Rozkvétající broskvoně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
10.4.2012 15:09

Ad Paľo

1+2. Není zdaleka výjimkou, že po jarních mrazech zůstane na stromě jen několik plodů (ostatně píše o tom i pan Čejka). Pevně věřím, že i letos některé květy a plůdky vydrží. Nu a v řezu k tomu budu moci přihlédnout. Ti co řezali v marci, k tomu nepřihlédnou.
3. Knihy jsou krásná věc a autoři se snaží o problematice napsat co nejvíc, vždyť jsou placení od stránky Pan Sus píše o podprůměrné násadě květních pupenů.  To je jen teorie. Prakticky je květních pupenů vždycky dost, akorát ne všechny zdárně odkvetou.
   Mimo jiné, v profesionální ovocnářské praxi se  od krátkého řezu pro jeho pracnost upouští. . Na praktických stážích na MZLU ve školním sadě v Lednici se současní studenti učí pouze dlouhý řez (alespoň před 3 lety tomu tak bylo ). Já ho ale uznávám dál.
   O vyholování psal Ing Čejka správně, ale týkalo se to stromů, které kvůli slabé násadě majitel neřezal. Pokud provedu řez stejně hluboký jako Vy v březnu, akorát s ušetřením nasazených plůdků, budu mít nového dřeva (bez vyholení) stejně, možná jen o pár cm kratší přírůstky.
4. Nechci po Vás řešit můj problém s nevhodně situovaným pozemkem. Řeším ho sám posunutím doby řezu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.47 (?), 10.4.2012 15:06

Tipujem Mirku, že to budú predčasní Zmrzliaci. Alebo myslíte, že Ľadoví muži ešte len prídu?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 10.4.2012 17:26

Nejen že ještě přijdou, ale zdá se mi že chodí i vícekrát nebo se courají po jednom. frown

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.56 (?), 10.4.2012 21:05

U nás na druhom brehu Moravy bolo dnes, Mirku, tiež veterné ale inak teplé a pre prácu v záhradke príjemné počasie. Slnko už má parádnu silu. Ostrihal som 2 vŕby- previslú okrasnú a potom tú klasickú so zlatou lesklou kôrou na letorastoch. Snažím sa ju tvarovať ako na pohľadniciach starej dedinky od Josefa Ladu. Kamarát v Martine mal dnes mínus 6, ale u nás to vyzerá skôr na postupné oteplovanie. Vo štvrtok, cez víkend a najmä v pondelok má výdatnejšie pršať. Na to čakáme, sucho je príšerné. Potom rozkvitne aj Kordia, ktorej puky v pohode prečkali veľkonočný mráz.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 10.4.2012 21:19

Sluníčko svítilo celý den ale vichr byl ledový, ani se mi po práci nechtělo na zahradu. Jako poslední z broskvoní rozkvétá Redhaven, rozkvetla mi rovněž   poprvé třešeň Samba na podnoži G5, jsem zvědavý zda nějaké plody udrží. Pak jsou na řadě hrušně a jabloně...

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 11.4.2012 11:14

Tohle budu muset ostříhat, rve mi to srdce! blush

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.4.2012 14:22

To je "profesionální deformace" zahrádkaře. Místo, aby se kochal krásou rozkvetlého stromu, tak myslí už na pozdější práci s jeho řezem. Mám to také tak. Trochu mně to připomíná slova: Dva vězni se dívají z cely oknem ven, jeden vidí slunce, druhý bláto jen.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.4.2012 15:09

Ad Paľo

1+2. Není zdaleka výjimkou, že po jarních mrazech zůstane na stromě jen několik plodů (ostatně píše o tom i pan Čejka). Pevně věřím, že i letos některé květy a plůdky vydrží. Nu a v řezu k tomu budu moci přihlédnout. Ti co řezali v marci, k tomu nepřihlédnou.
3. Knihy jsou krásná věc a autoři se snaží o problematice napsat co nejvíc, vždyť jsou placení od stránky Pan Sus píše o podprůměrné násadě květních pupenů.  To je jen teorie. Prakticky je květních pupenů vždycky dost, akorát ne všechny zdárně odkvetou.
   Mimo jiné, v profesionální ovocnářské praxi se  od krátkého řezu pro jeho pracnost upouští. . Na praktických stážích na MZLU ve školním sadě v Lednici se současní studenti učí pouze dlouhý řez (alespoň před 3 lety tomu tak bylo ). Já ho ale uznávám dál.
   O vyholování psal Ing Čejka správně, ale týkalo se to stromů, které kvůli slabé násadě majitel neřezal. Pokud provedu řez stejně hluboký jako Vy v březnu, akorát s ušetřením nasazených plůdků, budu mít nového dřeva (bez vyholení) stejně, možná jen o pár cm kratší přírůstky.
4. Nechci po Vás řešit můj problém s nevhodně situovaným pozemkem. Řeším ho sám posunutím doby řezu.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.56 (?), 10.4.2012 21:31

Ad M.V.:

1.Môj sused vo vinohrade rezal broskyňu ešte skôr- v polovici marca. Rád vám cez fórum pošlem fotografiu jeho správne rezanej broskyne počas sezóny. 

2.Podpriemernú násadu kvetných pukov som v súlade s názorom Doc. Ing. Josefa Susa, CSc. videl už viackrát. Napr. vlani bolo v našom regióne iba veľmi málo bohate zakvitnutých broskýň. Tomu odpovedali aj úrody plodov.

3.Študenti sa učia pre prax vo veľkovýsadbách, kde sa sleduje minimalizácia prácnosti. Predpokladám, že diskutujeme o reze broskýň v záhradke? Ostrihať 2-3 stromy je pre mňa pasia a relax, pre vás zrejme námaha.

4.Pokiaľ budete robiť "stejně hluboký řez jako já v březnu" a súčasne budete šetriť konáre s nasadenými plôdikmi, robíte defacto kombinovaný rez (dlhý + krátky), o ktorom píšu v modernej publikácii páni Sus a Nečas. Na rozdiel od vás nepovažujem ich rady za plácanie majúce za cieľ zaplniť knihu (brožúrka je tenká), ale rozumný a stručný návod na pestovanie ovocnín, vychádzajúci z praxe.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 10.4.2012 21:57

Vezmu odzadu.
Ad 4 To máte v podstatě pravdu. Můj řez při malé násadě je jakýsi kombinovaný, ovšem vynuceně kombinovaný. Přizpůsobuje se malé násadě plůdků a ty nezůstanou vždy tam, kde bychom si přáli pro dlouhý či krátký řez
ad 3 S tím, že studenti se učí techniky běžné ve velkovýrobě, máte taky pravdu.  Sám krátký (nebo vynucně kombinovaný)  řez uznávám pro horší polohy za lepší než dlouhý (možná jsem to minule vyjádřil nepřesně).
Ad 2 Podprůměrná násada pupenů může být následkem jejich vymrznutí (což ovlivnit nelze), případně důsledkem špatného řezu či nedostatečné výživy či probírky v minulém roce. To je ovšem pěstitelskou chybou. Pomíjím porušené kořeny, poraněné dřevo, klejotok.
Ad1 Fotky sousedových broskvoní nevypovídají o ničem. Takový argument neberu.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.38 (?), 11.4.2012 12:31

Ad M.V.:

Pred rokom som písal, že na Záhorí rozkvitajú broskyne (myslel som tým neostrihané) dosť sporadicky. Pozeral som v meste po záhradkách, v dedinách aj vo vinohrade. Čo bolo príčinou neviem, možno studený vlhký rok 2010 s minimom SAT. Kde bolo v korunách stromov málo kvetov, tam bolo aj málo plodov. Takisto aj v mojej záhradke. Vaše tvrdenie "Pan Sus píše o podprůměrné násadě květních pupenů.  To je jen teorie. Prakticky je květních pupenů vždycky dost, akorát ne všechny zdárně odkvetou."  mi preto nedáva zmysel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz