Špičaté zelí

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (226) - 158.138 (?)
2.1.2025 20:33
Tak dnes jsem byl na zahradě a zděšení, na kraji města a vlezli nám tam někudy srny nebo srna a sezrane zelí, špenát a růžičková kapusta. No nic musím najít netěsnosti, a to je to na kraji města v podstatě ve městě. No škoda, ale zase žádná tragédie. Jen pár hlav.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6593) - 9.142 (?), 1.1.2025 11:02

OT. Pak trochu nechápu, proč pořád řešíte řecký salát do nějž se zelí nedává, ve vlákně o špičatém zelí.

host - 185.192 (?), 1.1.2025 11:06

Můj původní dotaz byl na rostlinný olej,  s tím že já používám olivový a dělám řecký salát s balkánským sýrem.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2932) - 208.138 (?), 1.1.2025 11:57

Přesně tak. Všechno ruční práce. A je celkem jedno, jaký salát, jestli zelný, řecký či jakýkoliv jiný.

Milan HP

host - 214.246 (?), 1.1.2025 12:51
Salát jakýkoliv a jakýmkoliv způsobem. To je svoboda
Mlýnek
Mlýnek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2932) - 208.138 (?), 1.1.2025 13:27

Jo, to jsou šikovné pomůcky.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1982) - 168.103 (?), 1.1.2025 13:45

Děkuji všem za příspěvky. Sice jsme trochu odbočili od špičatých odrůd zelí, ale alespoň jsme si trochu popovídali a vyměnili názory. Škoda jen, že to samotné špičaté zelí vyzkoušelo zatím docela málo pěstitelů. Já už klasické kruhárenské zelí nepěstuju nejméně 10 let a nemám, že bych o něco přišel. Tak přeji všem pěstitelům, ať letošní úroda na zahrádkách a sadech je přinejmenším stejně kvalitní, jako v roce minulém.yesyesyesWalter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2932) - 208.138 (?), 1.1.2025 17:26

Taky jsem si říkal, proč někoho irituje, že jsme odbočili od tématu. Stává se to všem a docela často. V sezóně by se ta diskuze tak nerozkošatěla. Prostě se všichni zahrádkáři trochu nudí. wink

Ale abych se vrátil k tématu, zhodnotím kvality všech zelí, které jsem kdy měl, ve vztahu k salátům ze syrového zelí. Vychází mi z toho, že nejjemnější zelí na salát je Dynamic F1 (rané), hned za ním špičaté Murdoc F1 (polorané) a pak Pylon F1 (rané, ovšem zklamalo mne velikostí hlavy, kterou slibovali do 2,5kg). Krájím ručně co nejjemněji a nemusím je vůbec namačkávat. Jako nevyhovující, protože příliš tvrdá, jsem vyhodnotil špičaté červené Kalibro F1 (letní) a Unikát F1 (jarní). To poslední dává krásné kompaktní hlávky do 1kg, ale v salátu ho ani namačkání nezměkčí dostatečně. Do budoucna se budu držet Dynamiku a Murdoka.

Kdysi jsem jednou pěstoval také Pourovo pozdní, ale bylo dost citlivé na choroby, a pokud si vzpomínám, na salát také poněkud příliš tvrdé. Je asi nejvhodnější na kysání.

Milan

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6593) - 9.142 (?), 1.1.2025 17:44

Pourovo polopozdní je určené na krouhání a pozdní na uskladnění - asi. Jako kruhárenské je výtečné a ani jsem jiné nepěstoval. Když jsme letos museli zelí na kysání koupit nakrouhané, výsledek není tak dobrý. Chuťově je v pořádku, ale je hrubé a tuhé, oproti křehkosti Pourova. Na saláty jsem používal letní zelí, když se urodilo, Zora a Juna. Byl jsem spokojený.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2932) - 208.138 (?), 2.1.2025 13:23

Já měl Pourovo pozdní. Ovšem bylo to v době mých zelných začátků. Koupil jsem, co bylo, protože jsem byl ignorant. A asi jsem ho ani správně nepoužíval. Je tomu už slušných pár let.

Milan HP

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (226) - 158.138 (?), 2.1.2025 20:33
Tak dnes jsem byl na zahradě a zděšení, na kraji města a vlezli nám tam někudy srny nebo srna a sezrane zelí, špenát a růžičková kapusta. No nic musím najít netěsnosti, a to je to na kraji města v podstatě ve městě. No škoda, ale zase žádná tragédie. Jen pár hlav.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika