Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2938) - 208.138 (?),25.12.2024 23:05
Do dušeného zelí mi jednoznačně patří ocet. Zkoušel jsem citron, není to ono. Ale do salátů ze syrové zeleniny obecně nedávám vodu, takže mi tam ladí víc limetka. Směs oleje a octa mi neladí. Ale občas dělám "hospodský" okurkový salát, tedy s vodou a octem. Tam zas mi citron nepasuje. Okurky ale spíš s jogurtem a česnekem. Zkoušel jsem i kysanou smetanu, ale vyhrál jogurt. Jako tzatziki, ale řidší, nevymačkávám vodu z okurek. Už aby bylo jaro.
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2938) - 208.138 (?),25.12.2024 23:12
Limetky vydrží klidně i měsíc, ale u nás chtějí i 13 korun za kus. S citrónama ze supermarketů je potíž vždycky, kazí se během několika dní. A když koupím balené v síťce, je mezi nimi vždycky nejmíň jeden už načatý hnilobou nebo plísní. V krámě to není vidět, ale doma se to rychle projeví.
Jaký kdo používá rostlinný olej? Já používám olivový, ale ten dost podražil. Nejradši mám tzv. řecký salát s balkánský sýrem. Originál Feta je také dost drahý, tak ten jen občas.
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2938) - 208.138 (?),27.12.2024 18:14
Kdysi jsem byl na dovolené v Řecku a tam jsem si oblíbil jejich žlutý olivový olej. Takže pokud ho seženu, dávám do salátů ten (Lyrakis, Kreolis nebo jiný). Zelené olivové oleje se mi zdají nahořklé - Itálie, Španělsko. V takovém případě dám raději přednost slunečnicovému. Cena olivového oleje tento rok opravdu enormě vyskočila, klidně i o víc než 50%. Balkánský sýr ale nedávám nikdy.
Občas dám olivový olej, ale salát má pak hned trochu jinačí chuť, dávám ho na ledový salát. Na míchaný salát ze zelí, papriky, rajčat a teď ještě i mrkve dávám olej slunečnicový. Dnes další mísa k večeři. Walter