Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 15.2.2012 8:07
Vlákno bylo založeno v dobré vůli, že se diskutéři vyjádří, co jim chutná. Já jsem si od něj sliboval, že někdo upozorní na zapomenutou odrůdu výjimečné chuti. Místy to opět sklouzává k osobním invektivám ve stylu diskuze o motorových pilách. V lepším případě k názorům, zda má nebo nemá smysl pěstovat staré či nové odrůdy. Nechť.
Tedy se vrátím k tématu. Jako jednu ze zapomenutých a dle mého velmi chutných odrůd považuji Biesterfeldskou renetu. Jablka krásná velká, velmi chutná. Odrůda je předurčena pro horší polohy - strom roste bujně, má malé nároky na podnebí, je přirozeně odolný houbovým chorobám. Škoda, že jen podzimní. I tak jej řadím mezi staré chuťovky spolu Matčiným jaderničkou, Lordem, aj.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 14.2.2012 11:12
V tomto máte určitě pravdu.Se škůdci bude vždy problém, A tak, jak píšete, třeba bez zásahu proti obaleči se moc zdravých jablek vypěstovat nedá.Znova však opakuju, co jsem už psal dříve, jestliže si majitel zahrádky chce zasadit tři, čtyři,pět jabloní a to je 90% majitelů zahrádek, poradil bych jim novější odrůdy.Jestliže jich budou sadit více, pak některé starší proč ne.Bylo tady už snad napsáno vše.Ještě jeden příklad.Hypoteticky.Mám třešeň je fakt skvělá.Výborná chuť.Je to stará odrůda z babiččiny zahrádky.Má ale trochu drobnější plody.Listy každoročně mají kroužkovitost a strom může celý opadnout, ale to se dá zvládnout postřiky.Tak asi každý druhý rok mi část větví odumře.Je třeba ještě říct, že dozrává velice rychle.Za dva dny po uzrání jsou plody již shnilé na zemi.Jinak ale je fakt skvělá.Budete chtít rouby?P
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 164.27 (?), 14.2.2012 15:26
Spomína sa tu stále iba chemický boj proti voškám, obaľovačom... Keď už teda neveríme iným adekvátnym spôsobom obrany, treba si uvedomiť, že insekticídy sú pre ľudské zdravie menej nebezpečné ako niektoré kancerogénne syntetické fungicídy. V tomto smere majú rezistentné jablone výhodu a budúcnosť. Fungicídy na ne prskať nemusíte. Ja som na mojich pár rezistentoch nezbadal nikedy ani padlí. Veľmi záleží aj na susedstve záhrad a ich zanedbanosti. Vlani som nestriekal ani proti voškám a problémy neboli. Treba sledovať v záhradke všetky súvislosti aj vývin prirodzených predátorov, zavesiť feromonové pásky... nestriekať chémiu naslepo.
Ad PP: Niektoré kultivary jabloní (starých aj moderných) majú väčšie nároky na polohu (teplo) a výživu. Kto tento fakt ignoruje, nemôže sa čudovať, že zberá "malinká jablíčka nevalné chuti a konzistence." Pozrite napr. na str. Návrat starých odrôd jabloní
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 70.100 (?), 14.2.2012 12:12
Zmiňujete proč který kdo neporovnal cosi s čímsi. Obvykle to porovnat nemohl, protože těch kteří to porovnat mohou, tedy mají zkušenosti, pěstují příslušné stromy, či se zůčastňují degustací, těch je tu tolik, že by se dali spočítat na prstech jedné invalidní ruky. Tedy 90% názorů pochází ze zdrojů víceméně sporných, nejasných vzpomínek z mládí, či z ochutnávky jednoho jablka, o kterém sadař tvrdil, že je to staré XY, ale čert tomu věř. Toto není odborné fórum. Je to takový pokec. Já taky věřím tomu, že Coxova reneta je nejlepší jablko, ale nezbývá mi, než věřit. I když jsme ji na zahradě kdysi měli, v 550 m Vysočiny rodila malinká jablíčka, nevalné chuti a konzistence.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.90 (?), 14.2.2012 19:08
Pane P z P, nezlobte se, ale opravdu to přeháníte. Už nevím, jak bych měl psát, abyste mne v následujícím postu z něčeho neobvinil. Asi bych nesměl psát nic, ale bohužel, takovou radost Vám zase neudělám. A opět musím - specielně pro Vás, po lopatě vysvětlit můj názor. Tedy nestrefuju se ani do Vás, ani do Vašeho milovaného jabka. Vůbec nemám potuchy, že Coxova je Vaše nejoblíbenější. Moje by možná taky byla, ale musel bych mít možnost ji sehnat dozrálou v optimálních podmínkách a to nemám. Pěstovat ji u nás nemá smysl a tak jsem si v podstatě povzdechl, že mám smůlu. Prohlašuji čestně, že při psaní příspěvku mi Váš nick nepřišel na mysl. Stačí to takhle?
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 14.2.2012 19:32
Myslím, že se v tomto vláknu objevilo až dost krajních názorů, a to na obou stranách. Např. tvrdit, že většina rezistentních odrůd má podobnou chuť, protože vznikla křížením jen z omezeného počtu odrůd. To snad platilo před 1O-15 lety, ale rozhodně ne dnes. A také doby objevů nových odrůd, jako nahodilých semenáčů jsou za námi. Ale i na můj vkus je více než stovka registrovaných odrůd příliš, k tomu je třeba přičíst ohromné množství odrůd, které registrovány nejsou, nebo nikdy nebyly, či z registrce už vypadly.
Prakticky porovnat chuťové stránky jednotlivých odrůd, či skupin odrůd k jiným, si myslím, že je v tak velikém množství nereálné.
Na druhou stranu si také myslím, že vzpomínky na chuť některých starých odrůd bývají u mnohých zidealizované. Mnou chuťově vysoce hodnocené Limburské, či Panenské, nevím, jak by obstálo dnes. Jedl jsem je naposledy někdy v 15nebo 17 letech, to je půl století. Ale tenkrát byl výběr omezený, a tak jsme jako děti někdy jedli i nechutnou Jeptišku, či Loháka.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 149.176 (?), 14.2.2012 23:14
Pán Václav si nesprávne vysvetlil moje slová o chuti moderných rezistentov, alebo som sa neobratne vyjádril. Písal som o podobných či rovnakých sortách zapojených do kríženia a z toho vyplývajúcej podobnej chuti. Príklad: Sirius, Orion, Otava, Luna, Heliodor... Každý rok pribúdajú nové krížence, nielen českých odrôd, príkladom je Karneval. Všetkým je nám jasné, že celkový počet moderných odrôd, vrátane čakateliek na registráciu, je výrazne väčší ako pred 50 či 100 rokmi. Že nevýraznosť chuti rezistentov je spôsobena implementáciou génov odolnosti, o tom už bolo napísané veľa článkov. Škoda, že sa pri krížení v súčasnosti rozširovaných moderných odrôd zabúdlo práve na chuťovo výrazné prastaré odrody, ktoré tu boli v posledných týždňoch spomínané.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 15.2.2012 0:23
Dobrý den vespolek. Chvilku jsem tu nebyl a zjišťuji, že mne pan Kaněra obviňuje ze znehodnocování diskuze a z podpásových příkladů Rubinola vs. Jadernička moravská. Prohlašuji, že jsem se nikterak nepokoušel znehodnocovat diskuzi, jen jsem reagoval na příspěvek, kde se pán Paľo pýtal, či niekdo nepestuje staré a najma nové sorty jabloní na vysokokmenoch aby mohol porovnávať. Když pak pan Paľo pokračoval v dotazech, trochu jsem to rozvedl, a pokud jsem uvedl příklady, které panu Kaněrovi nejsou milé, omlouvám se, ale uvedl jsem jen své zkušenosti. V žádném případě nepovažuji za podpásovku srovnávat Jaderničku moravskou, před pár lety odrůdu, na jejíž chuť v době její zralosti jsem nedal dopustit, s Rubinolou. Znám i méně chutné odrůdy, než je Jadernička, a na druhé straně i chutnější odrůdy, než je Rubinola. A proč jsem Rubinolu před těmi cca třemi lety neporovnával s jinými odrůdami? Kdo říká, že ne? Ale že mi tenkrát přišla Rubinola po utržení ze stromu chutnější než moje milovaná Jadernička, to mne tenkrát dorazilo. A přes svou chabou paměť si to pamatuji dodnes a tak jsem to uvedl jako příklad. Pokud jsem někomu šlápl na kuří oko, ještě jednou se omlouvám.
Děkuji panu 182.227 za pěkný příklad o chutně třešni a panu PP za pokus o mou obhajobu. A myslím si, že nejlépe udělal pan Vysloužil - neztrácí tady čas.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 15.2.2012 8:07
Vlákno bylo založeno v dobré vůli, že se diskutéři vyjádří, co jim chutná. Já jsem si od něj sliboval, že někdo upozorní na zapomenutou odrůdu výjimečné chuti. Místy to opět sklouzává k osobním invektivám ve stylu diskuze o motorových pilách. V lepším případě k názorům, zda má nebo nemá smysl pěstovat staré či nové odrůdy. Nechť.
Tedy se vrátím k tématu. Jako jednu ze zapomenutých a dle mého velmi chutných odrůd považuji Biesterfeldskou renetu. Jablka krásná velká, velmi chutná. Odrůda je předurčena pro horší polohy - strom roste bujně, má malé nároky na podnebí, je přirozeně odolný houbovým chorobám. Škoda, že jen podzimní. I tak jej řadím mezi staré chuťovky spolu Matčiným jaderničkou, Lordem, aj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|