Moje ZKUŠENOSTs ClO2 - VÝBORNÉ, DOPORUČUJI!
letos jsem dodělal bazén, objem asi 90 m3. Nápad vyzkoušet ClO2 (tady z fóra) se mi líbil. Mmo jiné výbornou cenou. Za ty peníze to jiným způsobem neuděláte, tedy při mém objemu bazénu. Filtraci jsem udělal tak, abych v případě nezdaru mohl snadno přejít na elektrolýzu slané vody. S tou je velmi spokojeno vícero kamarádů, jež opustili chlorové tablety.
Po napuštění před začátkem července - přicházela první vlna veder - jsem začal dávkou 400 ml chloritanu + 400 ml hydrogensíranu na těch 90 kubíků. Vodu jsem napustil studniční z vrtu, bez jakékoliv další úpravy nebo přísady. Dávkování jsem zvolil první týden dvakrát, pak po týdnu. Jenže v tom horku to chce asi častěji, protože po necelých třech týdnech (čtyři dni po poslední aplikaci ClO2) se mi bazén začal kalit a do dvou dnů byl totálně zelený (čekal jsem až mi přijde chloritan, abych mohl vyrobit další dávku). Po další aplikaci 500+500 ml byla voda druhý den průhledná, za další půlden čirá, všechno kleslo na dno. Tak jsem do toho pustil vysavač (automat) a tím jsem to podělal. Vysavač všechno zvýřil a voda byla od té chvíle kalná. A to i po další dávce ClO2 po třech dnech. Zkusil jsem tedy vločkovač - síran hlinitý. V nějakém jiném vlákně je psáno, že se to nemá přehnat, takže jsem dal 2 gramy na kubík. Po třetí takové dávce vločkovače je voda zase parádní, průzračná.
Potože je horko a stojí to opravdu málo, zvolil jsem dávkování dvakrát týdně 500+500ml (když mám náladu, tak i 600+600). Předávkování se nebojím. Po aplikaci je voda nažloutlá, ale ráno naprosto bez barvy a pachů. Aplikuji vždy večer, naliji to do bazénu a pustím filtraci, aby se to promíchalo. Když chci promíchání urychlit, pustím filtraci na cirkulaci (vyřazení pískového filtru), pak je to za pár minut. Po promíchání filtraci na noc vypnu. Ještě dodám, že bazén zatím není zakrytý. Na zakrytí čekám, pak možná bude stačit menší dávka. Ale nejsem si jistý, jestli ji snížím. Stojí to prd a výroba zabere stejně, když toho děláte míň nebo víc. Suroviny pro sezónu by měly vyjít asi na 1000 Kč (opakuji pro 90 m3), to je super! Teplotu držím kolem 28°C.
Míchám tak, že do 25 l barelu napustím zhruba do čtvrtiny vodu, pak tam naliji chloritan, následně tam vrznu hydrogensíran a pak to promíchám proudem vody z hadice, dopustím tak asi do třetiny. Samozřejmě venku. Vyfouknu trochu vzduchu a na hodinku nebo dvě postavím do stínu. Následně naliji do blízkosti skimrů, nebo kam mne napadne.
Ještě mám chuť vyzkoušet generování plynu do potrubí vedoucího do trysek. Výhoda by měla být, že bych po smíchání složek jen pustil kompresůrek, jež by to foukal do trubek a nestaral se o to. Plyn by se v potrubí smíchal s vodou co jde do trysek. Snad se k tomu během tohoto měsíce dostanu.
Takže. kdo má chuť, ať se toho nebojí. Není to žádná věda a funguje to (zatím?)!