Broskvoně 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2143) - 168.103 (?)
7.4.2025 14:02
Tak snad se Vám z toho bude něco hodit. Broskvoně mají při jarním řezu po odkvětu (aktuálně doporučovaný řez) tendenci vytahovat se do výšky. V takovém případě velmi rychle mizí plodonosné dřevo v dolních partiích stromku a zároveň se u broskvoní na starém dřevě velmi nerada probouzí spící očka, jejichž letorosty by se daly využít ke zmlazení a snížení vytáhlé koruny směrem dolů. Tak už mnoho pěstitelů seřezalo vysokou korunu s dlouhými tenkými větvemi, o které ani nelze opřít žebřík, doufajíc, že stromek vyrazí ze spících oček stejně, jako je tomu třeba u jabloní a nevyrazilo očko žádné. Já se snažím držet nízký tvar co nejdéle, samozřejmě očekávám, že postupně (stromky mám od sebe vzdálené jen 1,8m a mají tak jen omezené množství prostoru do stran) stromky polezou vzhůru, ale to se zatím nestalo, každoroční úroda tlačí větve k zemi a stromky mají zatím vespod i dost náhradních letorostů na připadné výměnu plodonosného dřeva uvnitř koruny.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (316) - 158.138 (?), 7.4.2025 12:56
Děkuji za vyčerpávající informace.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2143) - 168.103 (?), 7.4.2025 14:02
Tak snad se Vám z toho bude něco hodit. Broskvoně mají při jarním řezu po odkvětu (aktuálně doporučovaný řez) tendenci vytahovat se do výšky. V takovém případě velmi rychle mizí plodonosné dřevo v dolních partiích stromku a zároveň se u broskvoní na starém dřevě velmi nerada probouzí spící očka, jejichž letorosty by se daly využít ke zmlazení a snížení vytáhlé koruny směrem dolů. Tak už mnoho pěstitelů seřezalo vysokou korunu s dlouhými tenkými větvemi, o které ani nelze opřít žebřík, doufajíc, že stromek vyrazí ze spících oček stejně, jako je tomu třeba u jabloní a nevyrazilo očko žádné. Já se snažím držet nízký tvar co nejdéle, samozřejmě očekávám, že postupně (stromky mám od sebe vzdálené jen 1,8m a mají tak jen omezené množství prostoru do stran) stromky polezou vzhůru, ale to se zatím nestalo, každoroční úroda tlačí větve k zemi a stromky mají zatím vespod i dost náhradních letorostů na připadné výměnu plodonosného dřeva uvnitř koruny.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (316) - 210.156 (?), 7.4.2025 15:11

Diky Waltre. ja se snazim rezat podle pana urbanka, urcite znate. rezat az v zari mi prijde, i kdyz jsem nezkuseny, pozde, moje stromky maji totiz obrovke prirustky, jak jsem u potoka tak i dostatek vody, tedy letos budu rezat jeste vic v lete dle vasi rady pro zpomalemi rustu a klidne i s pripadnymi, doufam, plody, aby slunce mohlo na nizsi vetve prubezne. Zrejme tedy stihnou zastinene letorosty jeste v zari zalozit kvetni pupeny.To se neda nic delat, doufam tedy ze probirka bude nutna:)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10498) - 70.240 (?), 8.4.2025 11:32

Pane z Pardubic, pokud by jste měl chuť si něco naočkovat, tak můžu v létě dodat nějaké výhony. 

host - 112.83 (?), 6.4.2025 20:08

Díky za reakci, ale jsou to květové pupeny - na broskovi pěkně kulaté oproti špičatým listovým. Omlouvám se, měl jsem o víkendu spoustu práce a fotky nepřidám. Ale jak píšete, můžou to být záměny. JA

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10498) - 70.240 (?), 6.4.2025 20:42

Pane JA, teď nevím, jestli jste tím "kousek od vás" myslel mě nebo MilošeK. Mám dvě RH a kvetou. Sousedův RH +  naočkované letorosty z jeho stromu na mém očkovacím oplégru mají květy ještě zavřené. Údajně jsou to všechno RH. Zrají i ve stejnou dobu.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (316) - 158.138 (?), 6.4.2025 21:06
Zajímavé

host - 84.59 (?), 7.4.2025 8:38

Omlouvám jsem tady většinou jen pasivní čtenář a příspěvek jsem asi špatně zařadil. Reagoval jsem na pana MIlošeK, který psal o broskovoních ve Zbiroze. Zahradu mám kousek od Zbiroha a zajímalo mě, jak jsou na tom broskvoně na druhé straně kopce. Stav vegetace v Pardubicích ve 230mnm a ve Zbiroze ve 450 mnm bude výrazně odlišný. JA

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10498) - 70.240 (?), 7.4.2025 12:16

V pohodě, pane JA. Myslím, že není špatné najít ve Zbiroze nového kamaráda v podobě MilošeK. Máte to tam jistě moc pěkné, pánové. yes

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz