Špičaté zelí



host - 185.192 (?)
1.1.2025 10:31

Do řeckého salátu se zelí nedává, to není zelný salát.

A ručně nahrubo pokrájené je ručně nahrubo pokrájené, to žádný sebelepší stroječek nemůže zvládnout.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 138.65 (?), 31.12.2024 15:14

Žena mi říkala, že je to z mixeru... vyzkouším, ale asi zůstanu u hrubě pokrajené zeleniny.

                     
host - 214.246 (?), 31.12.2024 16:39

Není nic jednoduššího, než si na gogle napsat Eta 0025 a naskace vám tam kuchyňský robot. Mam ho asi taky a léta na něm krouham zelí 20 kg. Jenom na jiném noži. Zůstaňte si u čeho chcete hlavně to nedělejte mixerem.Co je pravý řecký salát je stejné, jako pravý vánoční salát z brambor. Každý ho děla jinak. Když je sezóna, koupím balkánský sýr a nožem nakrájíme papriku, rajcata, okurky na kostičky k tomu třetinu toho Balkánu (takže je na 3 saláty) a to je vše. Žádná zalivka žádná sůl trochu pepře. Sýr to osoli, okurky pustí vodu. Mimo sezónu koupím Peking zelí a máme ho 14 dni každý den k snídani. 2 listy mi stačí na chleba. Nebo ředkev. Rajcata, mrkev, nekupiji, cibuli až později.Peržel celer když je v akci kg / 25kc. Papriky mám dost ve sklenicích a v mrazáku. Ten robot mladý vyhodili takže jsem se až dnes vlastně podíval co je ETA 0025 a že ho mám vlastně taky. Šťastný nový rok 2025. 

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6594) - 9.142 (?), 31.12.2024 17:38

S nádechem Silvestra a nepatrně nostalgicky. Tohle je čítankový případ rozvinutí diskusního vlákna úplně někam jinam. Od původního postu, který už je zapomenutý a nikdo si jej nepamatuje se dostáváme k problematice krouhání zelí, zda je přípustné je krouhat najemno, jinak se to nesmí jmenovat řecký salát (kdo mi to doma zkontroluje?), jaký tam nutně patří olej, kolik zelí se jí k snídani a podobné nesmyslné uzávěry. Mazal jsem si rohlík domácí rybízovou marmeládou i když se tak z vůle Unie nesměla nazývat. Nu a hrdý Albion je v tahu a marmeláda zpět. Jediné co myslím že platí je, že doma, rozumějme na zahrádce vypěstovaná zelenina je násobně chutnější, než ta nakupovaná a lhostejno zda z řetězce, nebo trhu. Přesvědčoval jsem se o tom na vlastní pysk opakovaně, když jsme si řekli tak se to prostě koupí. Jíst se to dá, ale není to vono. Mrzí mně to proto, že letošní sezonou jsem se zeleninou v tom dosavadním rozsahu skončil, bohužel řečeno s básníkem, "zjara už nezorám". Je mi to líto, ale nelze jinak. Přeju všem pěstitelům a zelinářům, aby neměli taková omezení a mohli si vychutnat plody své práce.

                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2938) - 208.138 (?), 31.12.2024 20:13

To je opravdu smutná zpráva. Obávám se, že nás to postupně čeká všechny, tedy postarší zahrádkáře. Předpokládám ale, že to není úplný konec, jen drsná redukce rozsahu.

No a vy máte dost ovoce, takže to vykompenzujete zvýšeným úsilím v palírně pro udržení veselé nálady. laugh

Milan HP

                     
host - 13.235 (?), 31.12.2024 22:02
Zůstane skleník a folník, záhony se zatravni.
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2938) - 208.138 (?), 31.12.2024 20:42

To bych své (ale snad ani koupené) zelenině neudělal, že bych ji sešrotoval v mixéru. Pravda, ruční práce je pomalá a otravná, ale já tu svou krájím s radostí z toho, jak pěkně vyrostla. No, příprava zelného salátu mi zabere taky 45 minut, ale o to víc se na něj těším.wink A rajčata krájím ne na prkénku, ale na talíři, abych neztratil ani kapičku šťávy. Nože je pak nutné často brousit.sad

Milan HP

                     
host - 185.192 (?), 1.1.2025 7:05

Řecký salát dělá každý trochu jinak, i v Řecku v restauracích není všude stejný.

Ale nikdy ta zelenina neprošla mixerem /krouhačem, domácím robotem/. - to je jedno, jaký tomu přístroji dáte název.

                     
host - 247.56 (?), 1.1.2025 9:36

Je vidět, že jste zastáncem tradičníh postupů. Ale jaksi nakrájet, mimo třeba rajčat, část zeleniny nožem, anebo tento nůž umístit do stroje nazývanéhu krouhač?  Jediný rozdíl je, že ručně krájená zelenina nemá všechny nudličky stejně široké. 

                     
MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228) - 158.138 (?), 1.1.2025 9:48
Taky nevím proč se tu hroti jak nakrájíme zelí. Každý jak se mu to líbí a chutná, mně se to líbí najemno a rád si ušetřím práci. A je mi úplně sumak jak se ten salát jmenuje a jestli je to originál receptura nebo ne.
                     
host - 185.192 (?), 1.1.2025 10:31

Do řeckého salátu se zelí nedává, to není zelný salát.

A ručně nahrubo pokrájené je ručně nahrubo pokrájené, to žádný sebelepší stroječek nemůže zvládnout.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová stodola6.1.2025
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY3.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?30.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika