Citronovník - opadávání listů

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?)
8.4.2013 14:12

Od toho je ta diskuse, víc hlav, víc rozumu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.4.2013 12:57

Měl by přezimovat na chladném a světlém místě (max. tak do 10°C), velmi omezit zálivku a úplně vyřadit hnojení. Pokud je v teple tak shodí listy, navíc potřebuje chladno na podporu kvetení. Jak ho máte dlouho? Já jsem začátečník a první rok mi to udělalo to stejné. Teď jsem jim vytvořil podmínky na chladné zimování a další dva roky bez problémů, dokonce jsem sklidil již první tři plody kterév tom chaldu dozrály. Teď po zimě je to už asi měsíc co nasazují na vové výhonky.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.4.2013 13:33

To, co píše Mirek, je svatá pravda. Jenže v daném případě podle fotky soudím, že příčina bude jiná. Myslím si, že došlo k poškození kořenů a rostlina usychá. K tomu mohlo dojít například postupným přehnojením. Vyndejte citrus z květináče a zkontrolujte kořeny, hlavně ty tenké, vlasové. Pokud se lámou a nebo z nich lze "svléknout" vnější obalovou část (kůru), je zle. Teoreticky také mohlo dojít k omrznutí (např. dlouho pootevřené okno při větrání).

host - 220.186 (?), 7.4.2013 14:00

Souhlasím s Wimpim. Na vině by také mohlo být přelití.       Lída

host - 204.161 (?), 7.4.2013 16:56

Dakujem za rady 

mam ho od dec. 2012 

Ak som dobre pochopil tak mi odporučate čo najskôr presadit a uložit na chladné miesto a prezimovat (len neviem či už nie je neskoro kedže je po zime) 

ak mam odhnité korene častou zalievkou (čo aj zemina je stale morá)tak asi mu nepomôžem 

Ďakujem 

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 7.4.2013 17:42

Teď už snad jen zkontrolovat kořínky, případně zastřihnout do "zdravého", možná zastřihnout i korunku a nechat jen v lehce vlhké zemině. Každopádně ne na přímém slunci, spíše v chladnější světlé místnosti, ne však už ve studené, protože je již doba kdy si citrusy odpočaly a začínají růst. Snad obraší a zazelená se, jak se oteplí tak postupně navykat na venkovní prostředí (zase pozor na slunce), to jim prospívá, jinak držím palec.

Ptal jsem se jak ho máte dlouho, m protože mne zaujala tloušťka kmínku, a tak mne napadlo že to byl dar nebo nová koupě. Asi lepší je pořizovat si citrus na jaře abyste si ho sám "uložil" k zimnímu spánku. 

host - 149.227 (?), 8.4.2013 13:55

Dobry den, nikdo z vas nezminil, ze citrusi nesnaseji tvrdou a chlorovanou vodu sim.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 8.4.2013 14:12

Od toho je ta diskuse, víc hlav, víc rozumu.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 8.4.2013 14:20

Pokud je v teple tak shodí listy, navíc potřebuje chladno na podporu kvetení...no, já bych to neviděl tak rezolutně. Mám citronek přes zimu v pokoji s teplotou kolem 20°C, před pár dny na něm dozrál citron, listy neshodil a nyní má spoustu pupenů, které co nevidět rozkvetou.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 8.4.2013 15:02

Záleží i na jaké podnoži je naroubován. Já je měl první zimu v nějakých 15-16ti stupních a opadaly všechny kompletně, citroník ale nemám ani jeden.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.4.2013 15:27

Potřeba chladného přezimování citrusů je ve zdejší diskusi zmíněna jako obecný jev. Samozřejmě že jsou odrůdy, které jsou na tyto přezimovací podmínky náročnější, velký vliv má i použitá podnož. K tomu ještě přistupují další vnější podmínky, jako například množství světla, vlhkost vzduchu, zálivka, výživa, zdravotní stav kořenů a také - pozor: stáří rostliny. Takže existují citrusové rostliny, které při teplém přezimování hodně trpí, ale jsou i takové, které se s tím relativně uspěšně dokážou vypořádat, alespoň dočasně. Jinak při nevhodném přezimování dochází ke ztrátě listů hlavně v době nastupující hlavní vegetace, tedy na jaře a v létě. Listy při tom nesesychají, ale jen mírně zblednou, či lehce sežloutnou ale v podstatě ještě dužnaté postupně, jeden po druhém odpávají i s řapíky z větviček. Přednostně takto odpadávají starší (víceleté) listy. Kdybych mohl uvést přeborníka ve shozu listů tak je to například tradiční citroník Meyerův. Naopak třeba Fortunelly jsou v daném ohledu celkem tolerantní. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz