Broskyne 2024

host - 212.219 (?)
27.7.2024 22:15

Padají první zralé až přezrálé Fairhaveny - ostrá řízná broskvová chuť, koncentrovaný džus, jsou velké, a taky dost hnijí. Letos jsou méně vybarvené, koruna je přebujelá, letní prosvětlovací řez jsem nedělal.

A několik nektarinek pocházejících ze záměny asi to je Harco, 90% zhnilo tak jako vždy, a ty co přežijí než stačí změknout tak už jsou rozežrané vosama a sršněma... MH

Fairhaven, Asi Harco
Fairhaven, Asi Harco
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.219 (?), 22.7.2024 0:27

Ty barvy nektarinek se nějak náhodně v tomto čase potkaly, ani jsem to nečekal. Může za to i záměna té první nektarinky na fotce - bělomasky, měla zrát původně o měsíc později a nakonec to vypadá že je to taky Super Queen nebo Snow Queen nebo třetí varianta něco,,nového" podobného italského... předpokládám že chutnají ty Queeny stejně - jsou určitě výborné. Superqueen i Snowqueen zmrzla. Vlastně letos zmrzlo vše, a to co plodí jsou buďto květináčovky nebo stromy zachráněné přitopením. U sousedů není nic, nektarinky ani broskve. Jen jedna sousedova broskvoň má z jedné strany u kurníku plody, stačil zřejmě 1°C rozdílu který rozhodl. Petře tak nezbyde než po RH a Harbritech vyrazit na nákupy španělských dovozovek, tak už to praktikuju celá léta, s jabkama už je jasné, že se budou na zimu opět nakupovat, tu trochu co nezmrzla tak podle očekávání sebral čert (obaleč) v letos rekordním čase. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 22.7.2024 10:22

Zdravím pana MH. Je divné, že mně tady přežily právě Super Queen a Snow Queen, které rozkvétají nejdříve. Plody Snow Queen ovšem zcela pohltila moniliová hniloba ještě za zelena, takže radost byla předčasná. Přežily plody i na jiných nektarinkách třeba na Venusu, SRG, ovšem ty nejsou na podnožích GF-677 nebo Adesoto, takže moc dlouho nevydrží. Ale je to úspěch, když ty kalifornské odrůdy typu Royal Glory, ale i jiné např. Sunhaven zmrzly komplet. Pokud jde o odlučitelnost dužniny od pecky, Martine, tak při uspíšené vegetaci a tím pádem předčasném dozrávání, nejdou RH od pecky nikdy. Jak je vidět na fotce, tak rozkrojený plod jsem musel hodně kroutit, abych oddělil obě poloviny. Harbrite jde o něco lépe. Ještě bych dodal, že si marně vzpomínám, která odrůda má v každém roce nejstabilnější chuť. Bývalo to Flamingo, když byl strom v dobré kondici. Z původního stromu vyrazil k mému velkému překvapení ze starého dřeva sice nový obrost, ale je už dost chlorotický a minulý rok byly plody tak trochu jalové.

host - 212.219 (?), 22.7.2024 16:30

O Flamengu jsem četl, že dává vyrovnané plody. Redhaven možná tak dokonalý není, ale taky má téměř všechny plody i při přeplození stále v,,jedlé kvalitě". Ty první Redhaveny byly nejlepší. Teď jsem obral druhou třetinu, už je o něco slabší chuti ale pořád dobré.

Ta teorie o předčasném dozrání a neodlučitelnosti pecek logiku sice dává, ale ve skutečnosti o předčasné dozrání asi nepůjde. Redhaven má normálně zrát max. v půlce července, to jen u nás je taková anomálie že zraje o 3-4 týdny později (v srpnu). Letos je to zrání tedy o něco blíže k normálnosti podle tabulek. MH

Redhaven další obrání
Redhaven další obrání

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 22.7.2024 18:31

Redhaven má normálně zrát max. v půlce července, to jen u nás je taková anomálie...

Redhaven má normálně zrát v srpnu

Redhaven pomologie 1978
Redhaven pomologie 1978
Redhaven pomologir 2013
Redhaven pomologir 2013

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 237.163 (?), 22.7.2024 20:48

Nádhera, Martine. Za tolik broskví by mně u nás doma "utrhali ruce", jak se říká. Já mám pár mrzáků a jsem rád, že vůbec nějakou broskev ochutnám. Jsou dobré, jen kdyby jich bylo víc. Vyfotil jsem další dva rozkrojené plody. RH šel od pecky už lépe. Harbrite jsem vždycky chválil, ovšem je to buď odrůda nedoceněná, nebo neosvědčená (vyšší polohy). Těžko říct, protože po počátečním "vzestupu" nastal naopak "útlum" popularity. Na ponechaných příliš mnoho plodů byl v kvalitě největším přeborníkem starý strom Flaminga.

Harbrite
Harbrite
RH
RH

host - 212.219 (?), 22.7.2024 22:16

Ano, tak v československu Redhaven vždy zrál v srpnu. Když si dám třeba firmu Battistini, tak pro oblast severní itálie zraje v půlce července. Pro střední itálii se uvádí zrání začátek července, že by díky dřívějšímu zrání italové měli pecky zcela neodlučitelné, to asi ne.

Pro srovnání by byl zajímavý termín zrání z toho Michiganu odkud RedHaven pochází.

Je nějak možné, že nynější Redhaven není ten samý co se množil před x lety? Opakovaným roubováním (očkováním)  ve školkách by snad nemělo docházet ke změnám odrůdy, nebo vznikají nějaké odchylky mutace?

Už jsem taky narazil na více odrůd, které mají za názvem ještě dodatek, např. u odrůdy O"Henry má Battistini O"Henry Mercil... takže asi je v oběhu více typů.

Petře s popularitou to je i tak, že kdo má místo na jednu dvě tři broskve, tak vezme asi ten Redhaven... u nás v zahradnictví ani nic jiného není, Redhaven, Sunhaven, Harbinger, Modřinka, někde i nadstandard Cresthaven... a věřte nebo ne, i v tomto sortimentu nasekaly záměny. MH smiley

Severní italie - Redhaven
Severní italie - Redhaven

host - 212.219 (?), 25.7.2024 13:09

Ještě nějaké maso - bílé/žluté z květináčů, všechny jsou velké výborné, žádná jalovina.

Škoda, že se letos neozval pán co pěstuje meruňky v Lodžii.smiley MH

Nektariny
Nektariny

host - 212.219 (?), 27.7.2024 22:15

Padají první zralé až přezrálé Fairhaveny - ostrá řízná broskvová chuť, koncentrovaný džus, jsou velké, a taky dost hnijí. Letos jsou méně vybarvené, koruna je přebujelá, letní prosvětlovací řez jsem nedělal.

A několik nektarinek pocházejících ze záměny asi to je Harco, 90% zhnilo tak jako vždy, a ty co přežijí než stačí změknout tak už jsou rozežrané vosama a sršněma... MH

Fairhaven, Asi Harco
Fairhaven, Asi Harco

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.7.2024 12:58

Zdravím pana MH. Letos sebevětší plod Redhavenu nepředstihne v chuti Harbrite. Ten má jakoby koncentrovanější, broskvovější říz. Snad je i o něco sladší.

Redhaven
Redhaven
Redhaven
Redhaven
Harbrite
Harbrite
Redhaven
Redhaven
Redhaven nahoře, Harbrite dole
Redhaven nahoře, Harbrite dole

host - 212.219 (?), 30.7.2024 14:29

Možná kdybys měl Redahevnů víc, tak by se našly lepší. U mě RH nezklamal ani přeplozený, 90% bylo plodů průměrné dobré chuti. MH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika