Vytvořme společnou nazorovou degustaci starých odrud
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 182.54 (?), 16.2.2012 16:24
Máte p.Miloši cenné skúsenosti, ktoré podla mňa patria do tejto diskúsie. Bolo by dobré, keby sa ozvali pestovatelia z teplých polôh a potvrdil Vašu domnienku, že nenáročné sorty nezmenia chuť, keď sa dostanú z horších podmienok do lepších. Vždy som si myslel, že ak vytvoríte ktorejkoľvek plodine ideálne podmienky (okrem počasia v danej sezóne) pre ktoré bola vyšľachtená, odvďačí sa Vám chutnými plodmi. V prípade, že bola niektorá sorta vyšľachtená v drsných podmienkach, neznamená to, že v teplej polohe nemôže mať plody chutnejšie. Nezdá sa mi to nelogické.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 16.2.2012 16:46
Ono nejde o to, kde byla sorta vyšlechtěná, ale pro jakou polohu. Větší suma teplot nemusí sama o sobě znamenat lepší podmínky pro všechny druhy a odrůdy. Chladnější poloha znamená obvykle více vláhy, někdy i více světla. Je známou skutečností, že meruňky, broskve, z jablek pak Goldeny, Jonathany jsou z teplých poloh diametrálně lepší - velikostí i chutí. U rybízů, jeřabin, aronií, z jablek Nonetitek či Bohemií z teplé polohy žádný profit nepozorujeme, někdy dokonce naopak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.10 (?), 16.2.2012 17:23
Moje top jsou
1 Matčino
2 Holovouský malináč
3 Dukát
Přeji pěkný den M K
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.114 (?), 16.2.2012 20:38
Podle Malé pomologie č.1 odrůda Matčino (též zvaná Nonnetit) pochází z Ameriky z Boltonu ve státě Massachusetts. Podle knihy Pomologie od pana Otta Bočka (vydání r. 1957) je původ Matčina nejspíš ve Francii. Takže si můžeme vybrat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 17.2.2012 21:09
Palo, positivní zkušenosti s některými rezistentními odrůdamy samozřejmě chybou nejsou. Takové já mám také. Ostatně to bych neměl z třiceti pěstovaných odrůd cca polovinu rezistentů.
Chybou jsou vyjádřené souvislosti s používáním fungicidů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|