Špičaté zelí
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.65 (?), 31.12.2024 15:14
Žena mi říkala, že je to z mixeru... vyzkouším, ale asi zůstanu u hrubě pokrajené zeleniny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 31.12.2024 16:39
Není nic jednoduššího, než si na gogle napsat Eta 0025 a naskace vám tam kuchyňský robot. Mam ho asi taky a léta na něm krouham zelí 20 kg. Jenom na jiném noži. Zůstaňte si u čeho chcete hlavně to nedělejte mixerem.Co je pravý řecký salát je stejné, jako pravý vánoční salát z brambor. Každý ho děla jinak. Když je sezóna, koupím balkánský sýr a nožem nakrájíme papriku, rajcata, okurky na kostičky k tomu třetinu toho Balkánu (takže je na 3 saláty) a to je vše. Žádná zalivka žádná sůl trochu pepře. Sýr to osoli, okurky pustí vodu. Mimo sezónu koupím Peking zelí a máme ho 14 dni každý den k snídani. 2 listy mi stačí na chleba. Nebo ředkev. Rajcata, mrkev, nekupiji, cibuli až později.Peržel celer když je v akci kg / 25kc. Papriky mám dost ve sklenicích a v mrazáku. Ten robot mladý vyhodili takže jsem se až dnes vlastně podíval co je ETA 0025 a že ho mám vlastně taky. Šťastný nový rok 2025.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6594) - 9.142 (?), 31.12.2024 17:38
S nádechem Silvestra a nepatrně nostalgicky. Tohle je čítankový případ rozvinutí diskusního vlákna úplně někam jinam. Od původního postu, který už je zapomenutý a nikdo si jej nepamatuje se dostáváme k problematice krouhání zelí, zda je přípustné je krouhat najemno, jinak se to nesmí jmenovat řecký salát (kdo mi to doma zkontroluje?), jaký tam nutně patří olej, kolik zelí se jí k snídani a podobné nesmyslné uzávěry. Mazal jsem si rohlík domácí rybízovou marmeládou i když se tak z vůle Unie nesměla nazývat. Nu a hrdý Albion je v tahu a marmeláda zpět. Jediné co myslím že platí je, že doma, rozumějme na zahrádce vypěstovaná zelenina je násobně chutnější, než ta nakupovaná a lhostejno zda z řetězce, nebo trhu. Přesvědčoval jsem se o tom na vlastní pysk opakovaně, když jsme si řekli tak se to prostě koupí. Jíst se to dá, ale není to vono. Mrzí mně to proto, že letošní sezonou jsem se zeleninou v tom dosavadním rozsahu skončil, bohužel řečeno s básníkem, "zjara už nezorám". Je mi to líto, ale nelze jinak. Přeju všem pěstitelům a zelinářům, aby neměli taková omezení a mohli si vychutnat plody své práce.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2938) - 208.138 (?), 31.12.2024 20:13
To je opravdu smutná zpráva. Obávám se, že nás to postupně čeká všechny, tedy postarší zahrádkáře. Předpokládám ale, že to není úplný konec, jen drsná redukce rozsahu.
No a vy máte dost ovoce, takže to vykompenzujete zvýšeným úsilím v palírně pro udržení veselé nálady.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.235 (?), 31.12.2024 22:02
Zůstane skleník a folník, záhony se zatravni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.192 (?), 1.1.2025 7:05
Řecký salát dělá každý trochu jinak, i v Řecku v restauracích není všude stejný.
Ale nikdy ta zelenina neprošla mixerem /krouhačem, domácím robotem/. - to je jedno, jaký tomu přístroji dáte název.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 247.56 (?), 1.1.2025 9:36
Je vidět, že jste zastáncem tradičníh postupů. Ale jaksi nakrájet, mimo třeba rajčat, část zeleniny nožem, anebo tento nůž umístit do stroje nazývanéhu krouhač? Jediný rozdíl je, že ručně krájená zelenina nemá všechny nudličky stejně široké.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.192 (?), 1.1.2025 10:31
Do řeckého salátu se zelí nedává, to není zelný salát.
A ručně nahrubo pokrájené je ručně nahrubo pokrájené, to žádný sebelepší stroječek nemůže zvládnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|