Rouby jabloně



host - 81.144 (?)
11.1.2022 19:13
U ovocných stromů nikdy nebyly v takovém stavu, že by namáčet potřebovaly. Když jsem zkoušel révu staré dřevo do zeleného výhonu námáčel jsem celé asi půl dne, ale nepomohlo to... nic se neujalo. Prý byly málo narašené, to jsem tehdy nevěděl, že musejí být...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 8.7.2021 9:56

Jak vidíte šance vyrašení tohoto roubu.Před 14 dny jsem jej zkrátil o jeden pupen a roub byl zelený.Před pár dny jsem odstranil roubovací pásku a roub se zdál srostlý, při mírném tahu pevně držel.Že by v druhé míze?

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)



                     
host - 32.105 (?), 8.7.2021 17:27

Druhá míza je od poloviny července do konce srpna, takže nezbývá než čekat a pak mít jistotu.

                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 28.7.2021 12:06

Abych to nějak shrnul, obohatil jsem letos svoji zahrádku dvěma českými odrůdami Ghiva a Rubelit.Dále čtyřmi odrůdami zahraničního novošlechtění.Názvy uvedu až co se z toho vyklube.Buzrlův stromek obohatil odrůdami Sisi (Šarlota) a Elizabet.V rámci poznávání rodičů slavných odrůd a spontálního přírodního vzniku odrůdu Esopus Spitzenbe(u)rg a Splendour. Splendour je stále ve stádiu bez vyrašení jak na fotce před třemi nedělemi.Už jsem jej asi odpískal ale zkusím snížit na jeden pupen abych zjisti zda je živý a je nějaká šance.Dále jsem si pořídil odrůdu pozdní hrušně.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)

                     
host - 36.51 (?), 2.8.2021 23:46

V červnu mi na jednom roubu jabloně vyrašil pouze jeden malý lístek, v červenci nepokračoval vůbec v růstu a dnes jsem si všiml jak začíná přirůstat a také že pod ním raší druhý pupen. Tj. asi 2 a půl měsíce od naroubování.

                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 21.8.2021 10:54

Nevydržel jsem a roub Splendouru který jsem narouboval koncem dubna jsem zakrátil zase o jeden pupen abych se přesvědčil zda je roub stále živý.Jeho stav a vzhled se stále neměnil.Na fotkách 1 a 2 je detail střihu.Fotky nejsou nejkvalitnější ale je vidět, průřez je živý.Není lehké zaostřit mobilem tak malou plošku.Nyní jsem přesvědčen, že roub se stal součástí stromku i když pupeny nevyrašily.Nedostatek mízy, který byl zřejmě způsoben skutečností kdy roub byl ve výškové pozici mnohem níže než obvodové větve.Byl jsem si vědom možných potíží a ponechané plody Honeycrisp a Kanzi odebraly nemálo síly.Na snímcích 3a4 je celkový pohled na přeroubovaný strom.Vedle horního provázku ve tvaru C je vlevo zmiňovaný roub a pod ním první plod odrůdy Briliant.Jaro rozhodne, zda z ponechaného pupenu vytvoří Splendour terminál.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3
4
4
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 9.9.2021 12:44

Letos jsem narouboval do korunek stromků na M9 celkem 38 roubů odrůd Admiral, Allegro, Angold, Gala, Ghiva, Lambada, Opál, Orangecrisp, Rozela, Rubelit, Rumba, Sirius, Topaz a Boscovu lahvici, tu samozřejmě na hrušeň. Walter



                     
host - 227.97 (?), 11.1.2022 18:42

Namáčíte rouby před roubováním do vody? Jestli ano, tak jen konce, nebo celé rouby? A jak dlouho? P.

                     
host - 81.144 (?), 11.1.2022 19:13
U ovocných stromů nikdy nebyly v takovém stavu, že by namáčet potřebovaly. Když jsem zkoušel révu staré dřevo do zeleného výhonu námáčel jsem celé asi půl dne, ale nepomohlo to... nic se neujalo. Prý byly málo narašené, to jsem tehdy nevěděl, že musejí být...
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1970) - 168.103 (?), 12.1.2022 13:14

když jsou rouby dobře uskladněné ve vlhkém chladném prostředí, není třeba je vůbec namáčet. Ovšem rouby skladované delší dobu a roubované v pozdnější době (duben, květen) mohou i tak ztratit vláhu a ty pak před roubováním ponořím na den do vody, ale jen v místě řezu. Celé rouby se nemáčí. Walter

                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1727) - 165.146 (?), 12.1.2022 13:38

Pokud mě příjdou rouby ze zahraničí a putují týden namáčím konce s řezem do vázy s troškou vody asi hodinu.Nikdy člověk neví kde byly a jak dlouho než byly vyexpedovány.Čerstvé rouby a ze známých zdrojů zapíchnout hned do vlhké směsi písku a hlíny.Netřeba máčet.

Rouby před použitím krátkou chvíli namáčím celé.Hlavně abych odstranil nečistoty písku či hlíny které by se mohly zanést při manipulaci a roubování do spoje.Nechám přirozeně oschnout. To máčení má jednu nezanedbatelnou výhodu.Pokud položené rouby do vody klesnou ke dnu, rouby lze bez obav použít.Pokud roub plave na hladině neni v pořádku a vyřadit.Propláchnutí dělám asi jen 5 minut.Jednou jsem je ve vodě zapoměl asi hodinu a mnohé byly zničené.Doslova změkly jak guma a loupala se kůra.Pak jsou nepoužitelné.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku22.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika