Špičaté zelí

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?)
24.12.2024 18:03

nojo, ono je to o lenosti, ocet je v domácnosti stále a nekazí se, prostě se postupně vyplácá zhruba jedna lahev za rok. Citrony nebo limetky nelze dlouhodobě skladovat a tak se může stát, že najednou dojdou. A pak je zas na řadě ocet.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 210.156 (?), 15.10.2024 12:49

mate to paradni panove. ja letos skoro nic, stale mi to decimuji drepcici a uz nevim co s tim. Prikryte, neprikryte, je to jedno, drepcici a msice zelne kam se podivas. a to do lonskeho podzimu jsem ja ani jini soudede zadne kostaloviny nepestovali. Ja snad budu muset pristoupit k chemii, to se mi ale zatim nechce. Par sazenic prezilo, dal jsem je ted do skleniku, snad se chtnou a pojedou dal. To je na palici. Samozrejme i slimaci, mam za plotem totiz zarostlou strouhu, je to boj.

Jen mi to pekne pripomnelo, proc jsem s tim kdysi skoncil, s kostalovinami. Proto. Proto jsem spis zameren na plodovou zeleninu, ta vcelku jde, ted i na cibuli.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2912) - 208.138 (?), 17.11.2024 13:35

Tak takhle vypadá zelí Dynamic pěstované ze semínka přímo na stanovišti v druhém cyklu červenec - listopad. Váha 1300g. Tedy více-méně standardní velikost této odrůdy. Ještě tam mám pod netkankou 4 další hlavy, ale ty jsou o něco menší. Tahle už praskala.

Milan HP

17.11. Zelí Dynamic
17.11. Zelí Dynamic

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 17.11.2024 20:09
Nádherné zelí, Milane. Nikdy bych nevěřil, že tohle skvělé velmi rané zelí pro přímý konzum dokáže stejně dobře narůst i na podzim.👍 Walter
zelí Dynamic F1
zelí Dynamic F1

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 17.11.2024 20:23

Přidám také pár snímků, tentokrát opět křehkého špičatého zelí Murdoc F1, které je určeno především pro přímý konzum. Počasí nám letos přeje, zatím nebyl žádný výraznější mráz a tak zelí můžeme postupně sklízet a čerstvé konzumovat. Na snímku jedna z hlávek 2,3kg. Walter

špičaté zelí Murdoc F1
špičaté zelí Murdoc F1

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2912) - 208.138 (?), 17.11.2024 23:52

Ale Waltře, věřil. Vždyť Ty sám jsi mne na tu myšlenku navedl. Já jen zaměnil Murdoca za Dynamica. A jsa líný, nepředpěstoval sazenice jako Ty, ale jednoduše jen vrazil semínka do země.

Ale přiznám se, že tak bezvadné jako to Tvoje rozhodně nebylo: našel jsem v něm 3 šedé slimáčky (oni ti naši šedáci jsou mnohem otužilejší cháska než žluťáci) a to víš, že si pohodovali (a pokadili). Jenže to já beru jako "povinnou daň". Slimáci neslimáci, mám zase matroš na nejmíň 3 várky toho zelného salátu. A zásoby na zahradě. Jupííí.

A ten Tvůj Murdoc? To je fantazie.yesyes A tohle všechno se dá na zahradě vypěstovat, když se zahradník nebojí experimentu. Nemusí to každý rok vyjít, no a co? Docházejí mi brambory. Příště prodebatujeme možnost dvojí sklizně brambor.wink

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 22.12.2024 20:19

Začátkem prosince jsem nelenil a přesadil jsem hlávky špičatého zelí i kořenovým balem do skleníku. Přesadil jsem i nějakou mrkev a celer i s natí a podle potřeby čerstvou zeleninu sklízím. V skleníku panují příznivější teploty, v průměru je uvnitř o 3° tepleji a v případě předpovědi nočních mrazů je možné zeleninu ještě překrýt několika vrstvami netkanky. Dnes jsem uřízl další hlávku zelí a půlku jsme hned zpracovali na skvělý zelný salát s paprikou a posledními našimi rajčaty.

špičaté zelí
špičaté zelí

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2912) - 208.138 (?), 23.12.2024 23:05

Parádní zelí. A na řezu je vidět, že bude měkoučké do salátu. Inu Murdoc.

Můj Dynamic stále bez úhony přežívá pod netkankou. Předevčírem jsem jeden sklidil (dvojče) a radostně konstatoval, že tam jsou ještě dvě slušné, i když menší, hlávky. Mrkev, celer, ředkve jsou uložené stále na záhonech. Celer jsem zaházel hlínou. Zatím všechna zelenina úplně v pořádku. Nemám ji totiž kam uskladnit. Dělám to už roky a zatím se mi nestalo, že by to zmrzlo. Kdyby ale přišly velké mrazy, mrkev také zaházím hlínou. Ředkve vzal čert, ale běžně se mi stává, že jsou jedlé ještě v březnu.

Zelí na salát mám, i rajčata. Papriky už ne, ty musím koupit. Ale mám nějaké střevní problémy, tak si od něj musím nějaký čas dát pokoj. Co používáš jako zálivku?

Milan

23.12. Dvojče zelí
23.12. Dvojče zelí

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 24.12.2024 12:30

Dynamic taky pěkně narostlý. yes. Zálivku užívám stále stejnou, 1,5 lžíce octa, lžíce cukru, půl lžičky soli, 8-10 lžic rostlinného oleje. Promíchat, chvíli nechat odležet, až zelí pustí šťávu. Obvykle se pak od mísy nemohu odtrhnout, dokud v ní něco je.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2912) - 208.138 (?), 24.12.2024 16:13

Čili žádná voda. Jediný rozdíl je, že používám místo octa přímo šťávu vymačkanou z citronu nebo lépe limetky. Mně se ten ocet na to zdá moc ostrý a čpavý. Výsledek stejný jako u vás.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 24.12.2024 18:03

nojo, ono je to o lenosti, ocet je v domácnosti stále a nekazí se, prostě se postupně vyplácá zhruba jedna lahev za rok. Citrony nebo limetky nelze dlouhodobě skladovat a tak se může stát, že najednou dojdou. A pak je zas na řadě ocet.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz