Taky jsem si říkal, proč někoho irituje, že jsme odbočili od tématu. Stává se to všem a docela často. V sezóně by se ta diskuze tak nerozkošatěla. Prostě se všichni zahrádkáři trochu nudí.
Ale abych se vrátil k tématu, zhodnotím kvality všech zelí, které jsem kdy měl, ve vztahu k salátům ze syrového zelí. Vychází mi z toho, že nejjemnější zelí na salát je Dynamic F1 (rané), hned za ním špičaté Murdoc F1 (polorané) a pak Pylon F1 (rané, ovšem zklamalo mne velikostí hlavy, kterou slibovali do 2,5kg). Krájím ručně co nejjemněji a nemusím je vůbec namačkávat. Jako nevyhovující, protože příliš tvrdá, jsem vyhodnotil špičaté červené Kalibro F1 (letní) a Unikát F1 (jarní). To poslední dává krásné kompaktní hlávky do 1kg, ale v salátu ho ani namačkání nezměkčí dostatečně. Do budoucna se budu držet Dynamiku a Murdoka.
Kdysi jsem jednou pěstoval také Pourovo pozdní, ale bylo dost citlivé na choroby, a pokud si vzpomínám, na salát také poněkud příliš tvrdé. Je asi nejvhodnější na kysání.
Milan