Kalifornské žížaly

host - 97.136 (?)
18.4.2007 9:37
já tedy nevím o čem je tu řeč, když píchnu do svého kompostu tak se hned vyrojí milon žížal, jsou tam prostě samy. Proč kupovat nějaké cizáky? Ještě dopadneme jak australani s kralikama.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 23.3.2007 14:20

Děkuji za konstruktivní příspěvek. Nejsem odborníkem na chov žížal, Krabičku kalifornek jsem zamíchal do kompostu a dál jsem se o ně nestaral. Trochu podrobněji než dřív se možná starám o kompost jako takový. A jistě nejen já. Dřív jsme neměli drtič, neprolévali kompost výluhem, nezakládali jej na vzdušném podloží a nepoužívali kompostéry. Toto všechno kvalitě biologicky vytvořeného substrátu bezpochyby napomáhá. Každý správně založený, odpadem soustavně přikrmovaný a pravidelně provlhčovaný kompost je plný červených drobných žížal. Neumím posoudit, o kolik se liší takovýto kompost od substrátu vytvořeného stejně, jen s jinými žížalami.
  Osobně si myslím, že je to podobné, jako když zakvasíme víno  ušlechtilými kvasinkami a porovnáme s vínem  přirozeně zkvašeným z nemytých hroznů. Rozdíl by tam nějaký být měl, k čemu jinak ty ušlechtilé kmeny, že? Budeme-li další roky zakvašovat víno stočenými kvasinkami (matkou) z loňského, rozdíly se začnou postupně stírat. A podobně to asi bude s těmi žížalami. Ale netvrdím to, mohu se samozřejmě mýlit
    V jednom jsem ovšem kalifornským žížalám vděčný. Naučily amatérské zahradníky odpovědně nakládat s odpadem a správně  kompostovat.

host - 130.49 (?), 3.4.2007 15:23
Chtěla bych se zeptat,jaké ty žížaly mají barvu.Objednala jsem si totiž Kalifornské žížaly z akvaristiky a připadaly mi stejné jako ty naše obyčejné dešťovky...na internetu jsem viděla asi 2 fotky a tam mají barvu černou.Děkuji vám za odpověď!Hanka

host - 58.253 (?), 15.4.2007 18:30
prosím vás,je možné tyto žížaly nasadit přímo do kravského hnoje?Máme ho moc a nikoho,kdo by měl o něj zájem,přemýšleli jsme proto o těchto žížalách,aby jej rozložili.Za ospovědi děkuji Martina.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 15.4.2007 21:04
Co by řekly žížaly na kravský hnůj nevím, ale dobře uleželý  je vzácná surovina. Zkompostovat se dá snadno i bez žížal. I kdyby hnůj žížalám zachutnal, nezlikvidují jej.

host - 97.136 (?), 18.4.2007 9:37
já tedy nevím o čem je tu řeč, když píchnu do svého kompostu tak se hned vyrojí milon žížal, jsou tam prostě samy. Proč kupovat nějaké cizáky? Ještě dopadneme jak australani s kralikama.

host - 207.90 (?), 2.7.2007 13:41
Já trochu mimo téma,i když si žížaly plánuju taky "vysadit".
Moc se mi líbilo,jak píše jeden z pánů v diskusi:
Aspoň by se ty naše naučily dělat

host - 4.170 (?), 21.8.2007 17:14
Dobry den, chci zacít pěstovat zizaly a chci se zeptat jestli Kanadska zizale je vhodna pro rybolov? Proc se ptam? Chci otevrit obchod s chovatelskyma potrebama.

host - 117.218 (?), 22.1.2009 20:59

Zdravím Vás, Jsem studentem zemědělské univerzity v Praze a zrovna nedávno jsme s uznávaným odborníkem Ing. Váňou konzultovali vermikompostování.Co se týče využití kalifornské žížaly pro rybáře, jsou s tím prý špatné zkušenosti.Rybám pravděpodobně nějakým způsobem smrdí a jednoduše je žerou velmi neochotně či vůbec.Jinak co se týče křížení kalifornské žížaly s našimi domácím druhy, je téměř vyloučeno, jelikož se při rozmnožování orientují, pro svuj druh specifickými, pachy.Podle nich poznají přesně svůj druh a s jiným se nemnoží.

Přeji hodně úspěchů s kompostováním i chovem.

S pozdravem Honza

host - 250.5 (?), 12.11.2007 8:33
Žížaly jsou proti našim menší, délka 5-7cm a víc červené než naše.

host - 2.59 (?), 14.2.2011 10:15

Dobrý den. Jsem zahrádkář důchodce, který se rozhodl pro kompostování pomocí kalifornských žížal. Na webu jsem pročetl hodně příspěvků a mám několik doplňujících dotazů. Moc vás prosím. - jaké množství žížal a jaký substrát použít na založení kompostu ve 450 litrovém plastovém kompostéru? - je důležité zachovávat vrstvení nové "potravy"? - může se přidávat granulovaný hnůj? - jak přečkají žížaly zimu? Předem mnohokrát děkuji za jakoukoliv radu. Oldřich Vacek Liberec, olvajavav@gmail.com

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz