Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2021

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?)
9.5.2021 19:05

nakonec i to padlí může na fotce vypadat zajímavě, v tomto případě odrůda Jonathan na M9. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 18.4.2021 12:21

Dnes ráno se mně povedl první postřik jádrovin proti padlí, strupovitosti a přezimujícím škůdcům (mšice, pupenoví a jiní obaleči, ne obaleč jablečný). Namíchal jsem Sercadis + kontaktní Polyram + Decis. Decis škodí užitečným členovcům, Polyram trochu také, ale na začátku vegetace je lze jednou použít. V plné vegetaci už ne. AMET v okolí HK hlásí zralost poloviny askospor strupovitosti na spadaném listí cca dnes. Tj. plodničky strupovitosti začínají střílet výtrusy už v nebezpečném množství. Proti škůdcům lze použít i Mospilan, ale já si ho šetřím na obaleče jablečného. Proto jsem použil Decis. Při postřiku mně začalo mžít, ale jen chvilku. Teď je už několik hodin klidno, bez deště.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 25.4.2021 15:20

Zdravíčko.Včera jsem konečně provedl jarní postřik proti přezimujícím škůdcům. Konečně byla teplota aby též pokryla regulaci květopasa.Ještě nikdy jsem tak pozdě neošetřoval.Vegetace je u mě minimálně o 14 dnů opožděna.Zítra nemá foukat a chtěl bych aplikovat první ošetření proti strupovitosti (Syllit).No a před čarodkama chci začít roubovat za kůru.Mám toho požehnaně.Loni již dávno hotovo.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 19.191 (?), 27.4.2021 22:07

Máte někdo zkušenost jak dlouho učinkuje Mospilan 20 SP? Dnes jsem jím stříkl rybíz kvůli mšicím. Díky.

host - 11.141 (?), 29.4.2021 14:58

Já myslel, že proti mšicím se stříká tehdy, když jsou tam mšice.

host - 1.116 (?), 29.4.2021 18:02

Myslel jste správně. 

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.5.2021 18:39

Na konci dubna jsem ošetřil jádroviny proti padlí a strupovitosti (Scala + Score). Tento týden začínají jabloně rozkvétat, takže při dokvétání bude nutný postřik proti houbovým chorobám a proti pilatce jablečné. Náhodou jsem objevil přípravek SANIUM System. Prý náhrada za Calypso. Mšice, molice, křísi, mandelinka bramborová... v ovoci, zelenině, bramborách. Látka flupyradifuron je podobná neonikotinoidům, ale je tolerantní k včelám a působí většinou i na hmyz rezistentní k neonikotinoidům a působí dlouhodobě! Ale! Originální přípravek se jmenuje SIVANTO Prime. Ten má registraci i proti pilatce jablečné! Sivanto Prime se dávkuje 6 ml/10 l. SANIUM System má nižší koncentraci a v přepočtu by se dávalo +- 50 ml/10 l. Už ho mám objednaný a proti pilatce jablečné ho použiju. No, ale když působí proti pilatce jablečné, nebude také působit proti pilatkám na slivoních?! Zkusím Google a dám vědět. Určitě by to byla alternativa k Decisuno a Mospilanu. Tolerance k přírodě a dlouhý účinek.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 9.5.2021 10:02

Tak jsem pátral, ale nic nevypátral. Sivanto Prime ani Sanium System nemají nikde registraci proti pilatce švestkové a žluté (na slivoních). Jen proti pilatce jablečné, mšicím, molicím, křísům, červcům a proti mandelince bramborové. Nikde jsem nenašel zmínku ani o obalečích. Důležitá je ale informace, že zatím působí na mandelinku bramborovou rezistentní k neonikotinoidům a pyrethroidům (Mospilan, Calypso a Decis, Karate).

Včera jsem honem před rozkvětem jádrovin udělal postřik fungicidy proti padlí a strupovitosti (Polyram + Zato).

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 165.146 (?), 9.5.2021 11:41

Včera jsem také využil bezvětří a před květem ošetřil jádroviny proti houbovým chorobám (Merpan + Tercel).V příštích dnech má stále foukat a snad i pořádně zaprší.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1940) - 168.103 (?), 9.5.2021 19:05

nakonec i to padlí může na fotce vypadat zajímavě, v tomto případě odrůda Jonathan na M9. Walter

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 14.5.2021 18:07

Což o to, hezké to skutečně jelaugh. Ale ty konce... V HK za pár dnů budu stříkat proti pilatce jablečné, sviluškám, padlí a strupovitosti. Proti pilatce použiju relativně novou účinnou látku flupyradifuron (pro zahrádkáře nedostupné Sivanto Prime, dostupné je Sanium System, ve kterém je nižší koncentrace účinné látky a nemá v ČR registraci proti pilatce, což ale nám chemikům nevadí, páč si to přepočtemesmiley). Po přepočtu dám Sanium System 50 ml na 10 l vody. Vezme to i mšice a mery. Proti sviluškám použiju Sanium Przedziorki (spirodiclofen) z polského e-shopu. Novější to selektivní a dlouhodobě působící účinná látka bez rizika rezistence, zatím. V ČR asi není registrována do jádrovin, v Polsku ano. A jelikož jsem Evropan, tak i s tím si poradímyes. Proti padlí a strupovitosti dám Sercadis. Letos bude tlak strupovitosti mimořádný! Do konce června bude nutné ošetřovat!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz