Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud



            
host - 49.206 (?) 
15.2.2012 10:18

Moje top:1-Jonatan

                 2-Batul

                 3-Parména zlatá      Stano

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 15.2.2012 17:19

Naprosto souhlasím s panem Kaněrou. Zpočátku diskuse probíhala v souladu s jeho výzvou, aby jsme určili tři naše nejoblíbenější staré odrůdy. Pak někteří z nás přesměrovali debatu úpně někam jinam. Mohl bych použil aroganci pana PP ve stylu: Neumíte snad číst? To jste tak omezení? Nebo: Proč nám sem cpete vaše osobní pocity? Jako například: Nebudu tady ztrácet čas, stejně jako pan XY. To by se asi nikomu moc nelíbilo. Ale anketa se i bez toho už zřejmě nachýlila ke svému konci a poslední diskutující jen potvrdil absolutní vítězství Jonathanu. Byla to dobrá anketa a děkujeme panu Kaněrovi za jeho nápad.

            
host - 226.194 (?), 15.2.2012 17:26

Dovolím se vznést dotaz položený jinak: Která z Renet je nejlepší? Podle vás.

Pro mě Coxovka mutace sheri.

Koženou zimní renetu a jiné koženáče hodnotím spíše méně chvalitebně protože všechny korkovo slupkaté odrůdy záhy vadnou a moučnatí.

Juraj Kafka

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 15.2.2012 18:17

Přiznám se, že mám problém přesně definovat pojem reneta, stejně jako třeba pojem máslovka. Tvarem? Chutí? Potom je mojí nejlepší renetou Topaz.
   Souhlasím, že všechny kožeňáky dřív vadnou než hladké, mastné slupky. To je ovšem jedna strana mince. Na druhé straně vyrží víc mrazu na stromech, jsou méně napadány obaleči a bývají přirozeně méně vnímavé strupovitosti. Taky se pevná slupka tolik neotlačuje a je odolnější vůči poranění.

                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 182.54 (?), 15.2.2012 20:50

Napriek tomu, že zďaleka nemám také skúsenosti s množstvom odrôd jabloní ako pestovatelia v stredných a vyšších nadm. výškach ČR, pripojím tiež svoj rebríček starých kultivarov. V Znojme na záhrade rodičia pestovali okrem viniča a marhúl jablone Coxova a Sudetská reneta. V druhej záhradke sme neskôr mali Krasokvet. V 70. rokoch som prvýkrát koštoval Čistecké lahôdkové a v 80. rokoch Cherry Cox, Parménu zlatú a množstvo nádherných starých odrôd na kopaniciach, ktorých meno som ani nepoznal. Spomienky na chuť Sudetskej renety pretrvali. Nečudo, veď k rodičom patrili skvelá Ananasová a Kanadská reneta. Koxovka u mňa ale stále patrí k chuťovej jednotke. Môj rebríček: Cherry Cox, Čistecké lahôdkové, Sudetská reneta, Parména zlatá, Golden Delicious...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 15.2.2012 22:28

Pane Paľo, jste si opravdu jistý, že šlo o Sudetskou renetu? Sudetská reneta je moje srdeční záležitost - ostatně zahradničím v Sudetech a bydlím 5km od místa, kde byla tato reneta vyšlechtěna. Stromy jsou velmi otužilé, nenáročné, vysoce plodné, dobře obrůstají. Jablka jsou dostatečně velká a při sklizni krásně vybarvená (ve sklepě ztrácejí barvu). Bohužel, ta chuť je sotva průměrná. Což mě hodně mrzí.
   Coxovku jsem vysadil jako královnu odrůd poté co jsem se nadchnul lahodnými plody ze Slovácka. Na jedné větvi jsem měl přiroubovanou červenou Cherry Cox. Po oloupání slupky nebyly jednotlivé mutace k rozeznání. Musím ale potvrdit zkušenosti místních "koxoskeptiků" z chladných poloh. Drobná jablka, v běžných letech jen ostře sladkonakyslé chuti, zklamala.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6644) - 70.100 (?), 16.2.2012 6:38

Bohužel, zase musím souhlasit s MV, snad mi to bude prominuto. Měli jsme sudetskou několik roků na zahradě, otec ji familierně nazýval sudeťačka a nedal na ni dopustit. Jabko to bylo krásné ale to bylo tak všechno. Chuť průměrně jablkovitá, nevýrazná. Tolik moje zkušenost.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 182.54 (?), 16.2.2012 8:23

Na 100% Vám to nepotvrdím, p.Miloši, bol som vtedy malý chlapec. Pamätám si na slabo kožovitú šupku, ktorú chutnejšia koxovka na vedľajšom strome nemala. Keby to bolo Boskopské, mala by jabloň väčšie a kyselšie plody. Z čoho súdite, že sudetská reneta pestovaná v teplej vinohradníckej polohe nemôže mať príjemnú korenistú chuť, ako u nej popisujú v pomológii, a musí byť takisto iba chuťovo priemerná ako napr. u Vás?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 16.2.2012 9:47

To máte, Paľo jistě pravdu, z vinohradnických poloh jsem Sudetskou renetu nechutnal, takže nevím, jestli by byla chutnější.. Ale mohu posoudit jednotlivé sorty v různých letech. Když je u nás mimořádně teplý rok, tak i odrůdy jako Idared, Golden, Jonagold nebo i zmíněná Coxova přinesly plody ne sice tak dobré jako z teplých poloh, ale minimálně srovnatelné. Pro odrůdy jako Matčino, Rubín nebo právě Sudetská to ale neplatí. Teplejší léto a podzim se podepíšou na dřívější zralosti, kratší skladovatelnoti, možná vybarvení. Kvalita plodů těchto nenáročných odrůd se ale prakticky nezmění. Proto se domnívám, ale mohu se mýlit, že lahodnější Sudetské renety nebudou ani u Bolzana.

                     
host - 152.34 (?), 16.2.2012 12:43

U Zvonkového mi třeba připadá, že čím je léto studenější a vlhčí, čím lepší má plody (což je samozřejmě určitá licence, ale plody, které u nás dává v "podivném létě" jsou rozhodně v mnoha ohledech lepší než plody v letech horkých). Zuzana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika