pálení z hrušek



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?)
9.9.2009 10:51

Ač s hruškovým kvasem mnoho zkušeností nemám, nečekal bych na jejich hniličkovatění. Dochází při něm k množení mikroorganizmů, které kvašení neprospívá. A odlišit, zda mezi hniličkovatými nejsou už některé s počínajícím hnitím ne vždy lze. Zkoušel jsem z hrušek mošt, jde to pouze z tvrdých plodů. Neměl,  kupodivu, víc cukru než jablečný, ale sladký byl.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 49.189 (?), 7.9.2009 17:39

Zajímavý názor, ale je fakt, že "řepa/ nemá žádnou arómu. A někde jsem četl, že williamsky se dávají do kvasu těsně po zniličkovatění. Z tvrdých wiliamsek nic dobrého nevypálíte.

                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 6.192 (?), 8.9.2009 19:07

Pozor Williamsky nie sú hrušky ktorých znamením dozretosti je stav "na hniličko". Je to identifikačný znak predovšetkým niektorých starýchodrôd ako napr Krvavky alebo samotných Hniličiek. NIeje to znak Williamsovej.  Je pravda, že zo zelených Wiliamsiek vypálite podradný destilát.  Rada:  Ochutnajte williamsku pri sklizňovej zrelosti (zelenú-repovitej chuti) a ptm uležanú napr. v debničkách, keď dosiahne konzumnú zrelosť - zažltnuté a šťavnaté plody korenistej chuti. Williamsky nehniličkujú ale môžu hniť.  Ideálny stav do suda - sýtožltá farba bez pliesne a hniloby, stopku(kostonku) oddelíte od plodu bez použitia veľkej sily, a jednoducho sa da rozpučiť v dlani.

          

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 9.9.2009 10:51

Ač s hruškovým kvasem mnoho zkušeností nemám, nečekal bych na jejich hniličkovatění. Dochází při něm k množení mikroorganizmů, které kvašení neprospívá. A odlišit, zda mezi hniličkovatými nejsou už některé s počínajícím hnitím ne vždy lze. Zkoušel jsem z hrušek mošt, jde to pouze z tvrdých plodů. Neměl,  kupodivu, víc cukru než jablečný, ale sladký byl.

                     
Jan-o - (20) - 83.178 (?), 9.9.2009 12:50
Z tvrdých ani nahnilých kvalitní hruškovici neuděláte. Hrušky nemají tolik kyselin co jablka a proto se zdají být sladší. Mám na zahradě jabloň Borovinku, začíná zrát kolem poloviny srpna a mošt z ní dosahuje až 18 % cukernatosti. Honza
                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 50.72 (?), 9.9.2009 15:17

Zase sa stýkavam s tým istý problémovm už druhý rok. Nikdy pred tým sa mi na kvase nevyskytol "křís" iba minulý rok prvý krát a tento rok zase.  NIe je rozsiahly ale badať ho v malom množstve a iste sa bude rozširovať ako pred rokom.  Pomôže mi jeho odstránenie z povrchua následné vysírenie?  A môžem vôbec naplnený sud v počiatočnoim štádiu kvasenia vysíriť? Neublíži mu? Ďakujem za rady pretože s týmto skúsenosti enmám, pravidelne vysirujem sudy pred založením kvasu.

                     
host - 220.205 (?), 10.9.2009 12:31

Rozhodně Vám nedoporučuji vysiřovat prostor nad kvasem, oxid siřičitý je velice jedovatý nejen pro kvasinky, ale i pro našince. Samozřejmě, že křísotvorné kvasinky byste rovněž zničil, ale co bude s kvasem? Doporučuji přidat 400 ml 20% kyseliny sírové na 200 litru kvasu a tolik cukru, aby ho na tento objem máče bylo alespoň 3%. Tímto způsobem vliv "křísu" velmi omezíte. slosar-petr@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 10.9.2009 15:03

Nechci se přít a nechám se poučit, s kyselinou sírovou v mači zkušenost nemám. Ale síření sudů i vína oxidem siřičitým či pyrosulfitem patří k obvyklým postupům ve vinařství již stovky let. Slouží k podpoře ušlechtilých a potlačení divokých kmenů kvasinek. A přitom víno se, na rozdíl od mače, pije. 

                     
martinko - (1) - 18.58 (?), 2.10.2009 13:16

muze mi nekdo poradit jestli muzu hrusky tzv hnilicky kvasit i ty ktere uz v sobe maji tu nahnedlou hnilicku nebo tu cast mam oddelit?

                     
host - 122.179 (?), 2.10.2009 14:32

Poctivě sbírejte, zhědlá hnilička není shnilá (ochutnejte)a vypálíte chutnou hruškovicu.Drcením ovoce kvašení urychlíte. Pozn.:sem tam nějaký bodanec od opilé vosy nebo včely musíte postoupit.Teď už jsou ale hniličkové kvasy vypálené.(?)

                     
host - 125.72 (?), 12.10.2009 14:38

Pálíte někdo ze zimních hrušek. Mám tři stromy úplně obsypané a na každém je jiná odrůda, ale všechny hrušky zatím tvrdé jako kámen a trpké.

Kdy se sklízí zimní odrůdy a dá se z nich něco vypálit?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika