Padlí, strupovitost, mery, mšice, obaleči, svilušky... aj. v jádrovinách 2024
|
|
 |
 |
walter. - Diamantový Zahrádkář (2079) - 168.103 (?) 30.5.2024 13:34
Není to jen Vaše zdání, pane Mičurine, I mně se zdá, že, oproti mládí, jsou povětrnostní epizody delší a intenzivnější. Suchá období, ale i deštivá nebo větrná, trvají, zdá se mi, až násobně déle. O JIžních Čechách se vždy psalo jako o kraji, kde je dostatek srážek ale například minulý rok bylo největší sucho právě zde. Jen na okraj, jako nadšený houbař s úlovky téměř celý rok, jsem ještě nikdy dříve nezažil, abych v lese nenašel v období od července do září ani jednu plodnici hub. Jedno, jestli jedlou nebo ne, prostě vůbec žádnou, ani dřevokaznou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1754) - 165.146 (?), 30.5.2024 13:12
Včera to byl poslední letošní postřik klasickými prostředky.Na 2.generaci obaleče použiju Madex.Houbové choroby už řešit nebudu. Nevím jestli je to jenom můj pocit ale v posledních letech se počasí projevuje v jistých cyklech.Čtrnáct dnů bude stále přeprchávat a někdy je těch srážek až moc a z toho příjde etapa měsíčního sucha což předpokládám po nynějších vydatných srážkách nastane.V naší lokalitě to tak chodí.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2079) - 168.103 (?), 30.5.2024 13:34
Není to jen Vaše zdání, pane Mičurine, I mně se zdá, že, oproti mládí, jsou povětrnostní epizody delší a intenzivnější. Suchá období, ale i deštivá nebo větrná, trvají, zdá se mi, až násobně déle. O JIžních Čechách se vždy psalo jako o kraji, kde je dostatek srážek ale například minulý rok bylo největší sucho právě zde. Jen na okraj, jako nadšený houbař s úlovky téměř celý rok, jsem ještě nikdy dříve nezažil, abych v lese nenašel v období od července do září ani jednu plodnici hub. Jedno, jestli jedlou nebo ne, prostě vůbec žádnou, ani dřevokaznou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 30.5.2024 16:34
Mám za to, že to snad ani není pocit. Škoda, že nemám záznamy, abych porovnal. Rozhodně ten "pocit" sdílím v podobné nadmořské výšce na severu Čech. Nevzpomínám si třeba, že by intenzivně funělo v kuse 3 dny jako letos.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 30.5.2024 21:38
Jste si jistý, že jde jen o chlast? Spíš bych řekl, že Měsíčkové přesedlali, jako ve Sněmovně, na koks, LSD a jiné lahůdky. Tohle by obyčejný chlast nejspíš nedokázal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 31.5.2024 6:34
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 1.6.2024 20:51
Asi se dá říct, že některá naše "ekologická" opatření mají opačný či negativní dopad. Nedávno jsem četl, že tankery teď smí (od roku 2020) používat naftu jen s 0,5% síry oproti dřívějším 3,5%. A autor dával toto opatření do souvislosti s těmi 2°C navíc, o které se ohřála voda v oceánech. Tedy se zesílením jevů El Ňiňo a La Ňiňa. Jímž nejspíš vděčíme za to současné "podivné" počasí. Článek ovšem velmi rychle zmizel.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 163.30 (?), 2.6.2024 10:06
Četl jsem nedávno zajímavý článek, že Čína v rámci boje s emisemi významně omezila aerosoly a následně zavinila oteplení Tichého oceánu - viz odkaz:
https://www.byznysnoviny.cz/2024/05/10/otepleni-ticheho-oceanu-zavinila-cina-svym-bojem-proti-emisim-odhalila-studie/
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|