Výsadba česneku sezóna 2023/2024
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 13.4.2024 23:27
Je mi líto, fotku nemám. Pokud nezapomenu vzít foťák, snad bude zítra.
Mám jen dvě odrůdy od p. Kozáka (s pečetí, ale přes prodejce): Bjetin a Vekan. Záhon jsem ošetřil dusíkatým vápnem v naději, že by mohl redukovat houbové choroby. A vysazoval tak nějak po 14 dnech po jeho aplikaci. Ještě jsem těsně před výsadbou zapracoval Cererit standard (přiměřeně od oka).
A mám trochu problém: Bjetin žloutne víc, než je podle mne zdrávo. Tedy konce listů a i spodní listy. Vekan je zelený jak má být. Takže jsem aplikoval síran amonný, ale v zálivce (aby se to dostalo ke kořenům) a ještě přelil spoustou vody, protože u nás už docela dlouho nezapršelo nějak vydatně. Je to sranda, ale ač dneska vím o dost víc, než když jsem ho před 3 lety vysazoval česnek poprvé, pořád to vypadá na horší úrodu. Ale samozřejmě předbíhám. Jenže tenkrát to byl do jediné hlavičky výstavní česnek. No, přičítám to začátečnickému štěstí. Něco podobného se mi přihodilo i s rajčaty.
Nevím jak Vy, ale já bych tu zimu u nás rozhodně nenazval "mokrou". Ne, neříkám, že tady v severních Čechách jsme trpěli suchem, ale nějaké převlhčení tady nenastalo.
Ale česnek, to je král zeleniny. Ne, že bych ho ocenil s ovocnými knedlíky, ale jinak ho dávám, kam to jen jde.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Santar - (10) - 195.34 (?), 14.4.2024 9:58
Úplně stejné problémy s Bjetinem se řeší v diskuzi na stránkách pana Kozáka www.cesnek.cz/diskuse. Příspěvek z 8.4. 8:29, jsou tam i fotky, kde je pěkně vidět rozdíl mezi odrůdami.
Pro zajímavost ještě posílám foto česneku Havel z loňské sklizně (sklizeno 19.7.). Myslím, že do další sklizně by mohl vydržet v použitelném stavu. Měl jsem ještě Havran, ale už se spotřeboval. Obě odrůdy jsou velmi ostré.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 14.4.2024 23:56
Díky za ten link. Jsem rád, že nejde o mojí chybu v postupu. Stříknu močovinou. A pro jistotu zaleju znovu ledkem vápenatým. Stále doufám, že ten síran amonný dorazí dostatečně hluboko. Jenže teď má tady pršet, takže postřik na list nemusí být plně účinný. Ano, také jsem to taxoval na nedostatek dusíku.
A ačkoliv se mi loni česnek moc nevyvedl, stále mám své zásoby, i když už značně se tenčící. Do nové sklizně to asi nevyjde. Na fotce je Dukát dnes. Je vidět, že jeden stroužek (nejméně) už klíčí. Ale u česneku to prý není nic proti ničemu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 15.4.2024 16:47
Náš česnek.Na jaře nezaléváme, to je vždy nějaká vláha v zemi. Nedávno prihnojen.Pro mě stačí rozkaz kup sáček na kterém je obrázek česneku a cibule. Je celkem pěkný, ale on začne zlobit ke konci.Tu a tam se objeví kus, který se musí odstranit.Loni to byly 2 čtvereční metry v kuse.Mame to možná v zemi a nektery druh to prostě nedá. Starý česnek právě dochází, ale dost jsme ho rozdali, dokud byl pěkný. 6
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 6.138 (?), 16.4.2024 1:09
Loni na podzim jsem do záhonu na česnek s předstihem aplikoval dusíkaté vápno s tím, že by mohlo pomoct s houbovými chorobami. Mám je tam v půdě také. A česnek jsem vysadil tam, kde předtím, pokud si pamatuji, ještě nikdy nebyl. Uvidím, jak to dopadne. Do zásoby jsem hnojil Cereritem.
Jinak potvrzuji, že "dokonalosti" ve zdraví česneku jsem dosáhl jen úplně poprvé. Ovšem to jsem měl jen nějakých 25 rostlin. A znalosti téměř žádné. Letos jich mám kolem 90. Spíš si myslím, že to byl pro česnek dobrý rok s ohledem na teploty i vláhu. Tenkrát jsem použil jen Cererit před výsadbou.
Ten váš vypadá okay. Můj Bjetin je žlutější. Kdežto Vekan je jak brčál, ale trochu slabší. Na fotku jsem zase zapoměl. Omlouvám se.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 16.4.2024 9:58
Dusíkaté vápno jsme jednou koupili v podnikové prodejně v Lovosicich.Levně a hodně.Nekolik sezon jsme měsíc před výsadbou pohodili pozemek a ještě přikryli fólií. Zatizili jemným pískem, takže tam potom zůstal, když jsme fólii odstranili. Nedá se říci, pokud nechci houbové choroby aplikují dus.vapno. Asi by to bylo moc jednoduche. Jak to dělá ten Kozak, taky asi nemůže vynechat na 10 let pozemky a jit jinam. Žena říká, ze dokud sazela jenom svůj cesnek, tak žádný problém nebyl. Pak se koupilo tady trochu, tam taky, a všechno zaručeně zdravé. Asi to vždy neplatilo. Uvidíme co bude letos.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 2.7.2024 0:13
Tak dusíkaté vápno nezabralo. Můj česnek je totální katastrofa: z cca 90 jich zbylo jen 20 a to ještě prťavých. Plíseň česneku je totálně zdevastovala. Ne, dusíkaté vápno není pro mne řešení. A přitom jsem ho zasadil na stanoviště, kde ještě, pokud mi paměť sahá, nikdy nebyl. A to jsem tam od roku 90. A sadba byla od Kozáka. Pravdou ale je, že neúspěchy s česnekem jsem utrpěl už několikrát před mnoha lety. Je tedy možné, že ta plíseň tam sídlí už dekády.
Nerad se vzdávám a česnek miluju. Tak vymýšlím plány. Vysadím hned několik vzorků: na místo prvního úspěchu, pak mezi jahody, do úplně nového záhonu a pokud to stihnu, do nově vybudovaného vyvýšeného záhonu naplněného koupenou propařenou zeminou, kompostem a substrátem. To by bylo, aby něco alespoň trochu nevyšlo.
Máte někdo jakýkoliv nápad, který by mi mohl pomoci? Propařovat zeminu ale nejspíš nedokážu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.104 (?), 2.7.2024 7:03
Zkuste sadit česnek do hrůbků jako brambory, ale užší hrůbky tak 40 cm, v řádku pak 10 cm rozestup.Kolegovi na mokré zahradě se to osvědčilo.Česnek tak nebude hluboko v zemi a nebude tak moc plesnivět.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 2.7.2024 12:39
Díky. To zní jako rozumná rada.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.70 (?), 2.7.2024 18:49
Kolikrát jste česnek okopával, popř.plečkoval? Palice v zemi potřebují "dýchat", jinak mají plísně a houby rej. Já pěstuji česnek od r. 1982 a okopávám a později jen plečkuji asi 5 x do sklizně. Podobné problemy nemám. |L.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|