Broskve 2023

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?)
12.7.2023 15:59

úroda na 7letém Springcrestu na GF677. Walter

Broskve 2023
Broskve 2023

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 14:29

Nepatrně zaměklé Springcresty jsou výborné (broskvový navinule sladký říz). Je jich málo, takže nejsou fádní. V minulosti tolik pecek prasklých nebylo, podle mě je to tím, že ovoce zraje díky oteplování dříve a pecky se nestačí dobře vyvinout. Nebo je to nedostatkem nějakého minerálu, protože občasné prasklé pecky jsou i u pozdnějších odrůd. Co se týče kvetení, tak Springcrest, Maycrest a nektarinky s miskovitými květy kvetou nejdříve. Proto je Springcrest důkladně probraný mrazem. Maycrest nemá vůbec plody a Sagittaria také ne. Raně kvetoucí SRG a Venus plody mají. Překvapila ta nektarinka Alice Cool, která má u země tolik plodů. Pokud jde o příspěvky s fotkami, Martine, tak nezbývá, než ke každému takovému příspěvku s fotkou "připojit reakci" bez fotky a upozornit tak na něj. Na ten Orangered se podívám. Vůbec o tom nevím a ostatní zřejmě taky ne. Ještě bych dodal, že ta tvoje Františka překvapuje, že nezmrzla.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 5.7.2023 14:39

poměry kyselin neznám, ale chuť Springcresatu velmi příjemně navinulá, myslím si, že je to nejchutnější z toho, co mám, chutnější, než Earliglo, FMIII, Redhaven, Cresthaven. Letos překvapivě velmi slušná úroda, ovšem nejvíc je toho na semenáčích, které jsem rouboval a očkoval, tam jsem dělal i probírku na GF677 je toho méně, ale zase jsou plody velké. FMIII o 3 metry dál nemá skoro nic, přitom FMIII kvetla o týden později, ale omrzlých květů měla více.Z toho mi vyplývá, že v květu je méně odolná, než Springcrest. K vkládání fotek: V několika mailech jsem redakci vysvětlil, jak to zatím funguje a byl jsem ubezpečený, že stav v nejkratší možné době napraví. Přidávám fotky svých Springcrestů, zatím jsem utrhl jen asi 10 plodů, ale taky už 3 s monilií. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 5.7.2023 14:41

Springcresty 5.7.2023. Walter

Springcrest
Springcrest

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.7.2023 17:07

FM3 i přes totální kadeřavost plody udržela a má jich víc než Springcrest. Co se ještě ukazuje jako málo odolné vůči mrazu v květu jsou miskovité květy velmi pozdních tvrdek Babygold a Harbel. Ani jedna nemá žádný plod. Máte pravdu, pane von Waltře, že FM3 kvete o dost později než Springcrest a spol.

host - 213.137 (?), 6.7.2023 21:53

Zkusil jsem další větší plod broskve Francoise, už měknul, mravenci vykousaly díru takže jim chutnal. A fakt že jo, tentokrát lépe odbouraná kyselina, a lepší cukernatost 12% Brix, chuť vyvážená a broskvová, velmi šťavnatá osvěžující, na ranou broskev výborná. yesBroskve Francoise taky krásně voní vanilkovou vůní. Pecka uvnitř byla tentokrát neporušená. Doba zrání kopíruje přesně Leskoru. Ty Springresty by mohly být chutí snad podobné. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.7.2023 20:40

Jediným zdejším aktivním broskvařům, pánům MH a Waltrovi blahopřeji k pěstitelským úspěchům. Springcresty jsou opravdu výborné, ale tady je jich málo. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 12.7.2023 15:57

Děkuji a i já vám přeji, ať aspoň něco sklidíte. No, zajímavé pro mě je, že ovoce Springcrestu na GF677 vybarvuje a zraje asi o týden později, než na mladších stromcích naroubovaných na semenáčcích z vyklíčených pecek. Celkově bude i dost plodů z 3 Redhavenů a 2 Cresthavenů. Slabší úroda bude z FMIII a s Earliglo se loučím. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 12.7.2023 15:59

úroda na 7letém Springcrestu na GF677. Walter

Broskve 2023
Broskve 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.7.2023 16:42

Dozrává SUGAR TIME, SPRINGBELLE, FAVORITA MORETTINI 3, SPRING LADY. Fotky jsem vložil pro přehlednost do jednotlivých vláken s názvy odrůd. Komentář je u všech odrůd stejný. Liší se jen u FM3 mnohem lepší odolností k mrazu v květu. Kadeřavost u všech silná kromě Spring Lady. Naklobnutý plod Sugar Time sladký, i když stále tvrdý. Pravděpodobně je možné takto tvrdé plody již kompletně sklidit. To byl nejspíš hlavní záměr šlechtění takových odrůd. Sklízet tvrdé a tím pádem dochází ke zlepšení skladovatelnosti a přepravy na větší vzdálenost. Ještě bych dodal, že i přes silnou kadeřavost nedošlo nikde ke shazování plodů.

host - 168.103 (?), 12.7.2023 18:21
Sklizeň Springcrestu. Walter
 Broskve
Broskve
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024