Děkuji za konstruktivní příspěvek. Nejsem odborníkem na chov žížal, Krabičku kalifornek jsem zamíchal do kompostu a dál jsem se o ně nestaral. Trochu podrobněji než dřív se možná starám o kompost jako takový. A jistě nejen já. Dřív jsme neměli drtič, neprolévali kompost výluhem, nezakládali jej na vzdušném podloží a nepoužívali kompostéry. Toto všechno kvalitě biologicky vytvořeného substrátu bezpochyby napomáhá. Každý správně založený, odpadem soustavně přikrmovaný a pravidelně provlhčovaný kompost je plný červených drobných žížal. Neumím posoudit, o kolik se liší takovýto kompost od substrátu vytvořeného stejně, jen s jinými žížalami.
Osobně si myslím, že je to podobné, jako když zakvasíme víno ušlechtilými kvasinkami a porovnáme s vínem přirozeně zkvašeným z nemytých hroznů. Rozdíl by tam nějaký být měl, k čemu jinak ty ušlechtilé kmeny, že? Budeme-li další roky zakvašovat víno stočenými kvasinkami (matkou) z loňského, rozdíly se začnou postupně stírat. A podobně to asi bude s těmi žížalami. Ale netvrdím to, mohu se samozřejmě mýlit
V jednom jsem ovšem kalifornským žížalám vděčný. Naučily amatérské zahradníky odpovědně nakládat s odpadem a správně kompostovat.