Pěstování ozimé zeleniny
|
|
|
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?) 31.10.2023 11:09
Co vím, tak velmi rané odrůdy květáku a zelí neodolají větším mrazům, namrznou a stagnují v růstu. Ale jarní sadba se dá i v skleníku celkem jednoduše zakrýt netkankou nebo nějakými starými prostěradly, třeba i ve více vrstvách. Několik takových mrazových nocí i dnů ty sazenice v pohodě přečkají bez denního světla. Vždyť i na podzim vysetá a vzklíčená řepka na polích, což je brukvovitá rostlina, bez úhony přečká bez přístupu světla pod sněhovou pokrývkou. Já vysévám každý rok sadbu velmi raného květáku, zelí, kedlubnů a salátu začátkem února do truhlíku za oknem a i když jsou během 3 týdnů sazenice vytáhlé, tenké a neduživé, po přesazení do skleníku se postupně zregenerují, pěkně zakoření, zesílí a většinou na konci března jsou připravené k rozsazení. Dříve jsem velmi raný květák i zelí pěstoval i v skleníku. To už ale teď nejde, při současné změně klimatu s více slunečnými dny a vyššími teplotami je na ně v skleníku příliš vysoká teplota a neprosperují dobře. Lépe jim je venku. Ale to všechno, s množstvím fotek, je popsané ve vlákně předpěstování košťálovin. Nicméně k pěstování košťálovin jsem celkem skeptický hlavně z důvodu, že v Brně panují v zimních měsících trochu jiné, přijatelnější, podmínky, než ve Zbirohu nebo Č. Budějovicích.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.156 (?), 31.10.2023 11:45
ano, to nebude problem az budou mrazy pres to neco prehodit. S neuspechem pocitam, za zkousku nic nedam. Jen holt nezryju cely sklenik, to ale nevadi. Chtel jsem na jare dat dusikate vapno, kvuli skudcum, nedelam to kazdy rok, ale to se vse uvidi. Teploty zmerit pak muzu. Budu postupne referovat. MilosK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 31.10.2023 13:07
Taky příští rok dám dusíkaté vápno. Už jsem ho rozhodil do záhonu na česnek, což je taky trochu pokus. Vlastně včera a sázet budu tak kolem 15.11. Možná i později.
Co se Matky Přírody týká, jsem optimista. Nějaký ten květák to přežije.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.156 (?), 31.10.2023 13:53
Dusikate vapno pouzivam jedno za 2-3 roky. Nerad strikam cokoli chemii, natoz ve skleniku, kde se to aspon castecne neomyje destem. Melo by to zlikvidovat skudce prezimujici v pude, tedy pro mne msice a svilusky. Myslim ze to funguje, pak sezonu nebo dve nemam problem se sviluskou nebo msici, nebo jen castecne, ze nemusim chemizovat. S prebytkem vapniku jsem se nesetkal, ani nevim jak to poznat, kort kdyz na zahrade mam pudu kyselou a kompost prevazne z travy. Faktem je, ze venku jsem ho jeste nikdy nepouzil. Ono to zas tak drahe neni, cca pul kila na cely sklenik, asi 50,-. MilosK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.29 (?), 31.10.2023 13:38
A máte nějak otestováno, zda vaše záhony mají vápníku nedostatek? Nebo příliš kyselé pH? Já bych se při takovém zbrklém pokusu bál, že si odrovnám záhony a zelenina pak bude mít problém. A vápník se z půdy odbourává hóóódně dlouho.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 1.11.2023 14:41
Dalo by se říci, že mám. Jestliže všechny moje bifteky trpí těžce na suchou hnilobu, a loni malinko i papriky, dá se předpokládat, že v půdě rozhodně není přebytek vápníku. A i jsem měřil pH, byla mírně kyselá. A 40g kyanamidu vápenatého na metr čtvereční s pH rozhodně moc nezahýbe.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|