Bohemia nepřekonaná
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 29.10.2011 23:34
Máte pravdu, ta lokalita je drsnější, i když jen 350m n. m. vysoko. Bohemie mají výhodu, že prakticky nepadají. Některé pozdní odrůdy (po probírce ovšem) mám ještě na stromech - Melrose, Otavu, Florinu, taky Bláhovy, Jonalord, Delor, Resistu a další, vesměs starší odrůdy. Idaredy sklízím většinou až po opadu listí. Probírku dělám m.j pro případ, kdyby mě překvapily silnější mrazy, 4 stupně nevadí.
Rubíny z této studené polohy v pohodě vydrží do konce března. Není přitom velký rozdíl ve skladovatelnosti, jestli byly sklizeny začátkem nebo koncem října. V barvě a chuti je ale rozdíl výrazný. Pro příznivce kyselejších jablek jsou k jídlu rovnou, nejlepší budou asi za měsíc. Troufnu si říci, že z teplejších poloh takové kvality nedosáhnou. U drtivé většiny odrůd je bohužel pravdou pravý opak.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.15 (?), 29.10.2011 21:34
Rád by som sa dozvedel, koľko pestovateľov Topazu má na stromoch vysoké percento drobných plodov ako pán Miloš. Pestujem Topaz na stredne rastnúcom podpníku MM104, ale drobné plody som žiadny rok nezaznamenal. Je pravda, že Topaz nemá obrovské plody ako Rubín, po matke Vande zdedil plochý tvar plodov, ale vyrovnanosť veľkosti jabĺk mi niako nevybočuje zo štandardu ostatných pestovaných odrôd (Rajka, Pinova, Florina...) Vyrovnanosť plodov pravdepodobne ovplyvňuje typ podpníka alebo počasie v čase kvitnutia. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 29.10.2011 23:34
Máte pravdu, ta lokalita je drsnější, i když jen 350m n. m. vysoko. Bohemie mají výhodu, že prakticky nepadají. Některé pozdní odrůdy (po probírce ovšem) mám ještě na stromech - Melrose, Otavu, Florinu, taky Bláhovy, Jonalord, Delor, Resistu a další, vesměs starší odrůdy. Idaredy sklízím většinou až po opadu listí. Probírku dělám m.j pro případ, kdyby mě překvapily silnější mrazy, 4 stupně nevadí.
Rubíny z této studené polohy v pohodě vydrží do konce března. Není přitom velký rozdíl ve skladovatelnosti, jestli byly sklizeny začátkem nebo koncem října. V barvě a chuti je ale rozdíl výrazný. Pro příznivce kyselejších jablek jsou k jídlu rovnou, nejlepší budou asi za měsíc. Troufnu si říci, že z teplejších poloh takové kvality nedosáhnou. U drtivé většiny odrůd je bohužel pravdou pravý opak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.66 (?), 11.11.2011 15:15
Já jsem si koupil loni Florínu, jaké s ní máte zkušenosti - myslím plody, chuť a další. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 11.11.2011 21:41
Ano, je to jen barevná mutace.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 12.11.2011 15:05
V září mi přijde docela brzo, ale někdy ano.
Popravdě v tom mám taky zmatek, když někde čtu "zimní jablko" tak si představím něco jako Ontario, tj. jablko, které opravdu na podzim sníst nelze :)
Doba se asi mění...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|