Citronovník - opadávání listů
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.186 (?), 7.4.2013 14:00
Souhlasím s Wimpim. Na vině by také mohlo být přelití. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.161 (?), 7.4.2013 16:56
Dakujem za rady
mam ho od dec. 2012
Ak som dobre pochopil tak mi odporučate čo najskôr presadit a uložit na chladné miesto a prezimovat (len neviem či už nie je neskoro kedže je po zime)
ak mam odhnité korene častou zalievkou (čo aj zemina je stale morá)tak asi mu nepomôžem
Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 7.4.2013 17:42
Teď už snad jen zkontrolovat kořínky, případně zastřihnout do "zdravého", možná zastřihnout i korunku a nechat jen v lehce vlhké zemině. Každopádně ne na přímém slunci, spíše v chladnější světlé místnosti, ne však už ve studené, protože je již doba kdy si citrusy odpočaly a začínají růst. Snad obraší a zazelená se, jak se oteplí tak postupně navykat na venkovní prostředí (zase pozor na slunce), to jim prospívá, jinak držím palec.
Ptal jsem se jak ho máte dlouho, m protože mne zaujala tloušťka kmínku, a tak mne napadlo že to byl dar nebo nová koupě. Asi lepší je pořizovat si citrus na jaře abyste si ho sám "uložil" k zimnímu spánku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 149.227 (?), 8.4.2013 13:55
Dobry den, nikdo z vas nezminil, ze citrusi nesnaseji tvrdou a chlorovanou vodu sim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 8.4.2013 15:27
Potřeba chladného přezimování citrusů je ve zdejší diskusi zmíněna jako obecný jev. Samozřejmě že jsou odrůdy, které jsou na tyto přezimovací podmínky náročnější, velký vliv má i použitá podnož. K tomu ještě přistupují další vnější podmínky, jako například množství světla, vlhkost vzduchu, zálivka, výživa, zdravotní stav kořenů a také - pozor: stáří rostliny. Takže existují citrusové rostliny, které při teplém přezimování hodně trpí, ale jsou i takové, které se s tím relativně uspěšně dokážou vypořádat, alespoň dočasně. Jinak při nevhodném přezimování dochází ke ztrátě listů hlavně v době nastupující hlavní vegetace, tedy na jaře a v létě. Listy při tom nesesychají, ale jen mírně zblednou, či lehce sežloutnou ale v podstatě ještě dužnaté postupně, jeden po druhém odpávají i s řapíky z větviček. Přednostně takto odpadávají starší (víceleté) listy. Kdybych mohl uvést přeborníka ve shozu listů tak je to například tradiční citroník Meyerův. Naopak třeba Fortunelly jsou v daném ohledu celkem tolerantní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|