Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud



                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 182.54 (?) 
16.2.2012 16:24

Máte p.Miloši cenné skúsenosti, ktoré podla mňa patria do tejto diskúsie. Bolo by dobré, keby sa ozvali pestovatelia z teplých polôh a potvrdil Vašu domnienku, že nenáročné sorty nezmenia chuť, keď sa dostanú z horších podmienok do lepších. Vždy som si myslel, že ak vytvoríte ktorejkoľvek plodine ideálne podmienky (okrem počasia v danej sezóne) pre ktoré bola vyšľachtená, odvďačí sa Vám chutnými plodmi. V prípade, že bola niektorá sorta vyšľachtená v drsných podmienkach, neznamená to, že v teplej polohe nemôže mať plody chutnejšie. Nezdá sa mi to nelogické.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 16.2.2012 16:46

Ono nejde o to, kde byla sorta vyšlechtěná, ale pro jakou polohu. Větší suma teplot nemusí sama o sobě znamenat lepší podmínky pro všechny druhy a odrůdy. Chladnější poloha znamená obvykle více vláhy, někdy i více světla. Je známou skutečností, že meruňky, broskve, z jablek pak Goldeny, Jonathany jsou z teplých poloh diametrálně lepší - velikostí i chutí. U rybízů, jeřabin, aronií, z jablek Nonetitek či Bohemií z teplé polohy žádný profit nepozorujeme, někdy dokonce naopak.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 17:08

To je všeobecne známe. Sám ste sa presvedčil, že Coxova reneta vo Vašej polohe každým rokom kvalitne nedozreje. Najviac jej lahodí mierne atlantské a vlhčie podnebie, aké majú napr. v Anglicku. V suchej klíme trpí praskaním šupky. Sudetská reneta má pôvod (pýtame sa KDE?) ako ste písal iba kúsok od Vášho bydliska, teda nie v teplej polohe. Pravidlo, že jablone pôvodom z drsných polôh (Bohemia) nemajú v nížinách lepšie plody ako "v podhorí", myslím si neplatí pre všetky odrody. Rozdiel by som videl skôr v čase dozrievania a farbe šupky ako v samotnej chuti. Plody Rajky či Bohemie z nížiny by mali byť minimálne rovnak chutné ako plody týchto kultivarov vypestované na podhorí. Aj keď nemajú tak lákavo vyfarbenú šupku. Alebo sa mýlim?wink

                     
host - 123.10 (?), 16.2.2012 17:23

Moje top jsou

1 Matčino

2 Holovouský malináč

3 Dukát

Přeji pěkný den    M K 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 16.2.2012 19:16

Matčino z teplých poloh je sušší a až příliš sladké jablko. Bohemia zase podzimní odrůdou průměrné chuti. Možná relativně. Samozřejmě, že to neplatí pro všechny odrůdy. Většina je naopak lepší z tepla, pochopitelně.
    Sudetskou renetu vyšlechtili v Bludově. Matčino pro změnu v Bostonu, což hádám bude teplejší lokalita než Jesenicko.

                     
host - 58.114 (?), 16.2.2012 20:38

Podle Malé pomologie č.1 odrůda Matčino (též zvaná Nonnetit) pochází z Ameriky z Boltonu ve státě Massachusetts. Podle knihy Pomologie od pana Otta Bočka (vydání r. 1957) je původ Matčina nejspíš ve Francii. Takže si můžeme vybrat.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 21:59

S názorom pána Václava je možné vcelku súhlasiť. Dovolím si poopraviť nesprávnu asociáciu: Správne by malo byť: Nechceš-li stříkat organické fungicidy, pěstuj raději rezistenty. Nie každý musí zákonite naraziť na prelomenie imunity. V nepriaznivom mokrom roku 2010 som nemal na žiadnej rezistentnej odrode jedinú chrastičku. Pink Lady, Gala, Braeburn boli totálne zničené. Čo som si nadrobil, to som si aj zjedol, vlastne nezjedol.crying

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 152.179 (?), 16.2.2012 22:59

Každý vychádzame zo svojích skúseností, Václave. Moje skúsenosti s rezistentmi sú pozitívne. Nič viac a nič menej. Je to chyba?

                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 17.2.2012 21:09

  Palo, positivní zkušenosti s některými rezistentními odrůdamy samozřejmě chybou nejsou. Takové já mám také. Ostatně to bych neměl z třiceti pěstovaných odrůd cca polovinu rezistentů.

  Chybou jsou vyjádřené souvislosti s používáním fungicidů.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 183.189 (?), 7.3.2012 15:00

"Chybou jsou vyjádřené souvislosti s používáním fungicidů."  Privítal by som, keby nám p.Václav objasnil, prečo musíme striekať rezistentné jablone fungicídmi proti chrastavitosti a na ktoré odrody sa špecielne zamerať?wink

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika