Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.247 (?), 10.12.2017 14:27
Máme tu takmer polovicu decembra, tak som sa rozhodol degustačne porovnať 2 odrody jabĺk, ktorým kyselinky rozhodne nechýbajú - Karneval a Topaz (foto 1: K.vľavo, T.vpravo). Dovolím si uviesť svoj popis (aj keď v poslednej dobe je tu veľa prínosných príspevkov o Topaze, plných cenných informácií): Po rozkrojení (foto 2) pekne vidno kontrast medzi snehobielou dužinou Karnevalu a jemne oranžovou dužinou Topazu (tento rozdiel je zrejmý aj po nakrájaní oboch plodov na jeden tanier - foto 3). Šťavnatosť oboch výborná, trošku lepšia u Topazu. Karneval má dužinu o niečo mäkšiu, redšiu, dužina Topazu je tuhšia, ideálnej konzistencie. Chuť oboch odrôd je vynikajúca, Karneval je prekvapivo viac cukrovo-kyselinkovo vyrovnaný, Topaz je "říznější", ale skvelý. Odroda ktorú identifikujete aj so zavretými očami. Ak musím porovnať, tak "krapet" vyššie hodnotím Topaz. Predpokladám, že v januári bude tento rozdiel ešte výraznejší (Karneval už zrejme nahor chuťovo nepôjde, Topaz by sa ešte mal o niečo zlepšiť, také sú moje skúsenosti po viacročnom pestovaní oboch odrôd). Takže záver (týka sa samozrejme jabĺk z mojej záhrady): s posudkom pána Jána Staršieho ohľadom Topazu nemôžem po degustácii súhlasiť, naopak - plne dávam za pravdu zakladateľovi tohto vlákna: Topaz je skvelá odroda a som veľmi rád že niečo tak chuťovo výrazné a osobité mám v záhrade (foto 4,5). IH
| |
|