V r. 2000 a 2001jsem neměl na doplnění druhého 120 l sudu dostatek hrušek a tak jsem asi do 50 l hruškového kvasu přidal první rok cca 50 l trnek (slív) a v následujícím roce to bylo obdobné (do 150 - 160 l hruškového kvasu cca 40 - 50 l trnek). Výsledek vynikající. Též upřednostňuji homogenní destiláty, ale když to jednou začas nevyjde? V r. 2007 se mi zase náramně povedla směska raných meruněk s pozdními tmavými třešněmi. Mám jednu starou meruňku, na které v uvedený rok zůstali plody z důvodu mrazu, jen na vršku stromu. Nasbíral jsem tehdy 70 l půlených a pomačkaných meruněk, doplnil to cca 30 l třešní a nechal kvasit ve sklepě. V pálenici mě to velice chválili, že tak aromatickou meruňkovici ten rok do té doby nepálili. Vonělo to nádherně meruňkami a až při ochutnání tam byly příjemně decentně chuťově cítit i ty třešničky. Od té doby se mě to zatím nepodařilo. V r. 2008 mě květy na meruňce omrzly a v loňském roce jsem jich měl zase dost do dvou sudů, takže jsem pálil čistou meruňkovici. Ale co je důležité uvést? Ona ta doba zralosti meruňky a doba zralosti třešně se nepotkaly a ani se jen tak brzy asi nepotkají, takže nevím, kdy to zase vyzkouším.