pálení z hrušek

host - 107.245 (?) 
2.11.2014 20:02

Dobrý den prosím Vás mohu se zeptat..mám hruškový kvas asi 1 měsíc a byl v venku, kde se ochladilo na 12stupňů, chtěl jsem ho přesunout do teplejšího sklepa ale 120 l nádoby byly těžké, tak jsem si pomohl kýblem a část přenosil, tím se dostal do kvasu kyslík, je to problém? děkuji.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.11.2014 10:41

Okysličení kvasu přispívá k namnožení křisotvorným kvasinkám, a je nežádoucí.Pokud kvas dokvasil všechen zbytkový cukr, nebo z nějakého důvodu došlo k zastavení kvašení, tak to problém být může.Nedochází ke vzniku CO²jako ochranného polštáře nad záparou, zabraňujicímu vniku kyslíku, a tedy vzniku nežádoucím křisum, zoctovatění.

Pokud ještě vykvašeno není, a podaří se nastartovat kvašení při vyšší teplotě v kotelně, je možné že k nežádoucím vlivům nedojde,nebo jen omezeně.

Taky je možné, že po měsíčním kvašení venku je už vykvašen všechen použitelný cukr.Přesvědčte se o tom cukroměrem, nebo jiným měrem, a v případě jak jsem popisoval upalujte do palírny.

host - 39.232 (?), 18.12.2014 22:40

Také se mi toto stalo, že se kvas po 7 týdnech zastavil, protože se ochladilo a musel jsem jej přenést do teplejší mistnosti. Změřil jsem cukr a naměřil jsem 7%, jenže po dalších 14 dnech při 20st. celsia, po opětovném změření měl kvas stále mezi 6 a 7% cukru, tak nevím, jestli ještě kvasí, nebo jakým způsobem podpořit rozkvašení. Už se mi to zdá být v sudu dlouho cca 9 týdnů. Poradíte prosím někdo co dělat dále?

host - 210.53 (?), 4.10.2015 10:23

Zdravím. Jelikož jsem v téhle oblasti nováček- pálím poprvé, chtěl bych se zeptat, jestli je pravda to, že je kvas připraven v momentě, kdy koláč padne na dno nádoby? Bylo mi to tak řečeno. Mač jsem založil cca před 5 týdny, nemíchám, nepotápím, jen občas nakouknu. Mohu se opravdu spolehnout na to, že mi koláč padne na dno?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 4.10.2015 13:42

Ne, spolehnout se na to nemůžete. Navíc to není ideální stav. Koláč se Vám potopí i s vrsvou křísu, kterou je lepší odstranit. Pálit běžte, když se přestane vyvíjet CO2 (když nezhasne sirka nad kvasem). Při stávajích teplotách by 5 týdnů u hrušek mělo stačit.

host - 81.63 (?), 9.11.2015 18:33

dobry den... zalozil osm si hrusky... po 5 dnochmi klesla cukornatost z 15 brix na 10 brix, po dalasich 5 dmoch na 7. Meral osm teraz zase po 5 dnoch, ale cukornatost uz zostala na tych 7brix. skusit to este nejako rozkvasit (pridat trochu kvasiniek, zvysit teplotu - kvasilo to pri 14-15 stupnoch) alebo uz to radsej prepalit?

Bublinky mi cez kvasnu zastku nesli vobec, neviem ci zle utesnene, ale problemove miesto osm nenasiel. Zapalku ked prilozim, tak zhasne hned. 

Peter

host - 241.180 (?), 23.9.2017 19:14

Dobrý den, jsem nováček, co se pálení z ovoce týče. Letos jsem založil svůj první kvas. Pokusil jsem se již předtím nastudovat literaturu, různá diskusní fóra, radil se s kamarády... K dispozici jsem měl hrušky odrůdy Williams. Cukernatost ovoce byla 15°NM, měřeno refraktometrem. Ty jsem podrtil přes elektrický drtič a dal do sudů. Používám 50l konve kvůli lehčí manipulaci. Hned po naplnění sudů jsem přidal pektolytický enzym dle dávkování výrobce. Na druhý den jsem do kvasu přidal živnou sůl a na další den i kvasinky - universální chladnomilné. Do kvasu jsem nepřidával žádný cukr. Bečky mám hermeticky uzavřené, kvašení probíhá pod kvasnou zátkou. Kvašení samotné se rozběhlo hned po přidání kvasnic a bylo docela bouřlivé. Problém nastal po 5 dnech, kdy bublání v kvasné zátce přestalo, kvas není cítit a ani po poslechu přiloženým uchem na sud není slyšet. Rozhodl jsem se tedy odebrat kvasící tekutinu a změřit cukroměrem zbytkový cukr. Po sundání víka je navrchu hnědý koláč, který nijak nezapáchá, cítit z něj pouze ovoce. Tekutina není sladká, voní jako burčák, nedokáži ale identifikovat ovoce, chuť spíše neutrální až kyselá, po hruškách v chuti ani stopy. Naměřený zbytkový cukr je něco málo pod 5%. Rozhodl jsem se kvas promíchat, jelikož se domnívám, že je v koláči ještě nějaké zbytkové množství cukru. Po promíchání se kvas malinko rozjel a v občasných intervalech zátky opět bublinkují. Nevím, jak dále postupovat... zda nechat kvas vypálit (bojím se ale nedostatečné chuti výsledného destilátu, o množství mi nejde), případně jestli ještě vyčkat, přidat cukr a znovu nastartovat kvašení... Děkuji za každou radu. Jirka

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (643) - 35.172 (?), 24.9.2017 0:01
Cukr jste měl dát hned a jak jste si jistě nastudoval, upravit pH. Při jaké teplotě kvas skladujete? Teď je venku už poměrně chladno. Co se týče vůně hruškového kvasu, ten na rozdíl od meruňek a švestek moc libě nevoní.

host - 241.180 (?), 24.9.2017 8:52

Cukr jsem nepoužil z jediného důvodu: Jde mi hlavně o to, vypálit co nejkvalitnější hruškovici, která bude chutnat po hruškách a já se domnívám, že po přidání cukru bude výsledný destilát v tomto směru ochuzen. 

Co se týče upravení pH, ne všechny literatury to uvádí. Hlavně u mne není problém s octovým kvašením (hermeticky uzavřená nádoba, použití kvasné zátky), ani s tím, že by se kvas nerozjel. Spíše v tom, že po týdnu kvašení dobíhá a zbytkový cukr je na úrovni 5%. Čekal jsem, že kvašení bude probíhat delší dobu. Nejsem si jist, zda by tohle vyřešila úprava pH. Čas samozřejmě nevrátím a příště bude moudřejší, jsou to první zkušenosti a na těch se člověk učí.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 24.9.2017 13:23

Čekal jsem, že kvašení bude probíhat delší dobu. Nejsem si jist, zda by tohle vyřešila úprava pH

To by asi nevyřešila. Okyselení kvasu zvýší jeho stabilitu a sníží riziko napadení mikroby způsobujícími nevhodná kvašení. To, že po týdnu kvas viditelně nebublá, nemusí znamenat, že se kvašení úplně zastavilo.
   Že nechcete kvas přislazovat, tomu se - jako odpůrce přecukřených kvasů - klaním. Nicméně v případě začátečníka (byť sebelépe teoreticky připraveného) a konkrátně u hrušek, bych se asi přídavku 1 - 1,5% cukru nebránil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz