Přídavek cukru není třeba, vydrží minimálně 1-2 roky jako kompoty. Plody musí být co nejvíc dozrálé a měkké jako při jezení těch nejlepších broskví přímo ze stromu u kterých uděláte,,hmmm ty jsou dobré" - některé půlky / čtvrtky se po ohřevu trochu rozpadnou a pustí šťávu, takže se to pak dá v hrnci míchat jak začnou bublat. Předčasně utržené jen zbarvené ještě tužší broskve jak se běžně zavařují tak to fungovat nebude. Prostě je to delikatesa a na to musí být použity broskve té nejlepší nadprůměrné kvality.
Možná zkusit malou sklenici a druhý den po vychladnutí ochutnat jaké jsou.
Třeba u meruněk (Velkopavlovické) je při zavařování jen takovýmto ohřevem v hrnci problém, že po zavaření zesílí kyselina a po měsících ještě dále zesiluje... chtělo by to jinou sladkou odrůdu meruňky bez kyselosti - není u nás dostupná. Broskve ohřevem chuť nemění. Úplně stejně se dají zavařit sladší zralé měkké švestky (nejlepší odrůda Domácí), půlky se úplně stejně ohřejí na 90°C nebo i krátce povaří a naplní do sklenic. V zimě když se sklenice takových švestek otevře, vyleze švestkově-povidlová vůně po místnosti, většina půlek drží - dají se použít na pečení, jsou chuťově jak ze stromu to je vůně. Narozdíl od těch mražených - naprostý hnus, švestky z mrazáku hnědé, rozplizlé jak mokrý hadr, bez vůně, jsou nakyslé a sladkost jakoby zmizí... to je tak na kompost... mrazák likvidátor ovoce. MH