Plíživá vytrvalost starých odrůd
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 9.1.2013 18:20
Já jsem přízpěvek p.Wimpiho pochopil velmi dobře, a podepsal bych se pod něj.Velmi názorným příkladem je možno uvést všelijaké degustace jabloňových odrůd.Když se podívám na výsledky degustací jablek, tak od shora dolů tabulkou vidíme jen moderní, novější odrůdy viz.nedávno zveřejněné výsledky z Lysic, nebo Uherského Ostrohu.Jen uprostřed byla myslím jedna starší odrůda nějaké renety, toť vše.
Každoroční výstavy jablonových výpěstků -to je jiné kafe.Lze tam spatřit jak nové, tak staré, a ještě starší odrůdy, mnohdy strupaté.
Na závěr se ptám proč sestavovatelé degustací nezařazují tu stejnou skladbu odrůd, jako ti, kteří odrůdy vystavují na výstavách???Kde jsou výborné Beforesty, Čistecké,Coxovky, a jiné???Myslím že by ruinovaly odrůdový byznys.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 7.1.2013 12:11
V jablkách se sice zatím moc nevyznám, ale s chutí si tady čtu. Zaujala mne informace od pana 165.38 ze 4.1.2013, která se týká způsobu hodnocení zde diskutované jablečné soutěže na výstavě Zahrada Čech. Cituji : "A základní výběr do finále dělají návštěvníci - hledisko je krása."
Doufám, že jsem to nepochopil špatně, ale tuto důležitou větu si sám vysvětluji tak, že všechna přihlášená jablka se veřejně vystaví a diváci, resp. běžní návštěvníci, vizuálně ohodnotí vystavené vzorky. Z nich pouze několik nejhezčích postoupí do finálové degustace. Takže se v podstatě nejedná ryze o degustační soutěž, ale hlavně o soutěž estetickou. Že v ní vyhrávají častěji nově vyšlechtěné odrůdy bych se nedivil (už jen vzhledem k tomu, že na pultech supermarketů hraje rozhodující roli vzhled a platí rovnice: atraktivní vzhled = vyšší prodejní cena). Pokud je moje předešlá úvaha správná, navazujícího druhého kola soutěže, ve kterém se hodnotí už i chuťové kvality, se dále zúčastňuje jen několik (málo) odrůd. A proto si myslím, že nelze tvrdit, že vítězi se stala "nejlepší" jablka a nejchutnější už vůbec ne. Při daném hodnotícím modelu se pravidelnými vítězi mohou stávat jablka chuťově pouze průměrná. A naopak, jablka chuťově špičková se do hodnocení chuti nemusí nikdy dostat, takže vlastně propadnou. Tato soutěž bude asi primárně určena pro diváctvo jako "show" a z jejích výsledků bych tedy rozhodně nevyvozoval žádné kategorické závěry. A asi také příliš dokonale neposlouží drobným pěstitelům při výběru toho nejlepšího jablka do jejich zahrádky, to spíše ovocnářským producentům, aby si ověřili, která jablka se lidem líbí a která z nich i slušně chutnají.
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář (152) - 20.221 (?), 8.1.2013 23:47
Zdravím Vas p. Romane
Možná se budete divit, ale s p. Přasličákem splolupracuji už pomalu 20 let a dokud jsem bydlel v Krnově byl jsem i aktivním členem ČSZ okresu Bruntál a pokaždé jsem se účastnil i okresní výstavy kde jsem s Mirkem kontroloval správnost určení odrůd a úrovně vzhledu. Na jeho výstavcích uvidíte pouze nové a novější odrudy a to i pod čísli. Jeho jediné propagované starší odrudy jsou středního proudu jsou to Šampion, Bohemie, Vanda, Topaz atd. Rozhodně toto nejsou staré odrudy. Jedinou starou odrudu, kterou prosazuje je tzv Jaškova pokud do toho ještě nebudu počítat staré odrudy hrušek zapsané v LPO a těch je tam zatím dost. V jeho sbírkách odrud nenajdete odrudy z 30 let Renety mu vúbec nechutnají. Nekolik vyjímek má ve slivoních a již zmiňované hrušně. Ale tam zatím ještě funguje pěstitelská setrvačnost. Já sám jsem byl i párkrát vítězem jablko roku okresu Bruntál a to Je dnou s Akanem a dvakrát s Diadémem. Z důvodu odstěhování se snažím znovu navazovat kontakty s UR Opava. Jinak zájemcú o řez stromkú mám kolem 50 pěstitelú a to z obou okresu a pořád se objevují noví. A to se ještě snažím pokud mi to čas dovolí a moje mladá rodina tak spolupracovat v ovocných stezskách. Jo a to ještě bych Vám přál vidět Mirka jak se kroutil a styděl , když jeden rok to vyhrál Spartan no byla to docela s ním sranda. Na RR schúzují členové úplně stejně jak na UR ČSZ. Jo a funkci má také ohledně ovocnářství a instruktorů, ale nevím teď jak se přesně jmenuje.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.254 (?), 9.1.2013 10:47
Stále nevidím nic špatného na tom, když je člověk sběratelem novinek a zavrhuje staré odrůdy, stejně jako když je člověk sběratelem odrůd starých a pohrdá těmi novými. Je přeci jedno, jaké argumenty má - chuť, nostalgie, patriotismus, odolnost chorobám, módní vlna... Nehanil bych ani jedny ani druhé. Každé má své pro a proti.
Jednou obohatí stoupenci jednoho směru ty druhé a zas naopak. Důležité je, že stále máme chuť a sílu něco set, sázet, roubovat, zušlechťovat. Probírat se znovu a znovu nejrůznějšími odrůdami (starými, novými, cizími, domácími), abychom byli zklamáni či nadšeni. Vždyť ten věčný boj s nemocemi, škůdci, sousedy, úřady, mlsným jazykem nás posouvá dál a nenechá nás usnout na vavřínech. Pokud by existovalo ideální jablko, hruška, švestka, brzy by nás to přestalo bavit. A hledali bychom ta nedokonalá.
Zdraví Mittwoch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 9.1.2013 12:57
...onu cílenou a masivní propagaci nových odrůd na úkor starých ze strany instruktorů, odborných časopisů, médií... vyšší a mocnější "hráči", mající silný informační vliv na veřejnost...
Jednak nevím o žádném mediálním embargu, do odborných časopisů může přispět kdo chce, samy časopisy tuto možnost nabízejí. Autorů i vhodných témat je málo, prostoru pro apologetiku starých odrůd dostatek.
Za druhé zahradnická média i školky se chovají tak, jak je v tržním prostředí zvykem. Píšou a nabízejí ponejvíc to, po čem je poptávka.
Za třetí - myslím, že jádro problému není ve vymírání starých odrůd, nýbrž v tom, že mizí z našeho okolí jabloně vůbec - aleje, sady, stromořadí. A to je dáno tím, že mizí snaha je vysazovat, ošetřovat, sklízet, zpracovávat, konzumovat. Přít se, jestli jsou víc propagovány odrůdy staré, střední nebo nové, je stejně malicherné, jako se hádat, má-li jít potápějící se loď pod vodu nejdřív kormidlem nebo přídí.
Spor vyvolaly tyto věty:
...druhá zjevná komedie hned ob stránku kde popisuje múj kolega instruktor ČSZ p. Přasličák silnou propagaci novějších a byť dobrých odrůd. Já si myslím, že obyčejní laici i pěstitelé z toho kvanta nový i starých odrůd musí být s rozumem v pr... i.
Osobně bych se takto o příteli, kterého 20 let znám a vážím si ho, asi nevyjádřil. Ale pana Kaněru jsme poznali jako emotivního člověka s vyhraněným názorem, takže soudím, že to myslel skutečně v dobrém.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 9.1.2013 17:50
Ohledně starých a nových odrůd se připojuji k p. Mittwochovi i Vysloužilovi. Přiznám se, že jsem úplně přesně nepochopil příspěvek p.Wimpiho, stává se někdy, že mám " delší vedení" (říkává moje žena).
Celý svůj profesní život jsem byl zvyklý zkoušet novinky (netýkalo se to pěstování ovoce). A přitom jsem se naučil i samostatně rozlišovat mezi nabízenými produkty, zejména v posledních 20 letech. Ale je samozřejmé že to někdy i nevyšlo.
Zhruba v posledních asi 15 letech jsem se snažil postupně přesadit všechny jabloně na své zahradě novými odrůdami. Zvolil jsem štíhlá vřetena, aby těch odrůd bylo co nejvíce a také ze zdravotních důvodů. Přitom mi bylo jasné, že se úplně každá odrůda u mne nemůže osvědčit. Také jsem jich za uplynulých 30 let spousty zlikvidoval a ještě zlikviduji, i když nová výsadba už asi nebude. Prostě zkoušet mne vždy bavilo.
To ale neznamená, že jsem zanevřel na staré odrůdy. Kdyby byl v uplynulých letech k dispozici výpěstek třeba Zlaté parmény na slabší podnoži, určitě bych ho vsadil. Jako kluk v padesátých letech, když jsem přišel ze školy a rodiče byli na poli a hrnec po bramboračce na plotně už byl prázdný, posbírané plody parmény byly mým jediným jídlem až do pozdního večera.
Na druhou stranu, celou řadu starých odrůd i těch ze 60. let bych si na zahradu nevsadil.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 9.1.2013 18:20
Já jsem přízpěvek p.Wimpiho pochopil velmi dobře, a podepsal bych se pod něj.Velmi názorným příkladem je možno uvést všelijaké degustace jabloňových odrůd.Když se podívám na výsledky degustací jablek, tak od shora dolů tabulkou vidíme jen moderní, novější odrůdy viz.nedávno zveřejněné výsledky z Lysic, nebo Uherského Ostrohu.Jen uprostřed byla myslím jedna starší odrůda nějaké renety, toť vše.
Každoroční výstavy jablonových výpěstků -to je jiné kafe.Lze tam spatřit jak nové, tak staré, a ještě starší odrůdy, mnohdy strupaté.
Na závěr se ptám proč sestavovatelé degustací nezařazují tu stejnou skladbu odrůd, jako ti, kteří odrůdy vystavují na výstavách???Kde jsou výborné Beforesty, Čistecké,Coxovky, a jiné???Myslím že by ruinovaly odrůdový byznys.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|