Topaz nepřekonaný



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
18.5.2016 14:11

Kde se vzalo, tu se vzalo, náhle se nám zjevilo TANGO. Nikdo o něm nic neví, odkud pochází, kdo ho vyšlechtil a jen mlhavě se domníváme, že je to kříženec Topazu a Angoldu. Klobouk dolů, Tondo, že už ho dávno máte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 192.253 (?), 17.5.2016 18:23

Tango mám už několik let, je velmi pěkné, některé roky se podobá pruhovanému Karnevalu. Šťavnaté, velmi chutné, pěkně voní, tady na Jihu vydrží tak do února v mém vcelku dobrém sklepě. Tonda

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.5.2016 14:11

Kde se vzalo, tu se vzalo, náhle se nám zjevilo TANGO. Nikdo o něm nic neví, odkud pochází, kdo ho vyšlechtil a jen mlhavě se domníváme, že je to kříženec Topazu a Angoldu. Klobouk dolů, Tondo, že už ho dávno máte.

                     
host - 252.217 (?), 19.5.2016 9:13

TANGO - odrůda jabloně, kterou vyšlechtil pan Jaroslav Matejsek z Vršovky, křížením odrůd Topaz x Angold. Plody mají kulovitý tvar s mírnými hrboly u kalicha. Žlutozelený základ je překrytý smytou červení asi na polovině plodu, má velmi pěkný vzhled. Plod je střední až větší. Stopka je delší. Chuť je velmi dobrá. Vydrží do února, ale chutově je nejlepší kolem Vánoc a do konce ledna. Strupovitostí netrpí vůbec. Může se objevit padlí, ale méně. Má sklon ke střídavé plodnosti, proto je nutno provádět probírku plodů. Rost středně bujně, v plodnosti méně, a plodí na středním a hlavně na krátkém plodném dřevě.

POZOR - nezaměnit s odrůdou SWEET TANGO, pocházející z USA a jejíž obchodní název je MINNEISKA. Odrůda vznikla kížením Honey Crisp x Zestar. Jedná se o odrůdu vynikající chuti, šťavnaté, sladkokyselé. Tvar je podobný Rubínu. Zelenožlutý základ je překrytý rozmytou červení, s bílými lenticelami, na většině plodu. Odrůda je náchylná na zrzivost. Odolnost proti strupovitosti a padlí je střední. Je vhodné provádět probírku na udržení pravidelné plodnosti. Jedná se o zimní odrůdu.

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 19.5.2016 9:37

   Tak už mám ve sklepě poslední tři Topazy. Ještě má chuť, dužnina slušnou strukturu. Dohledával jsem něco okolo odrůd a narazil na slovenskou odrůdu Priora. Má vydržet do konce května, je vhodná do vyšších poloh. Podle charakteristiky to má být jablko nahrazující ve vyšších Golden, Starkrimson (sladkou chutí). Na obrázku něco jako Primula nebo trochu Florina (Pomológia Hričovský a kol. 2002 Nezávislosť Bratislava). Tak jsem zkusil, jestli by se nedaly sehnat rouby, ale prý už se nemnoží  - matečné stromy byly vytrhány. Nevíte někdo, nemáte?   

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 19.5.2016 12:28

Priora patrí medzi slovenské odrody, ktoré sa v zmysle širšieho pestovania nepresadili (spolu s ďalšími slovenskými odrodami Slovakia, Hrivna a Patriot). Pochybujem, že by bola dostupná v bežnom predaji, skôr už len ako vrúble od jednotlivých pestovateľov (ak vôbec). 

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 19.5.2016 13:21

Koupit se nedá, zjišťoval jsem to přes Ing. Komžíka, stromky nejsou. Třeba tu to tu někdo přečte kdo o ní ví. 

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 5.6.2016 21:29

Je to pro mě jako malý zázrak, ale dnes jsem vytáhl ze sklepa poslední jonagoldy a asi jeden Topaz. V červnu... žena konstatovala, že je s podivem že ač vizuálně trochu zavadlé, jsou stále křupavé a nejsou moučnaté. Chuť velmi dobrá, jak se to povedlo se mě neptejte, snad ta teplá zima a tudíž permanentně otevřený sklep a čerstvý vzduch. Loni nebyla k jídlu už na přelomu března a dubna..


                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.142 (?), 5.6.2016 21:46
Áno, je to tak, jablko ako ovocie je malý zázrak. Odtrhnete ho niekedy koncom septembra alebo v októbri, a jesť ho môžete ešte v júni. Teda s odstupom 3/4 roka (!!!). A pritom bolo len v obyčajnej pivnici. Neuveriteľné. Kam sa hrabú všetky tie exotické citrusy a pod. V jablku máme poklad z domácich zdrojov, len ho nie vždy dokážeme náležite oceniť. IH
                     
host - 104.51 (?), 5.6.2016 22:03
Dnes jsme taky dojedli poslední Topaz. Sklep nemáme, přes zimu byly v garáži při teploťe cca 10 stupnů a potom od března v technické mistnosti kde je cca 15-20. Čili podmínky naprosto nevhodné pro skladování, ale jiné nemám :-) Jablička jsou scvrklá, ale přesto dužina stále dobrá a sladká. A to loňská úroda byla všelijaká, hodně zdrobnělych - z těch byl mošt, část chytla hnilobu během skladování, a přesto jich pár vydrželo až dotěd a jsou výborné.
   
host - 1.57 (?), 4.8.2017 16:06

Tak prečo sa tie odrody nepestujú v sadoch v obchodoch také jabká nenajdeš ani Topaz ani Rubinolu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika