Topaz nepřekonaný



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
14.4.2016 15:41

O tom já se, pane Ivane, vůbec nepřu. Určitě jsou ještě trvanlivější odrůdy, jen mě ten Topaz překvapuje i nyní tou svojí výraznou rubínovou chutí, šťavnatostí, no prostě na tuto dobu (polovina dubna) opravdu slušný výkon při minimální péči o strom. Velice chutná jsou i menší jablka. Nesklízel jsem je ani nějak zvlášť brzo, spíš naopak a přitom stále drží. A připomínám ještě, že nepoužívám žádný postřik proti strupovitosti (žádné prolomení rezistence se zde nekoná).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 14.4.2016 14:23

Každá sezóna je trochu iná, ja mám skúsenosť že jablká aj z toho istého stromu v rôznych rokoch vydržia rôzne. Veľmi dôležitá je kvalitná pivnica a tiež je potrebné správne vystihnúť dobu zberu, čo je neraz dosť veľký rébus. Často aj nepriaznivé počasie pred zberom (napr. dlhotrvajúce dažde) negatívne ovplyvní skladovateľnosť. Čo sa týka dlhotrvajúcej skladovateľnosti pri zachovaní požadovanej kvality (lebo inak to nemá veľký zmysel), tak v posledných rokoch moje požiadavky spĺňa najmä Admiral, tiež Topaz, Heliodor, Fuji, ale napríklad aj zaznávaný a podceňovaný Idared.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.4.2016 15:41

O tom já se, pane Ivane, vůbec nepřu. Určitě jsou ještě trvanlivější odrůdy, jen mě ten Topaz překvapuje i nyní tou svojí výraznou rubínovou chutí, šťavnatostí, no prostě na tuto dobu (polovina dubna) opravdu slušný výkon při minimální péči o strom. Velice chutná jsou i menší jablka. Nesklízel jsem je ani nějak zvlášť brzo, spíš naopak a přitom stále drží. A připomínám ještě, že nepoužívám žádný postřik proti strupovitosti (žádné prolomení rezistence se zde nekoná).

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 15.4.2016 7:03

Veď ja som ten Topaz pochválil, naozaj som s ním spokojný. Cenné je najmä to, že aj v marci-apríli si zachová šťavnatosť a výraznú chuť. Sú odrody, ktoré Vám síce vydržia dlho, ale na jar už hryziete akoby do múky. A tiež potvrdzujem, že múčnatku na Topaze som nikdy nepozoroval.

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 21.4.2016 12:32

Páni, prosím, prosím,prosím...  Vaša zanietenosť mi je sympatická, ale:

Položím len 2 otázky:  1. Ktoré mesto v bývalom Československu je najkrajšie?       2. Ktorá žena z bývalého Československa je najkrajšia?

Dám hlavu na klát, ak sa zhodneme.  Každý z Vás má inú záhradu, iné stromy, v inej mikroklíme, inú pivnicu... a predovšetkým - každý z Vás má INÉ CHUŤOVÉ POHÁRIKY.  Zhodnime sa na tom, že pre p. Petra je neprekonaný Topaz, pre p.Vysloužila Admiral, p.Polehla uznáva Melrose. Ja mám tiež svojho favorita, ale teraz radšej pomlčím, aby som nerozčeril hladinu a neprivolal ďalšie tsunamismiley. To že sa v názoroch rôznime, je NORMÁLNE. Normálne tiež je, ak za svoj názor bojujeme, argumentujeme. Ale ak niekoho, kto má iný názor považujeme za nenormálneho, to už podľa mňa normálne NIE JE.  Nechcem aby toto vyznelo ako mentorovanie (ja som po mojich eskapádach na tomto fóre ten posledný kto by si to mohol nárokovať), len chcem trochu upokojiť atmosféru. Všetci Ste super-ovocinári, na tom sa snáď zhodneme?smiley  IH

                     
host - 169.125 (?), 21.4.2016 13:15

Nermální není, že se stydíš prozradit svého favorita.

                     
host - 143.84 (?), 14.4.2016 8:19

Tak tomuto se říká hitparáda :)

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.4.2016 9:17

Celkem mě to překvapuje, jelikož nebyla po celou teplou zimu ve sklepě optimální teplota a přesto jsou plody stále velmi kvalitní. Vyndal jsem bednu dolů na chodbu, aby se dříve snědly a každý den jsou pořád stejně chutné a neměknou. Opravdu nekecám a věřte, že mně zase jen tak všechno nechutná, myslím, co se týče jablek. Hlavně taky nemám sebemenší důvod, proč bych to dělal.

                     
host - 186.98 (?), 14.4.2016 10:16

Topaz stále patří k mým favoritům a dále ho roubuji, ale v podmínkách Ostravy mě zaráží jeho velká citlivost na padlí. Předevčírem jsem musel postříkat Kumulusem, část květních pupenů byla úplně bílá. Co je pak platná rezistence na strupovitost, když se stejně musí stříkat padlí...

D.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 14.4.2016 11:22

Tady jsem se s padlím na Topazu ještě nesetkal. Občas se sem tam objeví na jiných odrůdách, ale jen krátkodobě na minimálním počtu listů. Třeba na broskvoních jsem zde padlí ještě neviděl.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 14.4.2016 16:19

Padlí broskvoní je jiná houba. Na většině míst u nás je na ně málo teplo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika