Broskyne 2024

host - 212.219 (?) 
6.10.2024 13:34

Dozrály velmi pozdní broskve San Gregorio, začaly vybarvovat v půlce září, když přišla ta zima, deště, záplavy a začaly postupně padat. Zrání vychází konec září minimálně RH+75 dní. I tak jsou dobré, od pecky jdou částečně.

Už jsem se ptal, zatím nikdo nenapsal - Máte někdo v zahradě velmi pozdní broskve co zrály obvykle napodzim? Většinou to byly odrůdy zřejmě vyrostlé z pecek bezejmenné odrůdy, menší chlupatější odolné broskve, co zrály i v říjnu že někdy ani nedozrály, většinou to byly bělomasky, u nás je kdysi zahradníci pěstovali, ale už je nemají. Neviděl někdo ty pozdní broskve? Co si vzpomínám byly velmi dobré - aromatické broskvové. MH

San Gregorio
San Gregorio

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.219 (?), 6.10.2024 13:35

Dužina šťavnatá, částečně odlučitelná od pecky. MH

San Gregorio
San Gregorio

host - 114.71 (?), 9.10.2024 10:31

Zdravím,

sousedka měla na zahradě takovou broskvoň, vypěstovanou z pecky, říkala jí "vinohradnické broskve". Pár broskví mně dala a protože mi chutnaly, nechala jsem si pecky, zasadila jsem u sebe na zahradě nyní mám tři stromky 3 nebo 4 roky staré, už nevím přesně. Letos poprvé kvetly a zaplodily. U jednoho bohužel silný vítr ulomil vrchní část koruny s celou násadou (kvůli mrazům zůstaly jen plody na vyšších větvích), takže šanci dozrát měly pouze ze dvou stromků.

Z prvního byly broskve zralé (respektive dost zralé na to, aby je začali likvidovat sršni) ca v půlce září, tak jsem je obrala a nechala dojít doma. Byly menší, žluté, s drsnou chlupatou slupkou, poměrně nevzhledné. Ale velmi dobré, výrazně aromatické a sladké, s broskvovou natrpklostí. Dozrálé šly od pecky odloučit.

Na druhém stromku se tvářily že snad nikdy nedozrajou, byly furt zelené, tvrdé jak šutr. Koncem září konečně začaly malinko žloutnout, sklidila jsem je a nechala dojít doma. Chuť i vzhled byly podobné jako z toho ranějšího - malé, chlupaté, na pohled docela ošklivé, ale velmi aromatické a sladké.

Nutno říct že to byl první rok kdy stromky plodily, takže vzhled a velikost plodů nemusí být konečné. Navíc u nás (okolí Veverské Bítýšky) celý srpen nespadla ani kapka, bylo sucho přímo katastrofální, habry i buky zcela shodily listí, duby uschly, i dřínky mi uschly na stromě. Na zahradě nemám přívod vody, je tzv off grid, takže jsem broskvoním pomohla jen asi 2x zálivkou, ale to samozřejmě nestačilo, plody i tak byly svrasklé, takže ta velikost byla určitě ovlivněná suchem.

Jinak stromky to jsou velmi vitální, mám je na návětrné a pro broskvoně vyloženě blbé lokalitě (500 mnm, severovýchodní svah, výsušná lokalita sousedící s lesem a hlubokou strží, vystavená větrům ze západu, možnost zalívání omezená), ale i tak rostou jako z vody. Vlastně až moc, protože už u dvou mi vítr ulomil horní část koruny, u jedné v minulém roce, u druhé letos. Rostou fakt jako vrba. Proto kadeřavosti samozřejmě odolné nejsou, letos jsem ale postříkala včas.

Já jsem broskvoně nikdy předtím nepěstovala, s Jižní Moravy nepocházím, takže stoprocentně nemůžu říct jestli tohle opravdu jsou "ty správné" vinohradnické broskve.

Jestli je to ale podle popisu to, co hledáte, můžu vám nějaké pecky poslat, mám jich asi 20. Nechala jsem si je spíš na podnože, ale klidně vám je pošlu (platí i dalším zájemcům), podnože si můžu vypěstovat z jakékoliv pecky. Moje pecky každopádně nemůžou být zkřížené s jinou broskvoní, protože zahradu mám izolovanou, ca 500 m za vesnicí, takže moje broskvoně se mohly sprášit tak akorát mezi sebou.

Mail na mě je anezka [tecka] melounova [zavinac] gmail [tecka] com.

host - 212.219 (?), 9.10.2024 20:00

Zdravím Anežku. Díky za reakci. smiley

Podle popisu by se mohlo jednat o ty vinohradnické broskve, měly by být i trochu natrpklé a nahořklé, ale jinak sladké aromatické, vzhled méně atraktivní, malé, málo vybarvující až našedlé... to by odpovídalo. Napsal jsem vám na mail. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 12.253 (?), 15.10.2024 13:21
na jedné z mých broskvoní vykvetlo pàr květů. Walter
květy broskvoní říjen 24
květy broskvoní říjen 24

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky >