Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2021

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?) 
18.4.2021 12:21

Dnes ráno se mně povedl první postřik jádrovin proti padlí, strupovitosti a přezimujícím škůdcům (mšice, pupenoví a jiní obaleči, ne obaleč jablečný). Namíchal jsem Sercadis + kontaktní Polyram + Decis. Decis škodí užitečným členovcům, Polyram trochu také, ale na začátku vegetace je lze jednou použít. V plné vegetaci už ne. AMET v okolí HK hlásí zralost poloviny askospor strupovitosti na spadaném listí cca dnes. Tj. plodničky strupovitosti začínají střílet výtrusy už v nebezpečném množství. Proti škůdcům lze použít i Mospilan, ale já si ho šetřím na obaleče jablečného. Proto jsem použil Decis. Při postřiku mně začalo mžít, ale jen chvilku. Teď je už několik hodin klidno, bez deště.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 25.4.2021 15:20

Zdravíčko.Včera jsem konečně provedl jarní postřik proti přezimujícím škůdcům. Konečně byla teplota aby též pokryla regulaci květopasa.Ještě nikdy jsem tak pozdě neošetřoval.Vegetace je u mě minimálně o 14 dnů opožděna.Zítra nemá foukat a chtěl bych aplikovat první ošetření proti strupovitosti (Syllit).No a před čarodkama chci začít roubovat za kůru.Mám toho požehnaně.Loni již dávno hotovo.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 19.191 (?), 27.4.2021 22:07

Máte někdo zkušenost jak dlouho učinkuje Mospilan 20 SP? Dnes jsem jím stříkl rybíz kvůli mšicím. Díky.

host - 11.141 (?), 29.4.2021 14:58

Já myslel, že proti mšicím se stříká tehdy, když jsou tam mšice.

host - 1.116 (?), 29.4.2021 18:02

Myslel jste správně. 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.5.2021 18:39

Na konci dubna jsem ošetřil jádroviny proti padlí a strupovitosti (Scala + Score). Tento týden začínají jabloně rozkvétat, takže při dokvétání bude nutný postřik proti houbovým chorobám a proti pilatce jablečné. Náhodou jsem objevil přípravek SANIUM System. Prý náhrada za Calypso. Mšice, molice, křísi, mandelinka bramborová... v ovoci, zelenině, bramborách. Látka flupyradifuron je podobná neonikotinoidům, ale je tolerantní k včelám a působí většinou i na hmyz rezistentní k neonikotinoidům a působí dlouhodobě! Ale! Originální přípravek se jmenuje SIVANTO Prime. Ten má registraci i proti pilatce jablečné! Sivanto Prime se dávkuje 6 ml/10 l. SANIUM System má nižší koncentraci a v přepočtu by se dávalo +- 50 ml/10 l. Už ho mám objednaný a proti pilatce jablečné ho použiju. No, ale když působí proti pilatce jablečné, nebude také působit proti pilatkám na slivoních?! Zkusím Google a dám vědět. Určitě by to byla alternativa k Decisuno a Mospilanu. Tolerance k přírodě a dlouhý účinek.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 9.5.2021 10:02

Tak jsem pátral, ale nic nevypátral. Sivanto Prime ani Sanium System nemají nikde registraci proti pilatce švestkové a žluté (na slivoních). Jen proti pilatce jablečné, mšicím, molicím, křísům, červcům a proti mandelince bramborové. Nikde jsem nenašel zmínku ani o obalečích. Důležitá je ale informace, že zatím působí na mandelinku bramborovou rezistentní k neonikotinoidům a pyrethroidům (Mospilan, Calypso a Decis, Karate).

Včera jsem honem před rozkvětem jádrovin udělal postřik fungicidy proti padlí a strupovitosti (Polyram + Zato).

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 9.5.2021 11:41

Včera jsem také využil bezvětří a před květem ošetřil jádroviny proti houbovým chorobám (Merpan + Tercel).V příštích dnech má stále foukat a snad i pořádně zaprší.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 9.5.2021 19:05

nakonec i to padlí může na fotce vypadat zajímavě, v tomto případě odrůda Jonathan na M9. Walter

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 14.5.2021 18:07

Což o to, hezké to skutečně jelaugh. Ale ty konce... V HK za pár dnů budu stříkat proti pilatce jablečné, sviluškám, padlí a strupovitosti. Proti pilatce použiju relativně novou účinnou látku flupyradifuron (pro zahrádkáře nedostupné Sivanto Prime, dostupné je Sanium System, ve kterém je nižší koncentrace účinné látky a nemá v ČR registraci proti pilatce, což ale nám chemikům nevadí, páč si to přepočtemesmiley). Po přepočtu dám Sanium System 50 ml na 10 l vody. Vezme to i mšice a mery. Proti sviluškám použiju Sanium Przedziorki (spirodiclofen) z polského e-shopu. Novější to selektivní a dlouhodobě působící účinná látka bez rizika rezistence, zatím. V ČR asi není registrována do jádrovin, v Polsku ano. A jelikož jsem Evropan, tak i s tím si poradímyes. Proti padlí a strupovitosti dám Sercadis. Letos bude tlak strupovitosti mimořádný! Do konce června bude nutné ošetřovat!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz