Denní maxima 9°C, déšť. Ochadilo se o 20°C. Jistota tu není snad žádný měsíc. Naštěstí těch pár pozdních odrůd stihlo dozrát až do posledních plodů. Je to zajímavé, že Babygold ještě nemáš zralé, to znamená, že by musely zrát až po Tardibelle, nebo ti plody stromek nevyživil. V koruně se mi objeví sem tam větev kde nejdou živiny do plodů, zpožďuje to zrání a snižuje kvalitu podobně jako přeplození. Kdy má zrát tabulkově Babygold a které je to číslo?
Vinohradní červená má velmi výraznou červenou dužinu, oproti Sanguinele - ta není tak sytá. Obě jsou podobné chuti - sladké lahodné i s kyselinkama, mají nezvykle lehkou nahořklost a natrpklost zvláště u nedozrálých plodů... takže musí dozrát dokonce minimálně nad 15% brix, měl jsem i 18% brix co obaleči předčasně nezničili a až ty byly lahodné výborné.
Fairlane - klasická chuť nektarinky - výborná, akorát po obalečích hodně hnije monilia.
Velmi překvapila bělomaska Regina di Londa. První stromek byla záměna, tentokrát to vyšlo, plody jsou velké, voňavé, dužina pevná máslová, sladko kyselkavá, s příchutí snad vanilky a chutí jako byla kdysi na nanukách kyselkavo-sladká poleva bílé čokolády. U bělomasek možná bude platit, že čím pozdnější tím lepší (teda pokud stihne dozrát).
A co je, Petře, ta,,K2" broskva - tu si někde zmiňoval? MH