![](/obrazky/bod.gif) |
Najchutnejšia odroda zemiakov - vraný typ A
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2809) - 208.138 (?) 9.1.2024 21:26
Ano, jablka produkují etylén, který urychluje například proces zrání u zelených rajčat v krabici. Nejspíš tedy urychlí i klíčení brambor.
Ovšem já je s jablky neskladuji, a přesto mi klíčí. Protože nedokážu dodržet teplotu mezi těmi 3 a cca 6°C. Ve dvou stupních pak už pomalu sládnou. Ovšem s radostí jsem dnes zjistil, že moje super A brambory téměř bez škrobu, ač strávily několik dní v promrzlé garáži s teplotami kolem nuly, nezesládly. Ale když ještě bylo teplo, mírně tam naklíčily. Čert to vem, klíčky ulámu a ta trocha jedu mne nezabije. Jenže jsem je musel vzít a uložit do místnosti, kde je nyní cca 11°C. Takže počítám, že se klíčení zrychlí i bez jablek.
S klíčením brambor na sadbu je to tak, že pokud klíčí ve tmě, vyrůstají dlouhé slabé stonky, proto se po určité době přesunují na světlo, takže začnou růst spíš kořínky a stonky zesílí. Loni jsem je nechal (z nutnosti) takhle klíčit dva měsíce. Nejdřív ve tmě, po 14 dnech pak na světle. Vyvinuly až 10 cm kořínky. Měl jsem obavy, že už to nedají. Chytly se bez problémů.
Milan HP
Tak teď jsem si přečetl pozorně vaši formulaci: "pokud nechcete aby vám klicily brambory, tak je skladujte s jablky". Čili je to obráceně? Etylén jako inhibitor?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 146.107 (?), 6.12.2023 7:26
Jak víme, jak jste hnojil? Protože jste to tu ve svém předchozím příspěvku sám popsal. Už ani nevíte, co nám říkáte? Jak víte, že váš subjektivní pocit škrobovatosti souvisí s hnojením draslíkem, a ne s počasím, s množstvím vody a živin v zemi, se stupněm vyzrání hlíz? Vytvořil jste si jednu z vašich dalších hypotéz, na které umanutě trváte. A co je nejhorší, nejste ochoten k diskuzi, která kde jinde než tady by měla probíhat? Místo argumentční konfrontace utečete se slovy nechte to na pokoji, nic se mnou nehne. Nehne s vámi ani to, že s vámi nesouhlasí nikdo, kdo brambory pěstuje.
Kdyby vás zajímala fakta, tak pravdou je přesný opak toho, než co tu bájíte:
Draslík patří k nejdůležitějším kationtům nejen z hlediska obsahu K v rostlinných tkáních, ale i ve vztahu k jeho fyziologickým a biologickým funkcím. Ovlivňuje polymeraci sacharidů a to vysvětluje jeho vysokou spotřebu u brambor. Při dobrém zásobování brambor K se zvyšuje odolnost rostlin proti nízkým teplotám a suchu, jeho nedostatek vede k poruchám v růstu trsů, k předčasnému ukončení vegetace, k modrání, šednutí až černání dužniny hlíz. Byla zaznamenána tendence příznivého vlivu K na velikost hlíz, na snížení jejich mechanického poškození (slupky i dužniny), rozváření, moučnatosti a omezení intenzity černání hlíz po uvaření. Intenzita zbarvení hlíz za syrova je ovlivněna příjmem K z půdy i hnojením draselnými hnojivy, protože hlízy s obsahem K pod 2% v sušině jsou většinou náchylné k nežádoucím barevným změnám. Při obsahu K nad 2,5% již nebyly pozorovány žádné změny v zabarvení. K pozitivům patří i snížení obsahu redukujících cukrů, opačně problémy zejména při vysoké zásobě K v půdě (nadměrných dávkách průmyslových hnojiv) působí snižování obsahu sušiny a škrobu v hlízách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2809) - 208.138 (?), 6.12.2023 10:51
"Ovlivňuje polymeraci sacharidů" V tom je ten klíč. A zdá se mi, že to odporuje tomu, že snižuje rozvařivost a močnatost. Žádné barevné změny se neprojevily a ani jiné "poruchy".
Příští rok si vypěstuji brambory stejnou metodou. Dám vědět.
A teď už mě přestaňte mlátit.
Milan HP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 214.246 (?), 5.12.2023 19:15
Já sazim brambory už hodně dlouho. Nepamatuju ze bych měl nekdy velké až nadprůměrné brambory, že by se mi rozvařely, že bych z nich nemohl udělat kaši. Prostě stále léta mám univerzální AB BA. Nemám moc potřebu shánět přesně výlučně jen typ A nebo C.Hnojim jen kompostem.Občas se stane že dostanu houby, rybu a zase oplatim bramborem. Léta dozadu jsem slychaval chválu na dobrou chuť našich brambor.Kdyz si to spojím, co píše Milan HP, tak proč bych mu nevěřil. Píše dobře. To samé s tím hnojenim na sníh. Já si přečtu, že na podzim s orbou hnůj a na jaře před sadbou brambor nějaké to NPK??.Ale když pan KUKY napíše co se vyplaví a co zůstane a vlastně se to neodplavi tak proč ne. Vždyť o nic nejde.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 214.246 (?), 9.1.2024 15:26
https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-skladovat-brambory-aby-neklicily/
V článku píšou ze pokud nechcete aby vám klicily brambory, tak je skladujte s jablky. Já to nevěděl, ale dělám to tak asi 40 let. Proste sklípek mám jeden a nic jiného mi nezbývá. Pěstují jen rane a vydrží mi do novych. Mají někdy malé kličky. Píšou tam taky ze špatně klíči a nejsou dobré na sadbu. To jsem taky prožil, když jsem zkoušel použit moje brambory na sadbu a nebyl jsem spokojen jak vzešly a potom, jaký byl výnos. Výzkum proběhl 2016.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2809) - 208.138 (?), 9.1.2024 21:26
Ano, jablka produkují etylén, který urychluje například proces zrání u zelených rajčat v krabici. Nejspíš tedy urychlí i klíčení brambor.
Ovšem já je s jablky neskladuji, a přesto mi klíčí. Protože nedokážu dodržet teplotu mezi těmi 3 a cca 6°C. Ve dvou stupních pak už pomalu sládnou. Ovšem s radostí jsem dnes zjistil, že moje super A brambory téměř bez škrobu, ač strávily několik dní v promrzlé garáži s teplotami kolem nuly, nezesládly. Ale když ještě bylo teplo, mírně tam naklíčily. Čert to vem, klíčky ulámu a ta trocha jedu mne nezabije. Jenže jsem je musel vzít a uložit do místnosti, kde je nyní cca 11°C. Takže počítám, že se klíčení zrychlí i bez jablek.
S klíčením brambor na sadbu je to tak, že pokud klíčí ve tmě, vyrůstají dlouhé slabé stonky, proto se po určité době přesunují na světlo, takže začnou růst spíš kořínky a stonky zesílí. Loni jsem je nechal (z nutnosti) takhle klíčit dva měsíce. Nejdřív ve tmě, po 14 dnech pak na světle. Vyvinuly až 10 cm kořínky. Měl jsem obavy, že už to nedají. Chytly se bez problémů.
Milan HP
Tak teď jsem si přečetl pozorně vaši formulaci: "pokud nechcete aby vám klicily brambory, tak je skladujte s jablky". Čili je to obráceně? Etylén jako inhibitor?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 214.246 (?), 10.1.2024 7:15
Ja jsem taky rád pane Milane že jsem dočetl pozorně váš článek.Kde jste se opravil. Na konci píšou ještě toto(Tohoto efektu)
Tohoto efektu lze ale také využít v náš prospěch. Nezralá rajčata se proto dávají do jedné přepravky s banány nebo jablky, která ethen ve velkém množství uvolňují a díky tomu se rajčátka postupně vybarví i zesládnou.
studie to uvádí už ve svém názvu, který zní „Etylen brání klíčení bramborových hlíz ovlivněním metabolismu sacharidů“.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2809) - 208.138 (?), 10.1.2024 10:02
Omlouvám se za původní nepozornost. Obecná rada, kterou jsem několikrát slyšel od různých lidí, je neskladovat brambory s jablky. Ovšem týkala se spíš chuti, prý že od sebe "načuchnou". Nevím.
Milan HP
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
Jak správně sklízet lístky a semena koriandru: kompletní návod
Koriandr je rychle rostoucí, jednoletá bylina, která je převážně pěstována pro své čerstvé lístky, k...
Zahradní harmonie: 10 skvělých společníků pro Váš kopr
Kopr (Anethum graveolens) není jen skvělou bylinkou pro vaření, ale také vynikajícím společníkem pro...
Krásné způsoby, jak využít sušené květiny: 7 nápadů
Sušené květinové aranžmá jsou oblíbeným dekoračním prvkem, protože vám umožňují vystavit vaše oblíbe...
Co dělat s posekanou trávou: 3 způsoby, jak ji využít
Pokud vaše rutina zahrnuje sekání, sbírání a vyhazování posekané trávy, je na čase změnit péči o trá...
11 tipů pro pěstování zeleniny ze semínek pro začátečníky
Pěstování zeleniny ze semínek je skvělý způsob, jak začít s vlastním zahradničením. Začít se semínky...
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|