Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče
|
|
 |
 |
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.187 (?) 14.7.2018 8:47
Strýček Google Vám to řekne přesněji, ale v principu jde o to, že ve skleničce může klesnout tlak pod hodnotu, která odpovídá teplotě varu (při daném tlaku) dané kapaliny, ale dokud je kapalina v klidu, tak se var ve formě uvolňování bublinek páry nekoná. Ale jakmile dáte nějaký impulz, tak se var spustí o to intenzivněji a proto čato i tak, že nový tlak par je větší než ten původní, při kterém byly sklenice víčkovány.
Jinak podtlakový stupeň moderních parních turbin pracují s teplotami i kolem 20-18°C, kdy je v kondenzátoru téměř vakuum. Od doby, kdy se takovéto technologie používají není výroba teplárenského tepla v elektrárnách využitím tepelné ztráty, ale pouze alternativní ekonomickou aktivitou (třístupňovou turbínu v zimě mohou využívat pouze jako dvoustupňovou).
SfK.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 14.7.2018 16:05
Já dělám bez pektinu meruňkový džem a malinovo rybízovou marmeládu (půl na půl). Hlavní spotřebitelem je dcera a vnučka. Dcera jí meruňkovou jen tak a vnučce ji dává do bílého jogurtu. Přeci jen do toho jogurtu by asi ten rosol nebyl tak dobrý. My doma s manželkou používáme pouze na palačinky a vdolky. Na výraznou chuť jsme zvyklí a nehodlám to nijak měnit. Množství dělám podle toho kolik mám ovoce, letos jen osm skleniček 0,3 l malinovo rybízového (maliny zaschly a rybíz pomalu bez užitku opadává). Zato meruňkových jsem udělal 35 skleniček a kdyby mně to manželka nezakázala, tak bych pokračoval. Proč? Nevím jak to bude příští rok s meruňkami a kupovat meruňky za čtyřicet korun abych udělal pár marmelád, to by mně mohlo ohrát.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.92 (?), 14.7.2018 16:46
Tu si treba hlavne ujasnit co je dzem, marmelada, lekvar. Klasicky dzem sa praveze vari kratko a pridava sa pektín(gelfix, quitin), maju byt viditelne aj kusky ovocia, je urceny hlavne na pecivo. Ked sa odparovanim redukuje na 1/3 obsahu bez cukru tak to je lekvar, ten je urcite zdravsi, ale zas nikomu sa to dnes nechce odparovat cely den
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 14.7.2018 18:27
Džem se od marmelády liší tím, že v džemu jsou viditelné kousky ovoce a většinou se nezahušťuje tolik jako marmeláda. Že by se musel používat Gelfix, to je jen vaše domněnka.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.187 (?), 14.7.2018 8:47
Strýček Google Vám to řekne přesněji, ale v principu jde o to, že ve skleničce může klesnout tlak pod hodnotu, která odpovídá teplotě varu (při daném tlaku) dané kapaliny, ale dokud je kapalina v klidu, tak se var ve formě uvolňování bublinek páry nekoná. Ale jakmile dáte nějaký impulz, tak se var spustí o to intenzivněji a proto čato i tak, že nový tlak par je větší než ten původní, při kterém byly sklenice víčkovány.
Jinak podtlakový stupeň moderních parních turbin pracují s teplotami i kolem 20-18°C, kdy je v kondenzátoru téměř vakuum. Od doby, kdy se takovéto technologie používají není výroba teplárenského tepla v elektrárnách využitím tepelné ztráty, ale pouze alternativní ekonomickou aktivitou (třístupňovou turbínu v zimě mohou využívat pouze jako dvoustupňovou).
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|