apod. Maso zbavíme šlach, kostí, chrupek atd. Tučné i libové nakrojíme na kostičky 10-15 mm. Do libového masa vmícháme polovinu soli a veškeré koření a propracujeme se studeným vývarem nebo vodou v níž jsme dobře rozmíchali papriku. Pečlivě propracujeme, spojíme s tučným masem- promíchaným s druhou polovinou soli. Umačkáme do vhodné nádoby, zatížíme necháme v hladničce 5-10 °C uležetnejméně 24 hodin. Potom znovu promícháme a narážíme do tenkých sdíraných vepř.střev. Tvoříme klobásky cca do 220 g. Připravené klobásky necháme uležet při pokojové teplotě, rozložené. Udíme hustým kouřem o teplotě 60 °C po dobu 90 min. Douzujeme podle potřeby o teplotě 40°C. Klobásky nejsou trvanlivé, možno sterilovat nebo zamrazit.