Citronovník - opadávání listů

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
7.4.2013 12:57

Měl by přezimovat na chladném a světlém místě (max. tak do 10°C), velmi omezit zálivku a úplně vyřadit hnojení. Pokud je v teple tak shodí listy, navíc potřebuje chladno na podporu kvetení. Jak ho máte dlouho? Já jsem začátečník a první rok mi to udělalo to stejné. Teď jsem jim vytvořil podmínky na chladné zimování a další dva roky bez problémů, dokonce jsem sklidil již první tři plody kterév tom chaldu dozrály. Teď po zimě je to už asi měsíc co nasazují na vové výhonky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.4.2013 12:57

Měl by přezimovat na chladném a světlém místě (max. tak do 10°C), velmi omezit zálivku a úplně vyřadit hnojení. Pokud je v teple tak shodí listy, navíc potřebuje chladno na podporu kvetení. Jak ho máte dlouho? Já jsem začátečník a první rok mi to udělalo to stejné. Teď jsem jim vytvořil podmínky na chladné zimování a další dva roky bez problémů, dokonce jsem sklidil již první tři plody kterév tom chaldu dozrály. Teď po zimě je to už asi měsíc co nasazují na vové výhonky.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.4.2013 13:33

To, co píše Mirek, je svatá pravda. Jenže v daném případě podle fotky soudím, že příčina bude jiná. Myslím si, že došlo k poškození kořenů a rostlina usychá. K tomu mohlo dojít například postupným přehnojením. Vyndejte citrus z květináče a zkontrolujte kořeny, hlavně ty tenké, vlasové. Pokud se lámou a nebo z nich lze "svléknout" vnější obalovou část (kůru), je zle. Teoreticky také mohlo dojít k omrznutí (např. dlouho pootevřené okno při větrání).

host - 220.186 (?), 7.4.2013 14:00

Souhlasím s Wimpim. Na vině by také mohlo být přelití.       Lída

host - 204.161 (?), 7.4.2013 16:56

Dakujem za rady 

mam ho od dec. 2012 

Ak som dobre pochopil tak mi odporučate čo najskôr presadit a uložit na chladné miesto a prezimovat (len neviem či už nie je neskoro kedže je po zime) 

ak mam odhnité korene častou zalievkou (čo aj zemina je stale morá)tak asi mu nepomôžem 

Ďakujem 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.4.2013 17:42

Teď už snad jen zkontrolovat kořínky, případně zastřihnout do "zdravého", možná zastřihnout i korunku a nechat jen v lehce vlhké zemině. Každopádně ne na přímém slunci, spíše v chladnější světlé místnosti, ne však už ve studené, protože je již doba kdy si citrusy odpočaly a začínají růst. Snad obraší a zazelená se, jak se oteplí tak postupně navykat na venkovní prostředí (zase pozor na slunce), to jim prospívá, jinak držím palec.

Ptal jsem se jak ho máte dlouho, m protože mne zaujala tloušťka kmínku, a tak mne napadlo že to byl dar nebo nová koupě. Asi lepší je pořizovat si citrus na jaře abyste si ho sám "uložil" k zimnímu spánku. 

host - 149.227 (?), 8.4.2013 13:55

Dobry den, nikdo z vas nezminil, ze citrusi nesnaseji tvrdou a chlorovanou vodu sim.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 8.4.2013 14:12

Od toho je ta diskuse, víc hlav, víc rozumu.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 8.4.2013 14:20

Pokud je v teple tak shodí listy, navíc potřebuje chladno na podporu kvetení...no, já bych to neviděl tak rezolutně. Mám citronek přes zimu v pokoji s teplotou kolem 20°C, před pár dny na něm dozrál citron, listy neshodil a nyní má spoustu pupenů, které co nevidět rozkvetou.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 8.4.2013 15:02

Záleží i na jaké podnoži je naroubován. Já je měl první zimu v nějakých 15-16ti stupních a opadaly všechny kompletně, citroník ale nemám ani jeden.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.4.2013 15:27

Potřeba chladného přezimování citrusů je ve zdejší diskusi zmíněna jako obecný jev. Samozřejmě že jsou odrůdy, které jsou na tyto přezimovací podmínky náročnější, velký vliv má i použitá podnož. K tomu ještě přistupují další vnější podmínky, jako například množství světla, vlhkost vzduchu, zálivka, výživa, zdravotní stav kořenů a také - pozor: stáří rostliny. Takže existují citrusové rostliny, které při teplém přezimování hodně trpí, ale jsou i takové, které se s tím relativně uspěšně dokážou vypořádat, alespoň dočasně. Jinak při nevhodném přezimování dochází ke ztrátě listů hlavně v době nastupující hlavní vegetace, tedy na jaře a v létě. Listy při tom nesesychají, ale jen mírně zblednou, či lehce sežloutnou ale v podstatě ještě dužnaté postupně, jeden po druhém odpávají i s řapíky z větviček. Přednostně takto odpadávají starší (víceleté) listy. Kdybych mohl uvést přeborníka ve shozu listů tak je to například tradiční citroník Meyerův. Naopak třeba Fortunelly jsou v daném ohledu celkem tolerantní. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz