Nechci Vás nejak urazit, ale tvrdiť že míchaní preruší kvasení je teda dobrá blbost. Práve naopak - miešanie podporí kvasenie, pretože do spodnej časti kvasu, kde kvasenie prebieha zamiešate aj nadrtené husté ovocie z vrchnej časti (tzv. koláča).
Ďalšia hlúposť ktorú tvrdíte je, že ak je na povrchu koláč je to znamení, že kvas je hotový. Kvas je hotový akonáhle ovocie podrtíte do nádoby :). Ak myslíte hotový akože dokvasený, tak to je hlúposť, pretože tzv. koláč sa na kvase vytvorí práve vtedy keď kvas kvasí, nie keď je dokvasené. Vznikajúci CO2 v kvase totižto nadnáša husté časti kvasu na povrch a tým vznikne ten koláč. Premiešavať kvas si môžu dovoliť hlavne tí, čo kvasia v uzatvorených nádobách pod kvasnou zátkou a týmto zvýšia výťažnosť z kvasu, pretože im zkvapalnie a prekvasí väčšia časť kvasu ako tým, ktorým sa hneď na začiatku vytvorí hrubý 20-30cm koláč z pevných častí kvasu, ktoré nikdy neprekvasia, pretože sa kvasinky k nim nedostanú aby si pochutili na cukre obsiahnutom v tejto časti kvasu.