Broskve 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?) 
24.6.2023 9:36

A jak je na tom váš Springcrest, pane Waltře, a co francouzská Františka, Martine?

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 24.6.2023 12:35

Springcrest se mi uchytil na podnoži, takže ještě bude v létě další pokus o přiočkování do koruny. V koruně se přijala Primissima delbard, údajně taky nejranější.

Francoise stromek osluněný plod je dost vybarvený, ale zatím tvrdý, tabulkově má zrát s Leskorou podobně jako sagittaria, což předběžně odpovídá, Springcrest by měl být pár dní po nich asi až po Leskoře? MH

Francoise osluněný
Francoise osluněný

host - 213.137 (?), 24.6.2023 12:36

Francoise přistíněné + některé plody jsou zakrslé asi špatně opylené po mrazech. MH

Francoise
Francoise

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.6.2023 14:21

Nádhera. Nemáš taky ten Springcrest pro porovnání? Letos je to poprvé, co Springcrest tady u mě překonává Harbinger v plodnosti i odolnosti ke kadeřavosti. Ale s tou Františkou to je výhra, Martine, když ani nezmrzla. 

host - 213.137 (?), 24.6.2023 15:11

Bohužel v koruně se ty očka broskvoní špatně přijímají nebo srostou pěkně ale v zimě vymrznou. Springcrest mi roste na podnoži, než z něho bude stromek a jestli zaplodí to potrvá, navíc u domu do lepších podmínek už se nové stromky nevejdou, proto se snažím ty zajímavé odrůdy přiočkovávat do koruny, meruňky, broskve, vpodstatě na přesrok kvetou když se uchytí. Věřím že Springcrest je výborná odrůda, už podle toho jak si ji oblíbil a množil pan Walter.

Přiočkovaná Francoise v koruně zmrzla, ten stromek na foto byl při mrazech zakrytý zvrchu jen slunečníkem s netkankou, zdola a zboku nekrytý - tzv. zvon který působil jen proti vyzařovacímu mrazu, mráz teploměrový byl pod zvonem stejný jak venku. Přežilo tímto na Francoise hodně květů i plůdku, ale pak byl velký propad asi neopylené, těch několik rostoucích zůstalo. Kvetení Františky je dřívější než u Havenů, takže náchylnost na zmrzání o něco větší + 1x signum proti monilii do květu nutný, Haveny nestříkám. Na kadeřavost se jeví Francoise velmi odolný, žádný kadeřavý list i ten přiočkovaný do koruny kde byla jen 2x měď, Haveny dopadly s kadeřavostí špatně. Nejhorší na kadeřavost letos sagittaria, vymrzla nemá ani jeden plod, a Ohenry a nějaká broskva Royal komplet kadeřavé, přiočkované O henry rostou aspoň na čumendu 2 plody.  MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 24.6.2023 16:00

všechno je letos pozdější, i Springcrest. Dnešní foto. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 24.6.2023 16:02

Springcrest. W.

Broskve 2023
Broskve 2023

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.6.2023 20:58

Takovou plantáž Springcrestů nemám, a můžu jen litovat, že spadly nakonec ty dva plůdky Sagittarie. To je velká škoda. Velice jsem si oblíbil broskvoň Jayhaven, snad ještě nějaký čas vydrží. Všimněte si, jak mají plody jednu polovinu plodu větší než druhou. Objevil jsem na ní i úvodní letošní činnost obaleče východního a to na výhonech.

Jayhaven
Jayhaven
Jayhaven
Jayhaven
škůdce obaleč východní zastavil růst výhonu
škůdce obaleč východní zastavil růst výhonu

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.6.2023 0:47

Davide, u těch broskví pomrzly Sugar Time, Royal Mayestic, Springbelle, Harbinger, Springcrest. Ovšem něco mají, Sugar Time to možná ještě shodí, protože začal pozdě obrůstat po totální kadeřavosti. Spring Lady a Royal Glory celkem obstály. Zajímala by mě ta broskvoň Princess, jestli vůbec nějaká taková existuje. Je z Klivie BA. Je tady jistá podobnost se Symphonií nebo E, Lady. Plodů má dost. Jsem zvědavý, jestli pro budoucnost zachráníte ten Jayhaven. Ten můj žádné příznaky nemá, pouze a jenom část stromku na jaře nevyrašila. Neznám na kadeřavost odolnější žlutomasou broskvoň. To je naprostá rarita. I kvalita plodů je vysoká. Proč už není dávno v prodeji, to nechápu. Snad kvůli těm bakteriózám. Ovšem odumírání pupenů jsem si na ní nevšiml.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.7.2023 15:29

Jak jste na tom se Springcrestem, pane Jakube? A Františka, Martine?

Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
Springcrest
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024