Broskyne 2024
|
|
 |
 |
host - 212.219 (?) 10.7.2024 21:53
SunHaveny už jsou zralé, moc jich není, havěti na nich plno, dal jsem lapák z PET flašky do koruny, za chvíli chycené první sršně, vosy, mouchy. Moniliová hniloba u této odrůdy je extrémní, beru co nejrychleji ty nahryzané a vyhazuju zhnité nejvíc z obalečů, chuť většiny plodů je výborná osvěžující kyselinky, sem tam i nějaká jalovina chutě u některého plodu. Dnes je to velmi choulostivá odrůda - hmyz, hnití. Redhaven se zdá o něco méně lákavý na hmyz a hnití, ten ještě není zralý, jen ojedinělý první zralý plod RH už jsem okoštoval. MH
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 207.58 (?), 3.7.2024 16:00
Oprava bělomasá Benedicte ať žijí automatické opravy a česká diakritika
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 3.7.2024 17:13
Broskve v přebytku je nejlepší zavařit do běžných 720ml sklenic co se používají na okurky. Celé půlky broskví se ve velkém hrnci zahřejí na 90°C... začátek bublání, opratrně se promíchají aby se prohřál celý objem hrnce a lehce aby se velké kusy broskví zbytečně nerozmačkaly, naplní se naběračkou do sklenic, otočí víčkem dolů - sterilizuje se tak teplem víčko. To je všechno. Samozřejmě čím lepší a sladší broskve se použijí, tím lepší je chuťovka. Odzkoušený mám Sunhaven s 11% cukernatostí a bez problému je to v zimě broskvová lahůdka. Pozdnější broskve sladší jsou ještě lepší - Fairhaven. Předražené přesnídávky z cukru nadstavené jabkama v pidiskleničkách ať se jdou bodnout. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 118.220 (?), 4.7.2024 21:18
Pane MH, zeptám se - ty broskve v hrnci už nedoslazujete? Jen je prostě ohřejete a pak je žufánkem naberete do sklenic?
Děkuju za info.
M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 4.7.2024 23:22
Přídavek cukru není třeba, vydrží minimálně 1-2 roky jako kompoty. Plody musí být co nejvíc dozrálé a měkké jako při jezení těch nejlepších broskví přímo ze stromu u kterých uděláte,,hmmm ty jsou dobré" - některé půlky / čtvrtky se po ohřevu trochu rozpadnou a pustí šťávu, takže se to pak dá v hrnci míchat jak začnou bublat. Předčasně utržené jen zbarvené ještě tužší broskve jak se běžně zavařují tak to fungovat nebude. Prostě je to delikatesa a na to musí být použity broskve té nejlepší nadprůměrné kvality.
Možná zkusit malou sklenici a druhý den po vychladnutí ochutnat jaké jsou.
Třeba u meruněk (Velkopavlovické) je při zavařování jen takovýmto ohřevem v hrnci problém, že po zavaření zesílí kyselina a po měsících ještě dále zesiluje... chtělo by to jinou sladkou odrůdu meruňky bez kyselosti - není u nás dostupná. Broskve ohřevem chuť nemění. Úplně stejně se dají zavařit sladší zralé měkké švestky (nejlepší odrůda Domácí), půlky se úplně stejně ohřejí na 90°C nebo i krátce povaří a naplní do sklenic. V zimě když se sklenice takových švestek otevře, vyleze švestkově-povidlová vůně po místnosti, většina půlek drží - dají se použít na pečení, jsou chuťově jak ze stromu to je vůně. Narozdíl od těch mražených - naprostý hnus, švestky z mrazáku hnědé, rozplizlé jak mokrý hadr, bez vůně, jsou nakyslé a sladkost jakoby zmizí... to je tak na kompost... mrazák likvidátor ovoce. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 4.7.2024 23:38
Otevřel jsem sklenici - 1 rok staré zavařené kusy - půlky/čtvrtky/odřezky Fairhaven. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.39 (?), 4.7.2024 7:23
Lednička speciálně na ovoce, zeleninu nebo houby není špatný nápad. Bylo by zajímavé, jaké jsou náklady na skladování: pořizovací cena ledničky : životnost ledničky, cena El. Energie za rok. Musí být také prostor na připojení další ledničky. Ale asi lepší, než vše zavařovat nebo vyhazovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.219 (?), 10.7.2024 21:53
SunHaveny už jsou zralé, moc jich není, havěti na nich plno, dal jsem lapák z PET flašky do koruny, za chvíli chycené první sršně, vosy, mouchy. Moniliová hniloba u této odrůdy je extrémní, beru co nejrychleji ty nahryzané a vyhazuju zhnité nejvíc z obalečů, chuť většiny plodů je výborná osvěžující kyselinky, sem tam i nějaká jalovina chutě u některého plodu. Dnes je to velmi choulostivá odrůda - hmyz, hnití. Redhaven se zdá o něco méně lákavý na hmyz a hnití, ten ještě není zralý, jen ojedinělý první zralý plod RH už jsem okoštoval. MH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|