Broskvoně 2025
|
|
 |
 |
walter. - Diamantový Zahrádkář (2153) - 168.103 (?) 9.4.2025 15:27
Nojo, teď jste mě dostal, pane PP. Vždyť já to asi ani nebudu umět popsat. Při pozdně letním řezu, u pozdních odrůd je to až po sklizni, odstraním zasychající vyplozené větve, odstraním silné letorosty, které v průběhu sezóny stihly začít tvořit postranní obrost, částečně odstraním letorosty jdoucí dovnitř koruny a zkrátím letorosty na 7-12 pupenů. Na jaře odstraním zaschlě dřevo a zkracuji větve, které mají jen listové pupeny a nebudou tedy plodit. Při začátku vybarvování plodů udělám prosvětlovací řez, aby se k úrodě dostalo více slunce. To je asi všechno. Nevím, jestli je to jasné, lépe to asi popsat neumím. No, sadaři by asi řekli, že to dělám špatně, ale já nepotřebuji nějakou nadúrodu a nechci na stromky lézt po štaflích, taky ani stromky nemůžu nechat růst příliš do stran, když je mám od sebe 2 metry.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2153) - 168.103 (?), 7.4.2025 14:02
Tak snad se Vám z toho bude něco hodit. Broskvoně mají při jarním řezu po odkvětu (aktuálně doporučovaný řez) tendenci vytahovat se do výšky. V takovém případě velmi rychle mizí plodonosné dřevo v dolních partiích stromku a zároveň se u broskvoní na starém dřevě velmi nerada probouzí spící očka, jejichž letorosty by se daly využít ke zmlazení a snížení vytáhlé koruny směrem dolů. Tak už mnoho pěstitelů seřezalo vysokou korunu s dlouhými tenkými větvemi, o které ani nelze opřít žebřík, doufajíc, že stromek vyrazí ze spících oček stejně, jako je tomu třeba u jabloní a nevyrazilo očko žádné. Já se snažím držet nízký tvar co nejdéle, samozřejmě očekávám, že postupně (stromky mám od sebe vzdálené jen 1,8m a mají tak jen omezené množství prostoru do stran) stromky polezou vzhůru, ale to se zatím nestalo, každoroční úroda tlačí větve k zemi a stromky mají zatím vespod i dost náhradních letorostů na připadné výměnu plodonosného dřeva uvnitř koruny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (324) - 210.156 (?), 7.4.2025 15:11
Diky Waltre. ja se snazim rezat podle pana urbanka, urcite znate. rezat az v zari mi prijde, i kdyz jsem nezkuseny, pozde, moje stromky maji totiz obrovke prirustky, jak jsem u potoka tak i dostatek vody, tedy letos budu rezat jeste vic v lete dle vasi rady pro zpomalemi rustu a klidne i s pripadnymi, doufam, plody, aby slunce mohlo na nizsi vetve prubezne. Zrejme tedy stihnou zastinene letorosty jeste v zari zalozit kvetni pupeny.To se neda nic delat, doufam tedy ze probirka bude nutna:)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 206.230 (?), 8.4.2025 15:27
Super nabídka, prosím o spojení na vás (mail nebo telefon) abychom neplevelili toto forum. Děkuji P. polifka@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2153) - 168.103 (?), 9.4.2025 15:27
Nojo, teď jste mě dostal, pane PP. Vždyť já to asi ani nebudu umět popsat. Při pozdně letním řezu, u pozdních odrůd je to až po sklizni, odstraním zasychající vyplozené větve, odstraním silné letorosty, které v průběhu sezóny stihly začít tvořit postranní obrost, částečně odstraním letorosty jdoucí dovnitř koruny a zkrátím letorosty na 7-12 pupenů. Na jaře odstraním zaschlě dřevo a zkracuji větve, které mají jen listové pupeny a nebudou tedy plodit. Při začátku vybarvování plodů udělám prosvětlovací řez, aby se k úrodě dostalo více slunce. To je asi všechno. Nevím, jestli je to jasné, lépe to asi popsat neumím. No, sadaři by asi řekli, že to dělám špatně, ale já nepotřebuji nějakou nadúrodu a nechci na stromky lézt po štaflích, taky ani stromky nemůžu nechat růst příliš do stran, když je mám od sebe 2 metry.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10511) - 70.240 (?), 11.4.2025 13:35
Nejen pro PP sem dávám znovu odkaz na známá videa ohledně řezu broskvoní. Moc pěkně znázorněné. Například i rozdíl mezi krátkým a dlouhým řezem, probírka plodů, závlaha, letní řez atd..
https://www.youtube.com/watch?v=HeRHofu3hzo&list=PLhRJFJLE2HQBsQ94tOYRchRVfncGHghPv
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|