Pěstování ozimé zeleniny
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 250.237 (?), 2.11.2023 18:34
Ozimým odrůdám květáku by přece neměl mráz vadit. Svůj limit mají někde u -15°C.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 63.125 (?), 1.11.2023 8:09
Bez nějakého rýpání. Co v tom skleníku pěstujete?
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 63.125 (?), 31.10.2023 21:05
Zapomněl jste dodat, že zaseli třeba ozimou pšenici, dnes řeplku, atd.. S ní je to jako s každou ozimou rostlinou. Pochopitelně v největší zimě neroste, ale také nepotřebuje žádnou péči. Já taky s těmi květáky nic nedělám, na zahradu jdu jen občas, odklopím tunel a udělám nějakou fotku. Je to pro mne takové odskočení od té husy, ošatky ani košíky plést neumím. Všechno si vynahradím v květnu, když mají květáky pěkné růžice. Chápu, že s pěstováním ozimé zeleniny nemáte žádnou zkušenost.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2173) - 168.103 (?), 31.10.2023 18:52
Tak oni píšou na semenech vegetační dobu třeba 2 měsíce, ale od výsadby sazenice po sklizeň. Vždyť já vysévám semena v prvním týdnu února a kvalitní sazenice na volný záhon teprve začátkem dubna, abych pak sklízel začátkem června. No a je třeba si také uvědomit, že ty 2 měsíce vegetační doby jsou spočítané zpravidla pro dlouhé dny, tedy i doba denního světla má na růst vliv, kupříkladu dnešní den, míněno kdy je slunce nad obzorem, je stejně dlouhý, jako 10.února. Ono se to prostě nedá uspěchat. Jinak ty housenky, které vám dělají neplech v skleníku, budou nejspíš od Běláska řepového. Narozdíl od B. zelného, který klade vajíčka ve shluku, klade tahle samice vajíčka jednotlivě na spodních stranách listů a i housenky žijí jednotlivě, jsou zpočátku zelené a na zelených listech košťálovin těžko dohledatelné, teprve v dospělosti mění barvu hnědozelenou a rády se prokousávají do hlávek zelí. Motýl může mít až 3 generace, ta poslední je v průběhu září, října a nezřídka samice naklade vajíčka i na listy paprik nebo rajčat a housenky tady dělají žír na plodech. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 208.138 (?), 4.11.2023 22:55
No, a není to napínavé? A v tom je přesně ta hodnota pokusů, bez ohledu na to, jak dopadnou. V každém z nás je trochu hazardního hráče. Ono vlastně hraní si s Matkou Přírodou, tedy zahrádkaření, je vždycky trochu risk. Ale tyhle pokusy jsou prostě mnohem "adrinalinovější". Vlastně tím, že mají mnohem menší šanci na výhru, než když jedeme podle tradičních metod a kalendáře. Ale tím se mnohonásobně zvyšuje naše radost z výhry. Vy se teď musíte modlit k El Nině (to je ten jev, který zajistí spíš mírnou zimu). Já taky, protože tam mám mrkev pod netkankou.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.114 (?), 6.11.2023 20:56
Nechci být negativistický, ale to, že květáky v tom skleníku rostou je v pořádku. Ony ty normální snesou i třeba - 5°C. Ale podle mne je problém v tom, že při krátkém dni a nízkých teplotách vůbec nenasadí na tvorbu růžice. Stejně by na tom byly i ty ozimé, ale ty nasazují růžice až někdy po jarním slunovratu, kdy jsou podmínky úplně jiné. Květák má původ někde v Malé Asii, dnešním Turecku. Je to zajímavý pokus, ale bohužel podle mne jen ověří že to tak nepůjde. Miloši promiň.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|