Rozkvétající broskvoně
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 10.4.2012 15:09
Ad Paľo
1+2. Není zdaleka výjimkou, že po jarních mrazech zůstane na stromě jen několik plodů (ostatně píše o tom i pan Čejka). Pevně věřím, že i letos některé květy a plůdky vydrží. Nu a v řezu k tomu budu moci přihlédnout. Ti co řezali v marci, k tomu nepřihlédnou.
3. Knihy jsou krásná věc a autoři se snaží o problematice napsat co nejvíc, vždyť jsou placení od stránky Pan Sus píše o podprůměrné násadě květních pupenů. To je jen teorie. Prakticky je květních pupenů vždycky dost, akorát ne všechny zdárně odkvetou.
Mimo jiné, v profesionální ovocnářské praxi se od krátkého řezu pro jeho pracnost upouští. . Na praktických stážích na MZLU ve školním sadě v Lednici se současní studenti učí pouze dlouhý řez (alespoň před 3 lety tomu tak bylo ). Já ho ale uznávám dál.
O vyholování psal Ing Čejka správně, ale týkalo se to stromů, které kvůli slabé násadě majitel neřezal. Pokud provedu řez stejně hluboký jako Vy v březnu, akorát s ušetřením nasazených plůdků, budu mít nového dřeva (bez vyholení) stejně, možná jen o pár cm kratší přírůstky.
4. Nechci po Vás řešit můj problém s nevhodně situovaným pozemkem. Řeším ho sám posunutím doby řezu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.56 (?), 10.4.2012 21:31
Ad M.V.:
1.Môj sused vo vinohrade rezal broskyňu ešte skôr- v polovici marca. Rád vám cez fórum pošlem fotografiu jeho správne rezanej broskyne počas sezóny.
2.Podpriemernú násadu kvetných pukov som v súlade s názorom Doc. Ing. Josefa Susa, CSc. videl už viackrát. Napr. vlani bolo v našom regióne iba veľmi málo bohate zakvitnutých broskýň. Tomu odpovedali aj úrody plodov.
3.Študenti sa učia pre prax vo veľkovýsadbách, kde sa sleduje minimalizácia prácnosti. Predpokladám, že diskutujeme o reze broskýň v záhradke? Ostrihať 2-3 stromy je pre mňa pasia a relax, pre vás zrejme námaha.
4.Pokiaľ budete robiť "stejně hluboký řez jako já v březnu" a súčasne budete šetriť konáre s nasadenými plôdikmi, robíte defacto kombinovaný rez (dlhý + krátky), o ktorom píšu v modernej publikácii páni Sus a Nečas. Na rozdiel od vás nepovažujem ich rady za plácanie majúce za cieľ zaplniť knihu (brožúrka je tenká), ale rozumný a stručný návod na pestovanie ovocnín, vychádzajúci z praxe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.38 (?), 11.4.2012 12:31
Ad M.V.:
Pred rokom som písal, že na Záhorí rozkvitajú broskyne (myslel som tým neostrihané) dosť sporadicky. Pozeral som v meste po záhradkách, v dedinách aj vo vinohrade. Čo bolo príčinou neviem, možno studený vlhký rok 2010 s minimom SAT. Kde bolo v korunách stromov málo kvetov, tam bolo aj málo plodov. Takisto aj v mojej záhradke. Vaše tvrdenie "Pan Sus píše o podprůměrné násadě květních pupenů. To je jen teorie. Prakticky je květních pupenů vždycky dost, akorát ne všechny zdárně odkvetou." mi preto nedáva zmysel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|