Pokud bych bral v úvahu teorii o největším účinku postřiku proti kadeřavosti broskvoní, při úplně prvním pohybu pupenů, tak bych asi neuspěl ani letos. Nevím totiž kdy přesně k tomu došlo. V sobotu ještě hustě sněžilo a jestli pohyb nastal před tím nebo v průběhu těch několika dnů po oteplení, nevím. Pohyb nenastal jen u broskvoní, ale jak je vidět, tak je znatelný i u květních pupenů meruněk a dokonce i u některých pupenů švestek. Pan Vinšálek ze mě asi nebude mít radost, ale prováděl jsem vždy jen jeden postřik a to Championem v poměru 60 gramů přípravku na 10 litrů vody, tedy v řádném poměru. Jeden postřik dělám proto, protože leckdy při silném výskytu choroby naříkají i ti, kteří stříkali vícekrát různými fungicidy, ale přesto jistou kadeřavost na listech měli, což zřejmě při tak důkladné aplikaci nečekali. Nepíšu to proto, aby jste si z toho brali příklad, ale proto, že sem tam nějaký zkadeřavený lístek většinou až v pozdější době, oželím. Mnohem větší hrozba (může dojít k odumření celých větví) je Moniliový úžeh květů meruňky (Moniliový úžeh peckovin), kde jsem se rozhodl provádět místo jednoho postřiku raději dva, řádně před květem i při dokvétání a to před květem Horizonem a později Baycorem. Náhradou za oblíbený Baycor, který má široké spektrum účinku proti různým chorobám a který se údajně má přestat vyrábět, může být fungicid s krásným názvem Talent. Jestli má Talent opravdu ten správný talent na ničení chorob se teprve uvidí. Přípravků s účinkem proti spále je ale více.