Mechelenská

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10396) - 70.240 (?)
19.2.2025 14:35

Nejsem si úplně jistý, protože odrůd mám víc, ale že by plody Mechelenské vydržely například tak dlouho jako Eriky, Bohemicy a Nely se mi nezdá, ale musím si na ně dát větší pozor. U mě zatím platí to, co se uvádí v popisu chuti: Nestálá, muškátově kořenitá, v jednotlivých letech často výborná nebo jen průměrná. Té muškátové příchuti jsem si prozatím nevšiml.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 6.11.2012 21:28

Budu pokračovat v OT
Petře, nikdo vás nenutí požívat archaické přídomky jako máslovka či čáslavka. Moderní literatura je už dávno nepoužívá. I staré pomologické soustavy se přestaly pro nepraktičnost používat. Bohužel se spousta starých poznatků vytrácí. Pak vznikají diskuse na téma "co je reneta", "chci hrušku nemáslovku" apod.

Těch hybridních názvů je víc. Třeba Dubared a Dubagold jsou barevné mutace salátu Dubáčku.
Co třeba douglaska, české jméno neodpovídá latinskému. Ten chlap co ji přivezl do Evropy se jmenuje David Douglas (Dejvid Dagles). Mohli bychom jí přejmenovat třeba na pajedlovec cheeky.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 14.199 (?), 7.11.2012 13:14

Taky se offtopic vmísím. Podle mne současní šlechtitelé projevují pramálo invence při vymýšlení názvů. Wiliamsova čáslavka nebo Krasokvět žlutý zní daleko libozvučněji než třebas Delor, Flordika, Lordeta a jiné složeniny typu untrwasrman. Mimoto Delor býval PCB transformátorový olej...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6611) - 14.199 (?), 6.11.2012 8:28

Pro pěstitele v chladných polohách bych měl ještě radikálnější doporučení. Oríentovat se na letní a podzimní odrůdy.

Souhlasím s tímto doporučením. Nemám tak širokou zkušenost, ale měli jsme madame Verté roky (soused ji má stále, beru si košíček každý rok). Za ty roky co ji sklízím (řádově desítky), dozrála snad dvakrát třikrát. Jinak přecházela z tvrdé trpkosti rovnou do hniličky. Když ale dozrála, byla výtečná.

host - 65.144 (?), 6.11.2012 8:54

Mam stejnou zkusenost, zimnim odrudam hrusni se chladnych oblastech nedari, 'vysledek' za to nestoji a uz je nepestuji.

host - 2.218 (?), 29.11.2012 13:32

Zdravim Vas. Mohli by Ste vložit fotku tej Mechelenskej. Dakujem Peter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10396) - 70.240 (?), 29.7.2024 21:42

Mechelenská na "zababčeném" roubu

Mechelenská
Mechelenská

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (656) - 9.47 (?), 16.2.2025 9:05
Mám v plánu vysadit zimní hrušeň, postupně z ní vypěstovat multiodrůdovou zimní. Teď vybírám základní, nosnou odrůdu a padla mi do oka Mechelenská. Prosím znalé, moc jich asi nebude, o vlastní zkušenosti s touto odrůdou. Díky

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1746) - 165.146 (?), 16.2.2025 11:44

Také bych rád praktické informace o této odrůdě.Získal jsem rouby a doporučení této pozdní odrůdy. Budu letos přeroubovávat jednu větev v Lucasce kde naroubovaná odrůda Alessia paběrkuje.Trochu jsem ji proklepl a Mechelenská z nejčastějším synonymem Josephine de Malines plodí malé až strední plody nijak atraktivní což vynahrazuje dlouhou skladovatelnosí a údajně skvělou dužninou a vynikající chuťí v prosinci až únoru. Je uváděn zpočátku střední až větší růst a potom velmi slábne. Nevím vzhledem k růstu zda je dobrá jako nosná odrůda pro další roubovance.To nedokážu posoudit.Já mám nosnou jako Lucasku a řekl bych, má velmi dobrou afinitu s jinými odrůdami.Alessii nepočítám.Všichni kdo ji mají ji likvidují pro přímo trpasličí růst.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (656) - 113.127 (?), 18.2.2025 8:42
Díky. Mám pro strom málo místa, myslím, že vlastnosti růstu využiji.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10396) - 70.240 (?), 19.2.2025 14:35

Nejsem si úplně jistý, protože odrůd mám víc, ale že by plody Mechelenské vydržely například tak dlouho jako Eriky, Bohemicy a Nely se mi nezdá, ale musím si na ně dát větší pozor. U mě zatím platí to, co se uvádí v popisu chuti: Nestálá, muškátově kořenitá, v jednotlivých letech často výborná nebo jen průměrná. Té muškátové příchuti jsem si prozatím nevšiml.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz